Onderzoeksmethoden

Wat voor onderzoeken gebruiken wij als neurologen om uit te zoeken wat er aan de hand is met u? Uiteraard eerst goed luisteren met voldoende tijd en aandacht voor u en uw familie. Een lichamelijk en Neurologisch onderzoek kan volgen. Welke verdere onderzoek methoden gebruiken we?

Algemene onderzoeken

Labo (bloed) onderzoek, radiologische onderzoeken waarbij afbeeldingen worden gemaakt van het lichaam (Röntgen foto’s, MRI scans in een magneetveld, echo onderzoek met geluidsgolven, onderzoeken met contrast vloeistof bijvoorbeeld om bloedvaten en organen beter in beeld te krijgen), nucleaire scans (ook om bepaalde organen met radio actief contrast beter in beeld te krijgen).

Gespecialiseerde Neurologische onderzoek methoden

Allen zijn beschikbaar bij ons AZ Zeno team. Onze gespecialiseerde Neurofysiologie laborantes doen een groot deel van deze onderzoeken:

  • EEG (Elektro EncephaloGram): daarbij wordt de elektrische activiteit van de hersenen beoordeeld met een kapje op het hoofd, U voelt niets.
  • EMG (Elektro MyoGram): daarbij wordt de functie onderzocht van zenuwen, zenuwwortels en spieren met kleine (verdraaglijke) elektrische schokjes en meestal beperkt naaldonderzoek met een dun naaldje
  • Evoked Potentials (VEP, BAEP of SSEP): met elektronische apparatuur onderzoek van visuele (zien), auditieve en evenwicht (horen) en gevoel systemen.
  • MEG: met lichte magneetveld impulsen onderzoek van hersenen en ruggenmerg
  • PSG (Poly Somno Grafie): analyse van het slaappatroon bij slaapproblematiek in ons Slaaplabo, nachtje slapen in een licht en geluidsdichte, rustige kamer waarbij diverse zaken gemeten worden met onze geavanceerde PSG apparatuur: fasen slaap EEG signaal, snurken, ademhaling, zuurstof in het bloed, beenbewegingen ed met video opname.
  • Lumbaal Punctie: ruggenprik laag in de rug, waar geen ruggenmerg meer loopt, ongevaarlijk, in het algemeen goed te verdragen (niet teveel zorgen over maken), wel een prikje met dunne naald bij verdenking hersen(vlies)ontsteking, bepaalde loopproblematiek, onbegrepen neurologische beelden, bepaalde verlamming verschijnselen, bepaalde ruggenmerg en zenuw aandoeningen, coma e.d.
1 bewerkt

Neurologie afdeling met Stroke Unit 4 bedden en Slaap laboratorium:

Onze neurologie afdeling met gespecialiseerd team (Neurologie verpleegkundigen, kinesitherapie (fysiotherapie), ergotherapie, logopedie, sociaal-maatschappelijk assistente, diëtiste, psychologen, neurofysiologie laboranten) kent een Stroke Unit: dat is onze Intensieve (met continue Monitoring) behandel en observatie Unit voor CVA (beroerte) patiënten. Deze afdeling zorgt voor bewezen betere uitkomst voor patiënten met beroertes. Binnen AZ Zeno gebruiken we de nieuwste behandel protocollen voor beroerte zorg, met onder andere trombolyse (Spoed AZ Zeno, CT Perfusie samen met onze dienst Radiologie en Intensieve Zorgen) en trombectomie, dit laatste in nauwe samenwerking met de diensten Neurologie en radiologie van het AZ St Jan te Brugge. Op onze afdeling werken andere specialisten die regelmatig ‘in consult’ komen bij onze patiënten: internisten, cardiologen, longartsen, endocrinologen etc. Er zijn aangepaste kamers met sluizen voor patiënten met besmettelijke aandoeningen. Op de afdeling hebben we ons 1 persoons slaaplabo: een lichte en geluid arme kamer met onze PSG apparatuur voor slaaponderzoeken. Op de afdeling hebben we 1 en 2 persoonskamers, nieuw en modern, voorzien van alle faciliteiten met mooi uitzicht over landschap. Zelfs onze AZ Zeno keuken heeft faam om de versheid en kwaliteit van de warme maaltijden, veel verse vis, bio groenten uit ons eigen voedselbos, belangrijk voor het goede herstel van onze patiënten!

Met deze onderzoek methoden zoeken we naar ziekten van het Centrale Zenuwstelsel en het Perifere Zenuwstelsel.

Het Centrale Zenuwstelsel (CZS) zijn de hersenen en het ruggenmerg

Welke Neurologische aandoeningen kunnen het CZS aandoen? Denk aan beroertes (ook wel ischemisch CVA, hersen attaque), hersenbloedingen (ook wel bloedig CVA), schedeltrauma’s met hersenschudding, fracturen, bloedingen -hersenkneuzing-, bloedingen bij misvormde slagaders in de hersenen (Sub Arachnoïdaal Bloeding), maar ook bloedingen en infarcten (tekort aan bloed) in het ruggenmerg, dementie (zoals Alzheimer), ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose, epilepsie en andere aanvalsgewijze ziekten, tumoren in hersenen en ruggenmerg (van goedaardig tot kwaadaardig maar ook uitzaaiingen van kanker vanuit een ander orgaan), hersenontsteking (encefalitis), hersenvliesontsteking (meningitis), denk ook aan de Ziekte van Lyme (tekenbeet), abcessen, zeldzamere erfelijke aandoeningen, allerlei aandoeningen van de hersenzenuwen, aangeboren misvormingen/afwijkingen aan hersenen en/of ruggenmerg met diverse soms complexe en ernstiger lichamelijke en psychische klachten.

CZS

Het Perifeer Zenuwstelsel (PZS) zijn de zenuwwortels, zenuwen en spieren

Welke neurologische aandoeningen kunnen het PZS aandoen? Denk aan beschadigde zenuwen en zenuwwortels door ongevallen (trauma’s), langduriger verdrukking van zenuwen in arm of been, denk ook aan het veel voorkomende Carpaal Tunnel Syndroom en de klapvoet, hersenzenuwen, ziekten van de zenuwen zoals polyneuropathie (soms erfelijk, soms verworven, dan weer door ontstekingen, vitamine tekorten, alcohol misbruik, suikerziekte Diabetes Mellitus, soms door bepaalde infecties maar ook auto immuun aandoeningen denk aan het zeldzamer syndroom van Guillain Barre), erfelijke en verworven spierziektes.

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 08 oktober 2024

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.