Heb je last van neurologische klachten? Dan kan je terecht bij een neuroloog in AZ Zeno. Onze neurologen zijn er om jou te helpen, wat je klacht ook is. Binnen ons ziekenhuis beoefenen we neurologie in de volle breedte van het vak.
Neurologische klachten kunnen heel uiteenlopend zijn. Denk bijvoorbeeld aan pijn zoals hoofdpijn, aangezichtspijn, nekpijn, rugpijn of pijn in je armen, benen of romp. Ook spierpijnen, tintelingen of een doof gevoel in de huid kunnen erop wijzen dat er iets aan de hand is.
Daarnaast kunnen klachten zoals duizeligheid, dubbelzien of andere problemen met je zicht voorkomen. Misschien merk je veranderingen in je spraak, heb je moeite met lopen of stappen, of ervaar je abnormale bewegingen, krampen of bevingen.
Ook problemen met slapen, geheugen of gedrag, aanvallen zoals flauwvallen of epileptische aanvallen, en uitval van zintuigen zoals gehoor, reuk of zicht horen bij neurologische klachten. Soms zijn er zelfs algemenere symptomen, zoals vermoeidheid, spierzwakte of een verminderd functioneren, zowel fysiek als psychisch.
Bij AZ Zeno nemen we al jouw klachten serieus. Ons team staat voor je klaar om samen op zoek te gaan naar de oorzaak en je de juiste zorg te bieden.
Neurologen hanteren verschillende onderzoeken om uit te klaren waar je klachten vandaan komen. Uiteraard gaan we eerst goed luisteren met voldoende tijd en aandacht voor jou en je familie. Een lichamelijk en neurologisch onderzoek kan volgen.
Labo (bloed) onderzoek, radiologische onderzoeken waarbij afbeeldingen worden gemaakt van het lichaam (Röntgen foto’s, MRI scans in een magneetveld, echo onderzoek met geluidsgolven, onderzoeken met contrast vloeistof bijvoorbeeld om bloedvaten en organen beter in beeld te krijgen), nucleaire scans (ook om bepaalde organen met radio actief contrast beter in beeld te krijgen).
Allen zijn beschikbaar bij ons AZ Zeno team. Onze gespecialiseerde neurofysiologie laborantes doen een groot deel van deze onderzoeken:
De elektrische activiteit van de hersenen wordt beoordeeld met een kapje op het hoofd. Je voelt hier niets van.
De functie wordt onderzocht van zenuwen, zenuwwortels en spieren met kleine (verdraaglijke) elektrische schokjes en meestal beperkt naaldonderzoek met een dun naaldje.
Met geavanceerde elektronische apparatuur onderzoeken we het visuele (zien), auditieve (horen), evenwichts- en gevoelsysteem.
Met lichte magneetveld impulsen onderzoek van hersenen en ruggenmerg.
Analyse van het slaappatroon bij slaapproblematiek in ons Slaaplabo, nachtje slapen in een licht en geluidsdichte, rustige kamer waarbij diverse zaken gemeten worden met onze geavanceerde PSG apparatuur: fasen slaap EEG signaal, snurken, ademhaling, zuurstof in het bloed, beenbewegingen,... met video opname.
Ruggenprik laag in de rug, waar geen ruggenmerg meer loopt, ongevaarlijk, in het algemeen goed te verdragen, wel een prikje met dunne naald bij verdenking hersen(vlies)ontsteking, bepaalde loopproblematiek, onbegrepen neurologische beelden, bepaalde verlamming verschijnselen, bepaalde ruggenmerg en zenuw aandoeningen, coma,...
Onze afdeling neurologie biedt gespecialiseerde zorg dankzij een toegewijd team. Denk aan neurologie-verpleegkundigen, kinesisten (fysiotherapeuten), ergotherapeuten, logopedisten, sociaal-maatschappelijk assistenten, diëtisten, psychologen en neurofysiologie-laboranten.
Voor patiënten met een beroerte hebben we een gespecialiseerde Stroke Unit. Dit is een intensieve afdeling waar we patiënten continu monitoren en behandelen. Onderzoek toont aan dat deze zorg betere resultaten oplevert voor mensen met een CVA (beroerte).
Bij AZ Zeno maken we gebruik van de nieuwste behandelprotocollen. Zo bieden we trombolyse aan in samenwerking met onze spoeddienst, de dienst radiologie en intensieve zorgen. Voor trombectomie werken we nauw samen met de neurologie- en radiologieafdelingen van het AZ Sint-Jan in Brugge.
Op de afdeling werken ook andere specialisten die in overleg komen bij onze patiënten, zoals internisten, cardiologen, longartsen en endocrinologen. Voor patiënten met besmettelijke aandoeningen hebben we aangepaste kamers met sluizen.
Daarnaast beschikt onze afdeling over een modern slaaplabo. Hier vind je een lichte, geluidstille kamer met PSG-apparatuur voor uitgebreid slaaponderzoek.
De kamers op onze afdeling zijn nieuw, modern en beschikbaar als één- of tweepersoonskamers. Ze zijn voorzien van alle faciliteiten en bieden een prachtig uitzicht op het omliggende landschap. Zelfs onze keuken draagt bij aan een goed herstel: we staan bekend om de versheid en kwaliteit van onze maaltijden, met verse vis en biologische groenten uit ons eigen voedselbos.
Met al deze middelen onderzoeken we ziekten van het centrale en perifere zenuwstelsel en bieden we zorg die aansluit bij jouw behoeften.
Het centrale zenuwstelsel (CZS) kan door verschillende neurologische aandoeningen worden aangetast. Denk bijvoorbeeld aan beroertes (ook wel ischemisch CVA of hersenaanval) en hersenbloedingen. Schedeltrauma’s, zoals hersenschuddingen, fracturen, kneuzingen en bloedingen, komen ook voor, evenals bloedingen door misvormde slagaders in de hersenen (subarachnoïdale bloeding).
Andere mogelijke aandoeningen zijn bloedingen of infarcten (bloedtekort) in het ruggenmerg, dementie (zoals de ziekte van Alzheimer), de ziekte van Parkinson, multiple sclerose, epilepsie en andere aandoeningen die aanvallen veroorzaken. Ook tumoren in de hersenen of het ruggenmerg kunnen het zenuwstelsel aantasten, variërend van goedaardig tot kwaadaardig, inclusief uitzaaiingen vanuit andere organen.
Hersenontsteking (encefalitis), hersenvliesontsteking (meningitis) en aandoeningen zoals de ziekte van Lyme door een tekenbeet kunnen ook ernstige klachten veroorzaken. Daarnaast komen abcessen, zeldzamere erfelijke aandoeningen en aandoeningen van de hersenzenuwen voor.
Tot slot kunnen aangeboren afwijkingen of misvormingen aan de hersenen en het ruggenmerg leiden tot diverse, soms complexe, lichamelijke en psychische klachten.
Het perifere zenuwstelsel (PZS) kan door verschillende aandoeningen worden aangetast. Denk bijvoorbeeld aan beschadigingen van zenuwen of zenuwwortels door ongevallen (trauma’s) of door langdurige druk op een zenuw in je arm of been. Veelvoorkomende voorbeelden zijn het carpaletunnelsyndroom en een klapvoet.
Ook de hersenzenuwen kunnen worden getroffen, net als de perifere zenuwen bij aandoeningen zoals polyneuropathie. Dit kan verschillende oorzaken hebben: erfelijkheid, ontstekingen, vitaminegebrek, overmatig alcoholgebruik, suikerziekte (diabetes mellitus), bepaalde infecties of auto-immuunziekten, zoals het zeldzamere Guillain-Barré-syndroom.
Daarnaast zijn er erfelijke en verworven spierziekten die het PZS kunnen beïnvloeden.