Bij ‘oorsuizen’ zijn er geluiden in het hoofd, in één of beide oren: fluiten, zoemen, sissen, brommen, piepen, kloppen en/of tikken. Er zijn twee vormen van oorsuizen:
Oorsuizen kan heel belastend zijn. Klachten die kunnen ontstaan zijn:
Lawaaibeschadiging, ouderdom slechthorendheid, botwoekering (otosclerose), oorontsteking, opgehoopt oorsmeer uitwendige gehoorgang, syndroom van Ménière
Hoofd- en/of nekongeval, whiplash, ziekten die de gehoorzenuw beschadigen (bacteriële en virale infecties), Multiple Sclerose, goedaardig gezwel (brughoek tumor) met eenzijdig oorsuizen, zelden kwaadaardige tumor
Bacteriële en virale infecties. middenoorontsteking, ziekte van Lyme (na geïnfecteerde tekenbeet), hersenvliesontsteking, syfilis
Medicamenteus*: als bijwerking van medicijnen Bepaalde pijnstillers (aspirine), antibiotica, plastabletten, chemotherapie
De NVVS heeft een medicijnwijzer gemaakt waarin staat welk medicijn gehoorschade kan veroorzaker. Kijk op: www.nvvs.nl/medicijnwijzer.
Sommige chemische stoffen kunnen schadelijk zijn, bijvoorbeeld in het werk in combinatie met lawaai. Bv. Zware metalen, pesticiden, koolmonoxide gas, oplosmiddelen
Afwijkingen zoals een verwijd bloedvat (aneurysma) kunnen meer kloppend oorsuizen veroorzaken
Aandoeningen van het kaakgewricht, gebit; hartziekten zoals hartritmestoornissen, bloedvatproblemen onder andere bij suikerziekte, hoog cholesterol, roken, hoge bloeddruk, overgewicht, bloedarmoede, verstoringen in de hormoonhuishouding (overactieve schildklier).
Omdat oorsuizen zoveel oorzaken kan hebben, zijn er geen standaard adviezen ter voorkoming. Er is wel een aantal algemene maatregelen dat het risico verkleint:
Behandeling van oorsuizen is afhankelijk van de oorzaak. Bij een bekende plotselinge oorzaak kan het behandelen van de ziekte oorsuizen laten verdwijnen. Indien onderdelen van het gehoorsysteem beschadigd raken kan oorsuizen blijvend zijn. Maar de oorzaak van oorsuizen is niet altijd duidelijk.
Infecties worden met medicijnen behandeld. Bij chronische tinnitus kunnen antidepressiva bijdragen aan betere acceptatie.
Bij objectieve afwijkingen zoals een botwoekering, tumor of afwijkingen aan de bloedvaten, kaak, kaakgewricht of gebit.
Hoorapparaat bij slechthorendheid.
Bij tinnitus als gevolg van een ongeval kan fysiotherapie positief effect hebben op de klachten.
Overstemmen van het oorsuizen door het aanbieden van geluiden van buitenaf. Bv. radio, kussen met ingebouwde radio of een tinnitus maskeerder/ hoortoestel: een apparaat dat een zacht geluid maakt om de tinnitus te overstemmen. Via de NKO arts, audiologische centra en soms hoortoestellenwinkels
Inzichtgevende bewust wordingstraining individueel of in groepen, in diverse audiologische centra in Nederland (www.fenac.nl).
Behandeling door een multidisciplinair team, met diverse behandelmogelijkheden.
Lidocaïne therapie: injecteren van verdovingsmiddel in het trommelvlies of via een intraveneuze injectie waardoor bij 60% van de patiënten de tinnitus voor korte tijd kan verdwijnen. Geen langdurig effect.
Hyperbare zuurstoftherapie: bij ernstige gevallen, kan echter oorsuizen ook verergeren. Behandeling moet, korte tijd na ontstaan van tinnitus, in het ziekenhuis plaatsvinden. Langdurig effect is niet bewezen.
(Deze behandelingen zijn niet voor iedereen geschikt, kennen soms forse bijwerkingen en zijn niet zonder risico. De uiteindelijke resultaten zijn niet altijd overtuigend)
Electro-stimulatie: gegeven bij het aangedane oor, is experimenteel.
Muziektherapie, homeopathie, laser therapie, vitaminepreparaten: geen wetenschappelijk bewijs.
België
Nederland: