Bij CVA maken we een onderscheid tussen: ischemisch=herseninfarct en bloedig=hersenbloeding.
CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident, ofwel een ‘ongeluk’ in de bloedvaten van de hersenen. Bij een CVA kan sprake zijn van een infarct (verstopt bloedvat waardoor een plaatselijk tekort aan bloedvoorziening) of hersenbloeding (barsten van een bloedvat waardoor een plaatselijke uitstorting ontstaat van bloed).
Bij een infarct wordt de bloedtoevoer naar een gedeelte van de hersenen geblokkeerd. Hierdoor krijgt dat gedeelte te weinig zuurstof. Daardoor kunnen uitvalsverschijnselen ontstaan als een verlamming, dove gevoelens, minder goed praten, minder goed zien of verwardheid. Wanneer deze klachten kort duren (minder dan 24 uur maar meestal korter dan een half uur), is sprake van een TIA (Transient Ischemic Attack). Een TIA kan een voorbode zijn van een beroerte.
Bij een hersenbloeding barst een bloedvaatje open en ontstaat er een bloeduitstorting in de hersenen. Een CVA onbloedig of bloedig is een spoedeisende aandoening.
Een herseninfarct ontstaat doordat een slagader in de hersenen afgesloten raakt. Dit kan door een bloedstolsel, door dichtslibben van een bloedvat bij slagaderverkalking of door andere zeldzamer oorzaken als een scheur in de binnenwand van een bloedvat, bloedvatontstekingen, infecties en andere bloedvataandoeningen. Een stolsel kan ter plekke ontstaan, of vanuit slechte, verdikte bloedvaten elders in de hersenen terechtkomen. Bijvoorbeeld vanuit het hart of de hals slagaders die naar de hersenen bloed vervoeren.
Een hersenbloeding wordt veroorzaakt door het openknappen van een bloedvat in de hersenen. Hierdoor komt er bloed vrij tussen de hersencellen. Net als bij een echte bloeduitstorting is het bloed nauwelijks tussen de hersencellen weg te halen met een operatie. De belangrijkste risicofactoren zijn hoge bloeddruk en het gebruik van sterke antistollingsmiddelen.
Door een ongezonde leefstijl ontstaat een hogere kans op het ontstaan van een CVA. De belangrijkste risicofactoren zijn:
In 20 tot 30 procent van de beroertes is er sprake van tevoren optredende signalen met kortdurende uitvalsverschijnselen in de hersenen (TIA), zoals:
Deze signalen duren soms enkele minuten, soms wat langer maar vaak verdwijnen de verschijnselen binnen 20 minuten weer.
Nee. Bij flauwvallen ontstaat even een te lage bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor korte bewusteloosheid ontstaat. Oorzaken kunnen zijn een te lage bloeddruk, ritmestoornissen van het hart, algemeen ziek zijn en het wegvallen van de regeling van de bloeddruk.
De FAST (Face Arm Speech Test) is een snelle test om een beroerte bij iemand te herkennen:
Klachten bij een CVA zijn dezelfde als bij een TIA, maar dan blijvend. De klachten hangen af van de plek in de hersenen waar de bloedtoevoer is verminderd/geblokkeerd. Soms heb je een groot herseninfarct met weinig klachten, soms een klein infarct met grotere gevolgen. Het is maar net hoe belangrijk dat gedeelte van de hersenen is. Razendsnelle behandeling is van groot belang om schade aan de hersenen te beperken. Men zegt: time is brain, ofwel hoe sneller de behandeling wordt opgestart, des te minder schade er ontstaat aan de hersenen. Bij een hersenbloeding komen vaak nog andere verschijnselen voor zoals hoofdpijn en misselijkheid, door druk en irritatie van de bloeding.
Stroke Care Unit ziekenhuis
Trombolyse: oplossen van de bloedstolsels overgaand in medicijnen voor de lange termijn
Eventueel: trombectomie
Verder aanvullend onderzoek: bloedonderzoek, Telemetrie observatie hartslag, bloeddruk, suiker, zuurstof voorziening, ademhaling, onderzoek cardioloog, revalidatie arts, aanvullende radiologische onderzoeken, en zo nodig andere medisch specialisten, MRI hersenen. Zo nodig ook EEG, BAEP en nadere onderzoeken hersenen
Revalidatie start vanaf de eerste dag op de Stroke Unit fysiotherapie/kinesitherapie, ergotherapie, logopedie, diëtist, nazorg planning sociaal assistent
Binnen maximaal 12 uur na optreden verschijnselen, zo snel mogelijk.
Stroke Unit, afdeling neurologie, revalidatie afdeling, revalidatie centrum, CVA revalidatieafdelingen verzorging/verpleeghuis, thuis.
Programma gericht op herstel en verder voorkomen van klachten; medicijnen en dus aanvullend onderzoek en behandeling door multidisciplinair team.
Start direct na de acute fase tot 2-3 maanden na CVA.
Thuis, dagbehandeling, revalidatie centrum (AZ Zeno SP Blankenberge bijvoorbeeld) verzorging/verpleeghuis.
Doorlopende behandeling en nazorg op terrein van belangrijkste uitvalsverschijnselen.
Na revalidatiefase geleidelijke overgang naar chronische fase.
De neuroloog is hoofdbehandelaar en coördinator van het team dat bestaat uit: (CVA-)verpleegkundigen, kinesist/fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist en sociaal assistent (maatschappelijk werk).
Bij vernauwing van een halsslagader vindt soms een preventieve operatie plaats, waarbij het bloedvat wordt schoongemaakt (carotis endarterectomie).
Soms worden stollingswerende medicijnen bloedverdunners genoemd, maar ze verdunnen het bloed niet echt.
Voor de behandeling van bijkomende aandoeningen als hoge bloeddruk en hoge bloedvetten worden andere medicijnen voorgeschreven.
Stenting van halsvaten vindt bij uitzondering plaats: bij een fors vernauwd halsbloedvat (carotis) kan soms een schoonmaakoperatie te risicovol zijn. In gespecialiseerde centra worden stents geplaatst. Dat zijn ringetjes die het bloedvat verwijden en open kunnen houden. De resultaten zijn nog niet beter dan die van de gewone operatie.