Spoedgevallen

Op de dienst Spoedgevallen kunnen mensen met een acuut probleem terecht voor de eerste medische hulp. AZ Zeno heeft een Spoeddienst op de campus Knokke-Heist en campus Blankenberge.
Lees meer
Az Zeno 15 06 18 140

Contact

Locatie & bezoekuren

Campus Knokke-Heist

LIFT B - verdieping -1

24u/24u

Campus Blankenberge

Gelijkvloers

24u/24u

Het team

Snel naar spoed

Heb je nood aan dringende hulp? Zowel op de campus Knokke als op onze campus Blankenberge kan je terecht op de spoeddienst:

Spoed Knokke - Kalvekeetdijk 260, 8300 Knokke-Heist

De route naar de spoeddienst is aangeduid van zodra je het ziekenhuisdomein oprijdt. Aan de spoeddienst zelf is er parkeergelegenheid. Let erop dat je de weg niet blokkeert voor andere bezoekers, de MUG of ambulance. De ingang van de spoedgevallen is aangeduid met “Urgentie”. Verderop bevindt zich de toegang tot de huisartsen wachtpost (enkel tijdens weekends en feestdagen tussen 8 en 20 uur). Indien de onthaalbediende afwezig is, kan je aanbellen zodat we weten dat je er bent.

  • 7 dagen op 7, 24 uur op 24
  • MUG-dienst aanwezig
  • Je kan zelf naar de spoeddienst komen
  • Een ambulance kan je na een interventie naar onze spoeddienst brengen (afhankelijk van de regio & locatie)

Spoed Blankenberge - Dr Fr. Verhaeghestraat 1, 8370 Blankenberge

De route naar de spoeddienst is aangeduid van zodra je het ziekenhuisdomein oprijdt. Aan de spoeddienst zelf is er parkeergelegenheid. Let erop dat je de weg niet blokkeert voor andere bezoekers, de MUG of ambulance. De ingang van de spoedgevallen is aangeduid met “Urgentie”.

  • 7 dagen op 7, 24 uur op 24
  • PIT-dienst aanwezig
  • Je kan zelf naar de spoeddienst komen
Az Zeno 15 06 18 135

Zo werkt onze spoeddienst

Op de dienst Spoed behandelen we op een snelle en efficiënte manier patiënten in een noodsituatie die medische hulp nodig hebben. De spoeddienst werkt volgens het triageprincipe. Dat wil zeggen dat bij elke patiënt een inschatting van ziekte of trauma wordt gemaakt en in welke mate deze patiënt voorrang moet krijgen op andere patiënten. Deze voorrangsregels worden bepaald door een triageverpleegkundige, maar iedereen wordt op een zo snel mogelijke en efficiënte manier geholpen.

Het kan daarom gebeuren dat je bij een niet-dringende aandoening, even moet wachten in de wachtzaal. Kinderen krijgen altijd voorrang, net zoals personen die binnenkomen na een oproep van de MUG, PIT of ambulance.

Bovendien zijn de wachttijden op de spoeddienst vaak afhankelijk van andere diensten in ons ziekenhuis waarop we een beroep doen. Zo neemt bijvoorbeeld (wachten op de resultaten van) een bloedonderzoek of een bezoek aan radiologie wat tijd in beslag.

Dit breng je best mee

Een bezoek aan de Spoed is meestal onverwacht. Je huisarts verwijst je door voor een dringend onderzoek of je krijgt te maken met een letsel of ongemak dat naar jouw gevoel dringend behandeld moet worden. Het moet dus vaak snel gaan. Toch vragen we je om bij voorkeur volgende documenten op zak te hebben als je je aanmeldt:

  • Identiteitskaart

  • Eventuele verwijsbrief van de huisarts

  • Info over je (hospitalisatie)verzekering

  • Lijst van je thuismedicatie


Indien je niet beschikt over deze documenten, vragen wij je een ander document voor te leggen waarop jouw identiteit gelegitimeerd kan worden (rijbewijs, bankkaart …)

Goed om weten

  • Wat is het verschil tussen een MUG, PIT en ambulance

    De Spoed op de campus Knokke-Heist heeft een erkende MUG-dienst (Mobiele Urgentie Groep), waarmee een spoedarts & een verpleegkundige op interventie gestuurd kan worden.

    De Campus Blankenberge beschikt over een PIT (Paramedical Intervention Team), waarbij een spoedverpleegkundige mee uitgestuurd wordt op interventie.

    Zowel de MUG als PIT brengen enkel artsen, verpleegkundigen, materiaal ... ter plaatse, en vervoeren geen patiënten. Patiënten worden indien nodig naar het ziekenhuis gebracht met de ambulance.


  • Hoe lang blijf ik op spoed?

    Dringende hulp & onderzoeken gebeuren op de spoeddienst zelf. Nadat alle onderzoeken zijn afgerond (dit kan meerdere uren in beslag nemen) beslist de arts of een langere opname in het ziekenhuis nodig is. De spoedarts zal de patiënt altijd onderzoeken en vervolgens beslissen welke behandeling moet gebeuren.

Az Zeno 15 06 18 143
Az Zeno 15 06 18 142
Az Zeno 15 06 18 137
AZ ZENO 30 08 2022 Afb 0100

Wie is wie

Mathin

Campus Knokke-Heist

Campus Blankenberge

Mathieu Hinoul

Hoofdverpleegkundige Spoedgevallen

Verwante specialisme

Urgentiegeneeskunde - spoed

Op de dienst Spoedgevallen kunnen mensen met een acuut probleem terecht voor de eerste medische hulp. AZ Zeno heeft een Spoeddienst op de campus Knokke-Heist en campus Blankenberge.

Meer over deze afdeling
De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 23 september 2024

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.