Dementie

Iedereen is wel eens vergeetachtig. Een proces dat bij het ouder worden langzaam toeneemt. Je vergeet een datum, een naam of een bepaald nummer. Verontrustend is dat nog niet; vaak schieten de details weer te binnen bij een bepaald aanknopingspunt. De informatie bevindt zich in het geheugen, en kan soms wat beter dan anders worden opgehaald.

Bij dementie is er meer aan de hand. Dan is de informatie verdwenen. Dementie is de verzamelnaam voor diverse ernstiger geheugenstoornissen, waarbij de ziekte van Alzheimer het meest voorkomt.

Lichte achteruitgang

Niet iedere vorm van ouderdomsvergeetachtigheid is meteen dementie. Er bestaan gradaties in vergeetachtigheid. Mild Cognitive Impairment, kortweg MCI, staat voor lichte cognitieve problemen die niet ernstig genoeg zijn om het dagelijks functioneren te beïnvloeden. Deze zijn iets ernstiger dan ouderdomsvergeetachtigheid maar minder ernstig dan dementie. Er is een verhoogde kans dat MCI zich ontwikkelt naar dementie, maar dat is zeker niet altijd het geval.

  • Klachten

    In het beginstadium van dementie zijn patiënten zich soms bewust van de achteruitgang, leidend tot somberheid. Anderen verbergen het, door er omheen te praten of aandacht te vestigen op andere zaken (bijvoorbeeld onbegrepen lichamelijke klachten). Klachten die bij dementie kunnen optreden, ook afhankelijk van de aangedane gebieden in de hersenen:

    • Geheugenstoornis: moeite opname nieuwe informatie (inprenting), opslag (kortetermijngeheugen) of terughalen informatie (langetermijngeheugen)
    • Taalstoornis (afasie): woordvindstoornis, woorden door elkaar halen,
    • Rekenstoornis (dyscalculie): moeite met rekenen
    • Herkenningstoornis (agnosie): moeite met herkenning voorwerpen
    • Handelingstoornis (apraxie): moeite met uitvoer handelingen
    • Planningsstoornis: moeite met organiseren, abstract denken en uitvoeren
    • Gedragsveranderingen: van somberheid en gebrek aan initiatief tot ontremd gedrag, agressie, angst, achterdocht, verlies normen en waarden (decorum verlies)
    • Bijkomende klachten: Parkinson-verschijnselen, loopstoornissen, abnormale extra bewegingen

    Er ontstaan toenemende beperkingen in het dagelijks functioneren.

  • Oorzaak

    Dementie ontstaat door verminderd functioneren van verbindingen in de hersenen. Vervolgens verliezen hersencellen hun functie. Soms verdwijnen ze. Het geheugen bevindt zich in het gehele brein, vooral voorin, de zijkanten (slaapkwabben) en in diepere gebieden. Deze gebieden zijn door netwerken met elkaar verbonden, zoals bij een telefooncentrale. Wanneer hersencellen in deze gebieden worden aangedaan, kunnen klachten ontstaan. Soms is dementie deels erfelijk, maar omgevingfactoren en leefstijl kunnen een rol spelen bij het eerder of later optreden van klachten. Soms is er een (deels) behandelbare oorzaak. Het is van groot belang te zoeken naar een dergelijke oorzaak.

  • (Deels) behandelbare aandoeningen met ‘dementieklachten’
    • Somberheid, depressie
    • Schildklieraandoeningen
    • Vitaminetekorten (vitamine B12 bij maagproblemen, vitamine B1 bij alcoholisme)
    • Alcoholisme
    • Bijwerkingen van medicijnen (antiepileptica, antidepressiva, rustgevende middelen)
    • Veelvuldige epileptische aanvallen
    • Risicofactoren bij terugkerende beroertes
    • Bepaalde neurologische aandoeningen (zoals verminderde circulatie hersenvochthydrocephalus-, hersentumor e.d.)
  • Onbehandelbare dementie

    Er zijn diverse vormen van ‘indelingen’ van dementie: volgens de plaats in de hersenen, volgens de afwijkingen in de hersenen of aan de hand van de klachten. Dat kan verwarrend zijn. Het tempo waarmee dementie verergert, verschilt van patiënt tot patiënt. Die variatie ligt aan de mate van erfelijkheid, type dementie, leefstijlfactoren (roken, bewegen, geheugenactiviteiten) en andere omgevingsfactoren.

    • Alzheimer dementie: verdwijnen hersencellen en neerslaan van abnormale eiwitten in de hersenen, soms erfelijke invloed. Diagnose gesteld door klinisch en neuropsychologisch onderzoek met technisch onderzoek (MRI scan hersenen) en onderzoek hersenvocht.
    • Vasculaire dementie: verdwijnen van groepen hersencellen door kleine of grotere herseninfarcten met uiteindelijk geheugenproblemen. Risicofactoren zoals roken, suikerziekte, te hoog cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging spelen een rol. Dit proces is dus deels te voorkomen. Deze dementie is zeldzaam; meestal is het een mengvorm met Alzheimer.
    • Lewy Body dementie: aanwezigheid van zogenaamde Lewy lichaampjes in de hersenen, met abnormale ophopingen van eiwit. Dit zien we ook in de hersenstam bij de ziekte van Parkinson. Mengvorm met Alzheimer komt vaak voor. Klachten zijn planning- en uitvoeringsstoornissen, visuele hallucinaties (beelden zien die er in werkelijkheid niet zijn) en Parkinson klachten.
    • Frontotemporale dementie: vaker op jongere leeftijd (40-60 jaar), vooral het voorste gedeelte en de zijkanten van de hersenen aangedaan waarbij gedragsstoornissen, karakterveranderingen en taalproblemen voorop staan. Enkele erfelijke vormen. Soms komen deze patiënten terecht in de psychiatrie, zonder men denkt aan dementie….
    • Syndroom van Korsakoff (Wernicke): ernstig beeld met geheugenstoornissen, verwardheid, onzeker lopen, soms ook abnormale oogbewegingen door vitamine B1 gebrek door langdurige alcoholinname en ondervoeding.
    • Ziekte van Huntington: zeldzame, erfelijke hersenaandoening met gedragsveranderingen, ongewilde bewegingen en dementie. Als een ouder het verkeerde gen draagt dan is er een kans van 50% om het op een kind over te dragen.
    • Ziekte van Creutzfeldt-Jakob: zeer zeldzame infectieziekte, waarbij ernstige hersenbeschadiging ontstaat door een infectieus eiwit (prion). Prion kan afkomstig zijn uit inname van menselijk weefsel of besmet rundvlees (BSE of ‘gekkekoeien’ ziekte).
  • Behandelmogelijkheden

    Dementie is niet te stoppen of te genezen. Wat kan er wél gedaan worden?

    • De gevolgen van dementie zijn te remmen met medicijnen, zodat de patiënt iets langer zelfstandig kan functioneren: acetylcholine-esterase-remmers (rivastigmine, galantamine) bij lichte/matige dementie en NMDA-antagonisten (memantine) bij matige/ernstige dementie. De reactie op medicijnen verschilt per patiënt. Bijwerkingen zijn met de nieuwere toedieningsvormen gering.
    • Verder richt medicamenteuze behandeling van dementie zich in de praktijk vooral op de bestrijding van de symptomen van dementie: anti depressiva, anti epileptische middelen, kalmeringsmiddelen, slaapmiddelen en middelen tegen hallucinaties en wanen.
    • Wanneer er sprake is van vasculaire dementie, richt de behandeling zich ook op het voorkomen van doorbloedingsstoornissen door behandeling van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, suikerziekte, stoppen met roken en andere risicofactoren.
    • Het is bewezen dat actief bezig blijven een eventuele dementie kan vertragen. Lezen, spelletjes doen, regelmatig bewegen en sociale contacten onderhouden zijn doeltreffende activiteiten. Een vroegtijdige diagnose kan helpen om tijdig de juiste behandeling en ondersteuning te bieden.
    • Regelmatig treedt bij dementie een vermindering op van de eetlust, met vermindering van smaak- en geur waarneming. Ondervoeding kan het gevolg zijn. Er zijn aanwijzingen dat een mediterraan dieet beschermt tegen Alzheimer: veel vis, gevogelte, olijfolie, fruit, noten en groenten.

    Het belangrijkste is goede, passende zorg rond de patiënt met hulp van gezinsleden, familie en thuiszorg, bij voorkeur zo lang mogelijk in de eigen omgeving. Er kan gebruik worden gemaakt van dagbehandeling, om aanwezige geheugencapaciteiten te trainen, maar ook om de familie te ontlasten. Bij verdere verergering kan het uiteindelijk noodzakelijk zijn de patiënt te verhuizen naar een psychogeriatrisch verpleeghuis.

Dementie polikliniek/consultatie AZ Zeno:

Binnen AZ Zeno te Knokke, Blankenberge en Maldegem zijn 6 ervaren neurologen werkzaam. AZ Zeno biedt via de Neurologie directe toegankelijkheid met een snelle afspraak als jij of je familielid geheugen achteruitgang ervaren. We verrichten uitgebreide diagnostiek, alle moderne onderzoekstechnieken inclusief CT/MRI scan, DAT scan, SPECT/PET, EEG, Neuropsychologisch Onderzoek met diverse geheugen testen, eventueel Lumbaal Punctie met onderzoek naar Alzheimer en andere biochemische markers.

In 2 poliklinische afspraken komen we al tot een eerste diagnose. Vervolgens kunnen we een behandeling instellen met aandacht voor leefstijlinterventies en medicatie en volgen we je via onze consultaties van nabij op. Onze neurologen zijn daarbij goed bereikbaar via e mail en telefoon, opvolging met voldoende tijd en aandacht voor u is essentieel.

Maak gerust een afspraak met een van onze neurologen: via Centrale Inning AZ Zeno: 050 535030 (vanuit Nederland 00 32 50 535 030).

Mag je nog autorijden?

Het CARA België of CBR Nederland zal dit laten afhangen van een medische keuring. Soms is neuropsychologisch onderzoek en een rijvaardigheidstest nodig. De uitslag hangt af van de ernst van dementie en de mate van verergering in de loop van de tijd. De familie van de patiënt vindt het autorijden van de betrokkene sneller onverantwoord dan de betrokkene zelf en dringt vaak aan op een (af)keuring. In de nieuwe wet is het aan patiënten met zeer lichte of lichte dementie toegestaan om te blijven rijden, nadat het CARA/CBR een rijtest heeft afgenomen. In alle gevallen is het raadzaam om na de diagnose als patiënt/familie hiervan melding te maken bij het CBR.

Contacten en tips

België:

Nederland:

Alzheimer Cafés en Nederland en België :

Maandelijkse regionale informele bijeenkomsten voor patiënten, familie, hulpverleners

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 14 maart 2025

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.