Lumbaalpunctie

Wat is een lumbaalpunctie?

Een lumbaal punctie of een ruggenmergprik is een onderzoek waarbij hersenvocht wordt onderzocht om een hersenvliesontsteking vast te stellen of uit te sluiten.

Met een dunne, holle naald haalt de kinderarts hersenvocht uit de ruimte onder het ruggenmerg. Het aanprikken gebeurt tussen de wervels van je onderrug. Dit onderzoek kan beangstigend zijn voor uw kind.

Voorbereiding

Dit onderzoek gebeurt op de kinderafdeling door de kinderarts samen met verpleegkundigen. Soms stelt de kinderarts voor om dit onderzoek onder kalinox te doen (zie info pijnbestrijding).

Op de prikplaats wordt een pleister met verdovende zalf gedaan. U mag bij uw kind blijven. De verpleegkundige vertelt op maat van het kind wat er zal gebeuren. Het is belangrijk dat uw kind een bolle rug maakt tijdens het onderzoek, dit kan liggend of zittend.

Het onderzoek

Uw kind mag op de onderzoekstafel liggen of zitten. Het prikken gebeurt steriel. De arts heeft steriele handschoenen aan en er ligt ook een steriel veld met materiaal klaar. De prikplaats wordt vrijgemaakt van kleding. Daarna ontsmet de arts de huid. Nu zal uw kind een bolle rug moeten maken en zo stil mogelijk zitten, de verpleegkundige helpt daarbij. Wanneer de naald op de juiste plek zit, druppelt er hersenvocht in een potje. Er worden verschillende potjes gevuld. Daarna wordt de naald verwijderd en krijgt uw kind een verband op de prikplaats.

Nazorg

Het is best dat uw kind het wat rustig aan doet na dit onderzoek. Er is kans dat uw kind hoofdpijn krijgt of wat last ter hoogte van de prikplaats. Indien nodig kan uw kind een pijnstiller krijgen.

De potjes met het vocht worden opgestuurd naar het labo. De kinderarts zal later de resultaten met u bespreken.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.