Omgaan met pijn & afleiding voor je kind

Op het Kindcentrum van AZ Zeno besteden we veel aandacht aan pijn- en angstbestrijding bij kinderen. Er zijn verschillende therapieën mogelijk die we eventueel gecombineerd kunnen toepassen.

  • Afleiding

    Afleiding kan helpen om de aandacht weg te nemen van een pijnlijke of onaangename handeling.

    Je kan je kind afleiden door het actief met iets anders te laten bezig zijn zoals een prentenboek of zoekplaat kijken, muziek luisteren, tekenfilmpje kijken, afleiden met een speelgoedje,…

    We geven er de voorkeur aan je uw kind niet te fixeren tijdens een procedure maar je kind te laten rechtzitten op de onderzoekstafel of bij jou op de schoot.

  • Suikerwater (sucrose)

    Suikerwater of sucrose wordt gebruikt bij baby’s jonger dan 6 maanden en heeft een pijnstillend effect bij een pijnlijke of onaangename handeling.

    De verpleegkundige dient 2 minuten voor de procedure een hoeveelheid suikerwater toe. Het pijnstillend effect duurt een vijftal minuten en wordt versterkt door het zuigen op een fopspeen. Dit is alleen toegelaten in het ziekenhuis en mag thuis niet gebruikt worden.

  • Borstvoeding

    Het is mogelijk om een prik te geven tijdens de borstvoeding. Zowel de zuigreflex, de melk als de vertrouwde armen van mama zorgen voor minder stress tijdens de pijnlijke handeling.

  • Emla/ Rapydan: huid verdovende pleisters en zalf

    Emla® en Rapydan® zijn geneesmiddelen die de huid plaatselijk verdoven. Kinderen ervaren zo minder pijn bij het prikken en bij kleine ingrepen. Emla® wordt rechtstreeks op de huid aangebracht in de vorm van een crème of pleister. Rapydan® wordt als pleister aangebracht.

    Hoe je het gebruikt & aanbrengt lees je op de pagina over Emla & Rapydan.

  • Buzzy

    Buzzy® is een niet medicamenteuze oplossing voor kinderen met een angst voor naalden en pijn tijdens een prik.

    Buzzy is een lieveheersbeestje met een trilfunctie en ijskoude vleugels dat je kind afleidt van de prik.
    De verpleegkundige brengt Buzzy aan boven de prikplaats bij een bloedafname of het plaatsen van een infuus. Hierdoor gaan er minder pijnprikkels naar de hersenen.

    Bij een subcutane of intramusculaire inspuiting wordt Buzzy op de prikplaats zelf aangebracht.

  • Virtualrealitybril (VR-bril)

    Digitale Sedatie™ is een veilige digitale therapie (combinatie van hypnotherapie en therapeutische technieken) om pijn en angst bij je kind te verminderen zonder gebruik van medicatie. Hiervoor gebruiken we een virtualrealitybril (VR-bril).

    De VR-bril kan gebruikt worden vanaf 5-6 jarige leeftijd om pijnlijke of onaangename handelingen uit te voeren. Je kind krijgt de keuze om een relaxatiefilmpje te bekijken of een virtueel spelletje te spelen.

  • Lachgas/ Kalinox
    23 02 2022 AZ ZENO Afb 0276

    Kalinox® is een geur- en kleurloos mengsel van zuurstof en lachgas.

    Het kan gebruikt worden op voorschrift van de behandelend arts bij kinderen vanaf 2 jaar voor een pijnlijke of onaangename handeling. Lachgas helpt je kind rustiger te worden en vermindert het pijngevoel. De meeste kinderen herinneren zich nadien weinig of niets waardoor de angst voor pijnlijke of onaangename handelingen vermindert.

    Als ouder mag je tijdens de volledige procedure bij je kind blijven. Zwangere vrouwen mogen niet aanwezig zijn omdat Kalinox® mogelijks schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

    Je kind ademt het gasmengsel in via een masker dat op mond en neus geplaatst wordt. Het werkt na 3 minuten, dan kan de procedure gestart worden. De verpleegkundige dient het lachgas toe zolang de procedure duurt. Het is belangrijk dat je kind rustig blijft in- en uitademen. Een goede medewerking verhoogt de slaagkans. Uw kind blijft gans de tijd wakker en aanspreekbaar.

    Kalinox® is snel uitgewerkt na het stoppen van de toediening.

Na een pijnlijke of onaangename handeling streven we naar een positieve eindervaring. Je kind mag nog iets kiezen uit onze ‘prikmand’. Met dank aan VZW kind & kanker en Maiks Sterrenhuisje.

Als je kind extreem angstig is voor naalden en handelingen door een arts of verpleegkundige, raden we je aan om op voorhand contact op te nemen met de behandelende arts of de afdeling om te overleggen wat we best doen in het belang van je kind.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.