Cystografie

Wat is een cystografie?

Een cystografie is een onderzoek waarbij contrastvloeistof via een blaassonde in de blaas gebracht wordt. Zo kan het functioneren van de blaas en urinewegen, evenals de eventuele terugvloei van urine vanuit de blaas naar de nieren, geëvalueerd worden.

Opname

Bij aankomst in het ziekenhuis dient u uw kind eerst in te schrijven aan de opnamedienst voor een dagopname. Deze bevindt zich op het gelijkvloers. Men zal de ISI-kaart (blauw kaartje van het ziekenfonds) of de identiteitskaart van uw kind vragen. Na de inschrijving komt u samen met uw kind naar het kindcentrum. In functie van de veiligheid van de kinderen is er camerabewaking op de zorgeenheid.

Voorbereiding van het onderzoek

Ter voorbereiding van het onderzoek wordt een blaassonde ingebracht en een steriel urinestaal afgenomen. Indien gewenst kan u bij uw kind blijven tijdens het plaatsen van de blaassonde.

In samenspraak met de arts wordt gekeken wat de meest kindvriendelijke manier is om de blaassonde te plaatsen. Bij kinderen vanaf 2 jaar wordt soms gewerkt met Kalinox, dit is een middel dat de kinderen in een lichte roes brengt. Hiervoor moet uw kind nuchter zijn. Uw arts geeft hierover graag meer info.

Het onderzoek zelf

Het eigenlijke onderzoek vindt plaats op de dienst radiologie. Indien u niet zwanger bent, kunt u tijdens het ganse onderzoek bij uw kind blijven. U zal een schort krijgen om uzelf te beschermen tegen de röntgenstralen. Uw kind zal plaats moeten nemen op de onderzoekstafel. Tijdens het onderzoek laat men contrastvloeistof via de blaassonde inlopen en maakt men röntgenfoto’s. Dit is niet pijnlijk voor uw kind. De radioloog maakt ook opnames terwijl uw kind plast. Erna wordt de blaassonde verwijderd en mag uw kind terug naar het kindcentrum

Nazorg

Na het onderzoek mag uw kind drinken en eten na overleg met de verpleegkundige. Spoor uw kind zoveel mogelijk aan om goed te drinken na het onderzoek, om een blaasontsteking te voorkomen.

Na toestemming en advies van de arts mag uw kind naar huis.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.