PH-metrie

Wat is een pH-metrie?

Een pH-metrie is een onderzoek waarbij de zuurtegraad of pH in de slokdarm gemeten wordt. Hiervoor wordt een sonde (die verbonden is met een meettoestel) langs de neus tot net boven de maagingang gebracht. Een pH-metrie wordt gepland bij kinderen waarbij de kinderarts het vermoeden heeft dat er zure maaginhoud terugvloeit tot in de slokdarm, door onrijpheid of onvoldoende werking van de sluitspier van de maagingang. De zuurtegraad wordt uitgedrukt in cijfers van 0 tot 10. Wanneer de pH lager is dan 4, vloeit er zure maaginhoud terug naar de slokdarm. Een pH-metrie meet hoeveel keer, hoelang en wanneer er sprake is van reflux van de maaginhoud, om zo de ernst van de reflux in te schatten. In bepaalde gevallen is reflux zichtbaar (voedsel komt zichtbaar terug tot in de mond of het kind braakt regelmatig), maar in andere gevallen kan men het alleen maar vermoeden (als het kind vaak huilt of aanslepende problemen heeft met de luchtwegen). Afhankelijk van het resultaat van de meting kan de arts een behandeling instellen.

Voorbereiding op de opname

Uw kind dient nuchter te zijn voor het plaatsen van de sonde omdat dit braakneigingen kan veroorzaken. Dit betekent dat uw kind 4 uur voordien niets meer mag eten/drinken.

Wat neemt u mee voor de opname?

  • Fopspeen en /of knuffel
  • Identiteitskaart van uw kind of ISI-kaart (blauw kaartje van het ziekenfonds)
  • Pyjama en/of gemakkelijke kledij
  • Verzorgingsproducten
  • Iets vertrouwd van thuis
  • Luiers hoeft u niet mee te brengen, deze zitten inbegrepen in de ligdagprijs.
  • Thuismedicatie

Zuurremmende medicatie (bv. Zantac, gaviscon,…) worden in samenspraak met de kinderarts eventueel vooraf gestopt.

Verloop van de opname

Bij aankomst in het ziekenhuis vragen wij u uw kind in te schrijven aan de opnamedienst. Indien u dit wenst, bieden wij ook een ouder-kind kamer aan om bij uw kind te overnachten. Bij inschrijving zal men de identiteitskaart of ISI-kaart van uw kind vragen. Nadien komt u naar het kindcentrum.

Na installatie in de kamer zal de verpleegkundige uw kind wegen en meten. De kinderarts plaatst de pH-sonde in de onderzoeksruimte. Indien u dit wenst kan u bij uw kind blijven. Ter controle wordt op de dienst radiologie op het gelijkvloers een RX-foto gemaakt. De verpleegkundige zal u informeren omtrent het gebruik van het meettoestel en het invullen van het observatieblad.

Na 24 uur opname wordt de sonde verwijderd door de verpleegkundige. De kinderarts bespreekt de resultaten met u en start indien nodig therapie op.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.