Neurologische revalidatie

Ambulante revalidatie

Neurologische revalidatie

AZ ZENO 22 09 2020 Afb 0304

Neurologisch revalidatie kan noodzakelijk zijn na een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Deze schade kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk (traumatisch), beroerte/CVA of tumor (niet-traumatisch). Verder kan je ook nood hebben aan neurologische revalidatie bij een letsel aan het ruggenmerg of een neurodegeneratieve aandoening zoals de ziekte van Parkinson, multipele sclerose,..

Tijdens de revalidatie zullen de beperkingen, noden en specifieke doelstellingen in kaart gebracht worden. De klemtoon ligt op het verbeteren van het algemeen functioneren van de patiënt via specifieke oefenmethodes. Om uw revalidatieproces zo vlot mogelijk te laten verlopen, kan je rekenen op een multidisciplinair team. Dit bestaat uit kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, artsen, psychologen, sociale werkers, ….

De kinesitherapeut zal zich vooral richten op het trainen van spierkracht, beweeglijkheid, coördinatie en evenwicht. Zo nodig kan een tijdelijk of definitief gebruik van een hulpmiddel (bv rolstoel, rollator, voetheffer,..) overwogen worden.

De ergotherapeut legt de focus op het optimaliseren van de zelfredzaamheid in het dagdagelijkse leven. Hierbij zal voornamelijk op de volgende zaken gefocust worden:

  • trainen van een maximale zelfredzaamheid met betrekking tot persoonlijke verzorging, hygiëne en functionele training in functie van uitvoeren van huishoudelijke activiteiten
  • gangrevalidatie en transfers zoals in en uit bed komen, in en uit zetel, …
  • cognitieve revalidatie: het oefenen van concentratie, geheugen, aandacht en probleemoplossend denken
  • informatie over hulpmiddelen en correct gebruik ervan
  • advies over mogelijke aanpassingen thuis en indien mogelijk opstarten van een VAPH-dossier (Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap)
  • advies en begeleiding i.v.m. rijgeschiktheid (CARA)
  • advies en begeleiding voor werkhervatting, hobby’s,...

De logopedist begeleidt de mensen die getroffen zijn door spraak-, taal- of slikstoornissen. De logopedische oefeningen richten zich op trainen van aangezichtsmotoriek, het oefenen van spraak, het begrijpen en gebruiken van de taal en op het veilig leren slikken met de begeleiding tijdens het eten en drinken.

De evolutie van de patiënt wordt besproken in een multidisciplinair overleg met de revalidatiearts.

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 30 september 2024

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.