Fysische geneeskunde

Fysische, revalidatie- en sportgeneeskunde

Behandelingen

Na het vaststellen van de correcte diagnose volgt de behandeling. Behandelingen op de dienst gebeuren zonder operatie. Als een operatie toch noodzakelijk is, zal de arts u doorsturen naar de desbetreffende chirurg. Een overzicht van de behandelingen vind je hieronder:

Behandelingen

 • Echogeleide infiltraties

  Op onze dienst worden verschillende soorten infiltraties uitgevoerd. Deze infiltraties gebeuren meestal echogeleid om de exacte locatie te bepalen.

  Soorten infiltraties die op onze dienst worden uitgevoerd:

  • in gewrichten
  • rond pezen
  • rond zenuwen
  • in de wervelkolom (facetinfiltraties-sacrale epidurale infiltraties)
  • in spieren

  Producten die gebruikt worden bij deze infiltraties zijn: cortisone preparaten, hyaluronzuur en plaatjes-rijk-plasma (PRP).

 • Manuele therapie

  Bij manuele therapie wordt op basis van het klinisch onderzoek functiestoornissen van gewrichten opgezocht die de oorzaak zijn van bestaande pijnklachten. Door middel van een ‘manipulatie’ (= een kleine zeer snelle beweging) wordt deze bewegingsbeperking weggewerkt. Ook een ‘mobilisatie’ (= een kleine langzame beweging) kan effectief zijn.

 • ESWT

  ESWT staat voor extra corporele shockwave therapie. Deze behandeling wordt gebruikt voor het behandelen van chronische peesklachten met of zonder inliggende calcificatie. Hierbij worden er shockgolven toegediend op een gelokaliseerde plaats. Deze plaats wordt op voorhand vastgelegd met echografie. De ESWT-behandeling duurt ongeveer een 7-tal minuten. De behandeling wordt meestal 3 maal toegepast met een periode van 2 weken tussenin. Steeds wordt geadviseerd deze behandeling in combinatie te doen met een aangepast kinesitherapeutisch oefenprogramma.

  Kostprijs
  Voor de ESWT-behandeling zelf wordt een supplement aangerekend.

  Daarnaast wordt er ook nog een standaard raadpleging fysische geneeskunde en echografie aangerekend aan de gebruikelijke tarieven. De kostprijs hiervan is afhankelijk van uw statuut bij uw ziekenfonds.

 • EPTE therapie

  EPTE of echogeleide percutane electrolyse therapie is een nieuwe, innovatieve behandelmethode voor langdurig, slecht herstellende peesproblemen. Onder echografie wordt een fijne acupuntuur naald in de zieke zone van de pees gebracht. Vervolgens wordt een lichte stroom gedurende 1 à 2 minuten aangebracht. Dit veroorzaakt ‘lichaamseigen’ chemische en fysiologische veranderingen in de pees. Steeds wordt geadviseerd deze behandeling in combinatie te doen met een aangepast kinesitherapeutisch oefenprogramma. De behandeling wordt doorgaans als niet pijnlijk ervaren. De behandeling wordt 4 maal uitgevoerd om de week.

  Kostprijs
  Voor de EPTE-behandeling zelf wordt een supplement aangerekend.

  Daarnaast wordt er ook nog een standaard raadpleging fysische geneeskunde en echografie aangerekend aan de gebruikelijke tarieven. De kostprijs hiervan is afhankelijk van uw statuut bij uw ziekenfonds.

 • PRP-infiltraties

  Plaatjes-rijk plasma (PRP) is plasma met een rijke concentratie aan bloedplaatjes. Lichaamseigen PRP wordt gebruikt voor de behandeling van peesletsels, onder meer een peesontsteking met acuut of chronisch karakter (bv. tenniselleboog, ontsteking van de achillespees en kniepees) en kleine tot middelgrote scheuren in die pezen.

  Bij een PRP-infiltratie zal u via de arts een spuit gevuld met een antistollingsvloeistof meekrijgen naar het labo waar ze 20cc bloed zullen afnemen. Vervolgens gaat u hiermee terug naar de arts alwaar het bloed in een centrifuge systeem gaat om de rode bloedcellen, de plaatjes en het plasma van elkaar te scheiden. Het plaatjesrijke plasma zal vervolgens opgetrokken worden in een spuit en dit zal dan onder echografie toegediend worden.

  De bloedplaatjes geven bepaalde stoffen vrij, beter bekend als groeifactoren. Die spelen een zeer belangrijke rol bij de heling van peesletsels en brengen ter hoogte van het letsel verschillende processen op gang die het herstel bespoedigen. Door een hoge concentratie aan bloedplaatjes - en dus groeifactoren - in te spuiten helpen we het natuurlijke genezingsproces een groot stuk vooruit.

  Kostprijs
  Voor de PRP-behandeling zelf wordt een supplement aangerekend.

  Daarnaast wordt er ook nog een standaard raadpleging fysische geneeskunde en echografie aangerekend aan de gebruikelijke tarieven. De kostprijs hiervan is afhankelijk van uw statuut bij uw ziekenfonds.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.