Fysische geneeskunde

Fysische, revalidatie- en sportgeneeskunde

Onderzoeken

Naast de anamnese en het klinisch onderzoek maakt de fysisch geneesheer gebruik van verschillende onderzoekstechnieken om tot de juiste diagnose te komen. Indien er aanvullende medische beeldvorming dient te gebeuren zal de arts u verwijzen naar de dienst radiologie of nucleaire geneeskunde van AZ ZENO (RX, CT, NMR scan of botscan).

Sommige bijkomende testen gebeuren ook op onze dienst:

Onderzoeken

 • Echografie

  Echografie is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van geluidsgolven om anatomische structuren in beeld te brengen. Een sonde stuurt geluidsgolven uit in het lichaam die opnieuw gereflecteerd worden. Vervolgens zet de computer ze om in zwart-wit beelden, die de arts dan kan bekijken. Dit onderzoek bevat geen stralingsbelasting.

  Op de consultatie kan een echografie uitgevoerd worden voor onderzoek van spieren, pezen, gewrichten, ligamenten en zenuwen. Echografie wordt ook gebruikt om infiltraties gericht toe te dienen.

 • Zenuwgeleidings- en spieronderzoek (elektromyogram - EMG).

  Bij een elektroneuromyografisch onderzoek meet de arts de zenuw- en spierfunctie van de onderzochte regio. Het onderzoek bestaat uit 2 delen: het geleidingsonderzoek en het naald onderzoek. Bij het geleidingsonderzoek worden er elektrische schokjes gegeven om de zenuw te stimuleren. Dit kan als onaangenaam ervaren worden. Bij het naald onderzoek wordt er door middel van een klein naaldje enkele prikken gegeven in de te onderzoeken spieren in rust en bij contractie.

 • Gang- en loopanalyse

  De ganganalyse gaat door op een loopband met geïntegreerde drukplaat om de drukverdeling over de voeten na te gaan. De analyse gebeurt blootsvoets of met de steunzolen, in geval een controle van de steunzolen aan de orde is.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.