Fysische, revalidatie- en sportgeneeskunde

25 02 2022 AZ ZENO Afb 0206

Het team

Hiervoor kan je bij ons terecht

De dienst Fysische geneeskunde en Revalidatie- en sportgeneeskunde positioneert zich tussen de dienst reumatologie, de dienst orthopedie, de dienst geriatrie en de dienst neurologie. Elke subdiscipline legt zijn eigen accent in het onderzoek en behandeling van skelet, de gewrichten, spieren, pezen en zenuwen.

Diagnostisch beschikken we over echografie en electromyografie. Op therapeutisch vlak worden er naast revalidatietechnieken, verscheidene infiltraties (waaronder gel & bloedplaatjes) toegepast onder echografische controle, ESWT en magnetische inductietherapie. Tevens bestaat de mogelijkheid om een dynamische stap-loopanalyse te doen om al zo steunzolen te laten vervaardigen.

Multidisciplinaire begeleiding voor chronische pijnpatiënten gebeurt via het Engage reactivatie- en revalidatieprogramma in nauwe samenwerking met de pijnkliniek.


Subdisciplines

  • Fysische geneeskunde

    In de Fysische Geneeskunde onderzoeken en behandelen we problemen van het bewegingsstelsel waarbij geen operatie nodig is, o.a. aandoeningen van het skelet, de spieren, gewrichten, pezen en zenuwen.

  • Revalidatie

    Bij Revalidatie is het doel om de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren. Dit gebeurt door een multidisciplinair team van kinesisten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen, maatschappelijk werkers en verpleegkundigen. Het team werkt vooral aan een betere onafhankelijkheid van de patiënt.

  • Sportgeneeskunde

    Sportgeneeskunde specialiseert zich in het onderzoek en de behandeling van specifieke sportgerelateerde letsels en blessures. We bekijken ook hoe we dergelijke letsels kunnen voorkomen bij de patiënt.

Verwante specialismen

Reumatologie en Metabole botziekten

De dienst Reumatologie en Metabole botziekten focust zich enerzijds op de diagnose en behandeling van (spontaan ontstane) aandoeningen van gewrichten, spieren en pezen, en is anderzijds gespecialiseerd in het opsporen van osteoporose (botontkalking) en de behandeling ervan.

Meer over deze afdeling

Orthopedie

Orthopedie behandelt afwijkingen, letsels en ziektes aan het bewegingsapparaat. Dat omvat aandoeningen van gewrichten, botten, pezen en spieren. Het artsenteam bestaat uit orthopedisten met elk hun eigen aandachtsgebieden binnen de orthopedie. Je kan in AZ Zeno terecht voor aandoeningen aan de elleboog, heup, pols, wervelkolom, enkel, knie, schouder, hand en voet.

Meer over deze afdeling

Neurologie

Onze neurologen houden zich bezig met de diagnose en behandeling van aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg, het zenuwstelsel en de spieren. De neurologen onderzoeken klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, dubbelzien, gangproblemen, verlammingsverschijnselen, beven, slaapproblemen,...

Meer over deze afdeling

Geriatrie

Maatschappelijk, en zeker in onze regio, wordt het aandeel ouderen groter. Ook komen bij een aantal ouderdomsziektes frequent psychiatrische stoornissen voor. Uit de praktijk blijkt dat deze patiënten nood hebben aan een gespecialiseerde zorg. Daarom biedt AZ Zeno een uitgebreid zorgprogramma geriatrie met de nadruk op expertise van het team en het welzijn van de fragiele patiënt. We ontwikkelen een zorgpad dementie met aandacht voor malnutritie, valproblematiek en orthogeriatrie. Op campus Knokke-Heist ligt de focus op acute geriatrie, op campus Blankenberge richt het geriatrisch centrum zich op psychogeriatrie. Daarnaast is er een ambulant geriatrisch dagcentrum (diagnostisch en therapeutisch) op beide campussen.

Meer over deze afdeling

Verwante afdeling

Ambulante revalidatie

Ambulant revalideren houdt in dat je tijdelijk één of meerdere keren per week in het ziekenhuis langskomt om te revalideren, alleen of in een groep. Dit kan in onze campus te Knokke en in onze campus te Blankenberge.

Meer over deze afdeling

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.