Er bestaan onderzoeken waar men, met behulp van X-stralen de werking van bepaalde organen wil onderzoeken. Zo kan het zijn dat men de werking van de slokdarm wil onderzoeken, of kan het zijn dat men na een operatie wil uitsluiten dat er een klein lek zou zijn. Bij deze onderzoeken wordt gebruik gemaakt van contrast. Afhankelijk van wat er onderzocht moet worden, wordt dit contrast via verschillende manieren toegediend. Het kan zijn dat het wordt ingespoten via de bloedvaten, of dat u contrast moet drinken. Het kan ook zijn dat contrast via een wonde wordt toegediend, via de blaas, of via de aars. Deze onderzoeken nemen meer tijd in beslag en zijn belastender voor u als patiënt. Omdat deze onderzoeken vaak met onduidelijkheden en angst gepaard gaan bij de mensen die het onderzoek moeten ondergaan, hebben we hieronder enkele onderzoeken specifiek uitgelicht.
Bij dit onderzoek wordt de dikke darm gevuld, door contrast via een sonde in de aars te laten inlopen.
Voorafgaand aan een operatie: het kan zijn dat de chirurg wil weten wat het verloop of de lengte is van de dikke darm, om over voldoende informatie te kunnen beschikken voor het type operatie.
Bij opstopping: het kan zijn dat men het exacte niveau van de opstopping wil weten. Doorgaans wordt hiervoor een CT-onderzoek uitgevoerd maar als men een stent wil plaatsen kan dit onderzoek noodzakelijk zijn.
Indien je zwanger bent of er is kans op zwangerschap: bespreek dit met de arts die het onderzoek aanvraagt en bij twijfel, overleg met de dienst radiologie. Dit onderzoek kan niet doorgaan als je zwanger bent.
Reken voor de volledige duur van het onderzoek op 1 uur.
De meeste mensen hebben krampen en diarree na dit onderzoek. Vandaar dat je in alle rust zal kunnen plaatsnemen op het toilet. Indien je het wenst kan je ook washandjes en handdoeken krijgen.
Het kan zijn dat je, in de dagen volgend op het onderzoek blijvend wat diarree hebt.
Het resultaat wordt meegedeeld aan de aanvragende arts. Indien het om een dringend onderzoek gaat, kan dit telefonisch.
Dit is een onderzoek waarbij men de werking van de bekkenbodem in beeld wil brengen.
De bekkenbodem is een complex van organen waarvan de ligging en de werking goed op elkaar moet afgestemd zijn.
1 uur voor de voorbereiding en 1 uur voor het onderzoek zelf. Je rekent best op 2 uur voor de totale tijd van het onderzoek, inclusief voorbereiding.
Het verslag wordt gemaakt en doorgegeven aan de aanvragende arts. Dit kan enkele dagen duren.
Een hysterografie is een onderzoek waarbij contrast wordt opgespoten in de baarmoeder en de eileiders.
Bij een eisprong moet een eitje, na bevruchting via de eileiders naar de baarmoeder om zich te kunnen innestelen. Bij een zwangerschapswens kan het zijn dat de gynaecoloog zeker wil weten of de eileiders goed doorgankelijk zijn: dit wordt met een hysterografie onderzocht.
Neem eventueel op voorhand een extra pijnstiller en neem best ook een maandverband mee voor na het onderzoek. Je hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek.
Indien er kans is op zwangerschap kan dit onderzoek NIET doorgaan: bespreek dit met de gynaecoloog op voorhand.
Indien je ooit een allergische reactie hebt gehad op de toediening van intraveneus contrast, dan is het aangewezen dat je dit bespreekt met je arts. Dit moet nagekeken worden en het kan zijn dat je op voorhand medicatie moet innemen voor dit onderzoek.
Je rekent best op 1u voor de totale duur van het onderzoek.
Vaginaal bloedverlies is niet ongewoon na het onderzoek. Ook kan het zijn dat de pijn wat blijft aanhouden na het onderzoek, hiervoor mag je gerust een pijnstiller nemen.
De gynaecoloog bespreekt doorgaans na het onderzoek de resultaten.