Bij arthrografie wordt contrast ingespoten in een gewricht. De juiste positie wordt bepaald aan de hand van RX-stralen. Arthrografieën van knieën en schouders worden het frequentst gebruikt, deze onderzoeken worden afzonderlijk beschreven.
CT-arthrografie is een onderzoek waarbij men contrast inspuit in de knie om structuren zoals kraakbeen en meniscus beter te kunnen onderzoeken/beoordelen.
Indien men een CT-scan zou doen van de knie zonder eerst een inspuiting met contrast te geven, dan zijn het kraakbeen en de meniscus niet goed zichtbaar. Het contrast in het gewricht wordt ingespoten om het onderscheid tussen de meniscus, kraakbeen en andere structuren mogelijk te maken.
Ter info: bij een MRI-scan hoeft dit niet. Toch kan het zijn dat de huisarts of orthopedist dit onderzoek vraagt omwille van een specifiek probleem aan het kraakbeen of de meniscus. Ook kan het zijn dat een MRI-onderzoek niet mogelijk is bij jou omwille van een pacemaker of andere redenen.
Indien je zwanger bent of er is kans op zwangerschap: bespreek dit met de arts die het onderzoek aanvraagt en bij twijfel, overleg met de dienst radiologie. Dit onderzoek kan NIET doorgaan als je zwanger bent.
Indien je ooit een allergische reactie hebt gehad op de toediening van intraveneus contrast, dan is het aangewezen dat je dit bespreekt met je arts. Dit moet nagekeken worden en het kan zijn dat je op voorhand medicatie moet innemen voor dit onderzoek.
Ben je allergisch aan bepaalde ontsmettingsmiddelen (zoals isobetadine), meld dit aan de verpleegkundigen op de dienst radiologie. Men ontsmet standaard met isobetadine maar als men weet heeft van een contactallergie zal men met een ander middel ontsmetten.
Het resultaat wordt doorgegeven aan de aanvragende arts. Dit kan enkele dagen duren.