Echografie is een onderzoek waarbij men, aan de hand van geluidsgolven informatie haalt uit het lichaam. Geluidsgolven worden uitgezonden aan de hand van een echosonde die op de huid wordt geplaatst. Voor een ideale geleiding is echogel nodig. De informatie wordt dan teruggekaatst, afhankelijk van de samenstelling van het lichaam en deze informatie wordt dan omgezet in een beeld. Bij dit onderzoek worden geen X-stralen gebruikt.
Lucht is de vijand van echografie: men kan niet door lucht kijken. Daardoor kunnen de maag en de darmen soms niet volledig beoordeeld worden. Ook kan men niet door botten kijken. Vandaar dat men bijvoorbeeld niet in de knie kan kijken naar de meniscus of het kraakbeen omdat er teveel botstructuren voorliggen.
Dit kan zeer veel variëren: voor sommige onderzoeken is maar een korte onderzoekstijd nodig, voor andere zaken zal men meer tijd nodig hebben. Een groot deel hangt af van het lichaamsdeel dat moet onderzocht worden en van de specifieke vraag die moet beantwoord worden. Een gemiddeld onderzoek duurt tussen de 10 en 30 min. In geval van een punctie of infiltratie kan dit oplopen. Hou er wel rekening mee dat het onderzoek door onvoorziene omstandigheden later kan starten dan gepland.
Er zijn geen nevenwerkingen achteraf. Indien men een punctie, biopsie of infiltratie heeft uitgevoerd is er altijd een kans op infectie. Dit komt zelden voor maar het is best dat je de tekenen kent: indien je in de dagen die volgen op het onderzoek roodheid, zwelling, jeuk ondervindt op de plaats waar men geprikt heeft en/of indien je koorts krijgt is het best om zekerheidshalve je arts te raadplegen. Die kan oordelen of antibiotica noodzakelijk zijn.
Het resultaat wordt meegedeeld aan de aanvragende arts via een verslag. Dit variëert van één werkdag tot enkele werkdagen indien het gaat om zaken die niet dringend zijn. Indien er iets levensbedreigends of verontrustends gezien wordt, zal vaak aansluitend of tijdens het onderzoek contact opgenomen met de aanvragende arts om te beslissen wat er moet gebeuren. Als de aanvragende arts niet bereikt kan worden, kan het zijn dat de radioloog je doorverwijst naar spoedgevallen.