Radiologie

Az Zeno 15 06 18 083
Op de dienst medische beeldvorming kan u zowel in Knokke-Heist, Blankenberge als Maldegem terecht voor alle radiologische onderzoeken, echografie en duplex, mammografie …

Openingsuren

Knokke-Heist

ma tot vr: 8.30 - 17.30 u.

Blankenberge

ma tot vr: 8.30 - 17.30 u.

Maldegem

ma & vr

13.30 - 17.30 u.

di, woe & do

8.30 - 12.30 u.

Het team

Bereikbaarheid secretariaat

Met vragen kan je altijd terecht op een van onze secretariaten. Het is niet verplicht om voor een RX-onderzoek een afspraak te maken, maar wel aangewezen, zeker als er meerdere RX-opnames moeten genomen worden. Indien je geen afspraak maakt, kan het ook zijn dat de zaal in onderhoud is. RX-toestellen worden gecontroleerd door het federaal agentschap voor nucleaire controle of FANC genoemd en krijgen regelmatig onderhoud en controle om ervoor te zorgen dat ze perfect zijn afgesteld. Deze data zijn op voorhand gekend.

Ondanks het feit dat je een afspraak maakt, kan het zijn dat je wel even moet wachten. Dit hangt af van de drukte op de dienst spoedgevallen en eventuele andere dringende onderzoeken die moeten gebeuren. We doen onze best om zoveel mogelijk de afspraak te respecteren. Bij vertraging van een onderzoek zal het secretariaat proberen je zo goed mogelijk te informeren over de wachttijden. Indien je vindt dat men jou niet voldoende informeert, spreek gerust een secretaresse aan, ze proberen het nodige te doen om je een zo vlot mogelijke service te bieden.

Moet je meerdere onderzoeken krijgen (vb RX en echo, RX en MRI, RX en CT), gelieve dit zo goed mogelijk mee te delen bij het maken van de afspraak, dit kan problemen voorkomen achteraf. Het gebeurt dat mensen een afspraak maken voor 1 onderzoek en dan, bij het aanmelden aan het secretariaat meerdere onderzoeken nodig hebben. We doen onze best om die onderzoeken te laten doorgaan, maar dit lukt niet altijd en de wachttijden durven daardoor wel eens op te lopen.

 • Knokke-Heist

  Maandag tot vrijdag: 8.00 u tot 19.30 u
  Zaterdag: 8.00 u tot 17.30 u
  +32 (0)50 534 700

 • Blankenberge

  Maandag tot vrijdag: 8.15 u tot 17.15 u
  +32 (0)50 534 680

 • Maldegem

  Neem contact op met de andere secretariaten

Financiële info

 • Zijn de radiologen van AZ Zeno geconventioneerd?

  De radiologen van AZ Zeno zijn geconventioneerd. Dit wil zeggen dat ze het akkoord met de ziekenfonds aanvaard hebben en de afgesproken tarieven aanrekenen. Ze vragen geen supplementen, ook niet buiten de kantooruren.

  Heeft u een afspraak voor een MRI buiten de kantooruren, dan zal u ook geen supplement moeten betalen.

  Indien u buiten de kantooruren toch een dringend onderzoek moet krijgen (eventueel via spoedgevallen) kan het zijn dat er een wachttarief wordt aangerekend maar ook hier houden de radiologen zich aan de gemaakte afspraken van de ziekenfondsen en komen de ziekenfondsen hier grotendeels in tussen.

 • Wat als u uw afspraak niet kan nakomen?

  We werken graag op afspraak en proberen om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Als u een afspraak heeft op de radiologie en u kan deze niet nakomen, vragen wij u om ten laatste 24 uur op voorhand te verwittigen op het nummer 050/53.47.00.

  Op die manier kan het tijdsslot dat voor u gereserveerd werd nog vrijgegeven worden aan een andere patiënt en lopen de wachttijden niet onnodig op. Verwittigt u ons niet, dan volgt de radiologie het algemene beleid van het ziekenhuis en kan een “no show” vergoeding van 25 euro aangerekend worden.

 • Hoe gebeurt de betaling?

  Er gebeuren geen betalingen aan de receptie. De factuur wordt u per post toegestuurd.

  De radiologie van AZ Zeno werkt met de derdebetalersregel: dit betekent dat u enkel het remgeld moet betalen en de rest gaat rechtstreeks naar het ziekenfonds. Het remgeld is het bedrag dat u zelf betaalt voor je doktersbezoek: dat stuk wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. U hoeft dus ook geen getuigschrift naar het ziekenfonds te sturen.

Straling & type onderzoeken

Ieder van ons wordt dagelijks blootgesteld aan natuurlijke ioniserende achtergrondstraling (zon, atmosfeer, aarde, …)

 • Via medische toepassingen worden patiënten blootgesteld aan kunstmatige ioniserende stralen (RX & CT)
 • Jaarlijks bedraagt de hoeveelheid ioniserende straling bij de gemiddelde Belg 4,0mSv. Daarvan komt 2,5mSv door natuurlijke straling en 1,5mSv door medische toepassingen.

Röntgenstraling wordt gebruikt om een radiologisch beeld te maken. Niet alle onderzoeken op de radiologie gebeuren echter met röntgenstraling. O.a. bij een MRI-scan en echografie gebruiken we geen straling, in tegenstelling tot bij de klassieke RX-opname, mammografie en CT-scan waar dit wel het geval is. Op deze pagina's kan je de details van elk type onderzoek terugvinden.

Voor- en nadelen van röntgenstraling

Het is geurloos, onzichtbaar en niet pijnlijk. Dit betekent niet dat het ongevaarlijk is. Is een opname met röntgenstraling schadelijk of niet? Moeten we deze opnames mijden? Neen. Een opname met röntgenstraling blijft een heel snelle, belangrijke en eenvoudige techniek om een goede diagnose te stellen.

Ons lichaam is opgebouwd uit cellen. Het gebruik van straling kan de cellen schaden en ons lichaam kan deze schade niet altijd herstellen. Dit leidt mogelijks tot verschillende aandoeningen waaronder kanker. De geschatte kans hierop is 0,00825%. Dit is een heel laag percentage maar niet te verwaarlozen. Enkel door preventie kunnen we dit percentage zo laag houden. Ook de modernisering van onze toestellen zorgen ervoor dat we minder röntgenstraling moeten gebruiken om een goed beeld te krijgen.

Om de impact van straling te kunnen plaatsen, vergelijken we deze met andere aandoeningen en hun invloed op de levensverwachting

Aandoening Gemiddeld verlies in levensverwachting

Alcoholisme

11 jaar

Roken

6,3 jaar

20% overgewicht

3 jaar

10 mSv

1,5 maand

 • Az Zeno 15 06 18 065
 • Az Zeno 15 06 18 085
 • Az Zeno 15 06 18 078

Vaak gestelde vragen

 • Kan ik zelf iets doen?
  • U kan uzelf beschermen door een goede communicatie met de arts en het personeel op de radiologie.
  • Vraag aan uw arts waarom het bepaalde onderzoek nodig is en bespreek of er alternatieve onderzoeken mogelijk zijn.
  • Wees volledig en eerlijk over uw huidige klachten zodat het juiste onderzoek wordt aangevraagd door uw arts. Vertel over vorige onderzoeken die zijn uitgevoerd.
  • Gaat u naar de specialist of gaat u voor een tweede opinie, vergeet dan niet de reeds gemaakte onderzoeken mee te nemen of te vermelden. Zo worden dubbele onderzoeken vermeden.
  • Werk goed en volledig mee tijdens het onderzoek zodat er geen extra opnames moeten worden gemaakt.
 • Over röntgenstraling en zwangerschap
  • Bij een embryo zijn de cellen nog volop aan het ontwikkelen waardoor ze gevoeliger zijn voor röntgenstraling. Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap (tot de 15e week).
  • Bent u zwanger overleg dan eerst samen met de aanvragende arts over het minst belastende onderzoek. Stel niet-dringende onderzoeken bij voorkeur uit tot na de zwangerschap.
 • Over röntgenstraling bij kinderen

  Net zoals embryo’s zijn ook kinderen gevoeliger voor straling. De dosissen worden tijdens het onderzoek aangepast aan kinderen. Voor bepaalde onderzoeken wordt extra bescherming voorzien.

 • Heeft u nog vragen?

  Heeft u na het lezen van deze informatie nog bijkomende vragen? Neem dan gerust contact op met het secretariaat radiologie. Afhankelijk van de gewenste informatie, verbinden wij u door met de juiste verpleegkundige of arts.

Az Zeno 15 06 18 076

Verwante afdelingen

Spoedgevallen

Op de dienst Spoedgevallen kunnen mensen met een acuut probleem terecht voor de eerste medische hulp. AZ Zeno heeft een Spoeddienst op de campus Knokke-Heist en campus Blankenberge.

Meer over deze afdeling

Orthopedisch centrum

De dienst Orthopedie behandelt defecten of afwijkingen aan het bewegingsstelsel. Zowel orthopedie als traumatologie komen aan bod. De dienst bevindt zich op de campus Knokke-Heist.

Meer over deze afdeling

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.