Knokke-Heist
ma tot vr: 8.30 - 17.30 u.
Blankenberge
ma tot vr: 8.30 - 17.30 u.
Maldegem
ma & vr
13.30 - 17.30 u.
di & do
8.30 - 12.30 u.
Met vragen kan je altijd terecht op een van onze secretariaten. Het is niet verplicht om voor een RX-onderzoek een afspraak te maken, maar wel aangewezen, zeker als er meerdere RX-opnames moeten genomen worden. Indien je geen afspraak maakt, kan het ook zijn dat de zaal in onderhoud is. RX-toestellen worden gecontroleerd door het federaal agentschap voor nucleaire controle of FANC genoemd en krijgen regelmatig onderhoud en controle om ervoor te zorgen dat ze perfect zijn afgesteld. Deze data zijn op voorhand gekend.
Ondanks het feit dat je een afspraak maakt, kan het zijn dat je wel even moet wachten. Dit hangt af van de drukte op de dienst spoedgevallen en eventuele andere dringende onderzoeken die moeten gebeuren. We doen onze best om zoveel mogelijk de afspraak te respecteren. Bij vertraging van een onderzoek zal het secretariaat proberen je zo goed mogelijk te informeren over de wachttijden. Indien je vindt dat men jou niet voldoende informeert, spreek gerust een secretaresse aan, ze proberen het nodige te doen om je een zo vlot mogelijke service te bieden.
Moet je meerdere onderzoeken krijgen (vb RX en echo, RX en MRI, RX en CT), gelieve dit zo goed mogelijk mee te delen bij het maken van de afspraak, dit kan problemen voorkomen achteraf. Het gebeurt dat mensen een afspraak maken voor 1 onderzoek en dan, bij het aanmelden aan het secretariaat meerdere onderzoeken nodig hebben. We doen onze best om die onderzoeken te laten doorgaan, maar dit lukt niet altijd en de wachttijden durven daardoor wel eens op te lopen.
Maandag tot vrijdag: 8.00 u tot 19.30 u
Zaterdag: 8.00 u tot 17.30 u
+32 (0)50 534 700
Maandag tot vrijdag: 8.15 u tot 17.15 u
+32 (0)50 534 680
Neem contact op met de andere secretariaten
Ieder van ons wordt dagelijks blootgesteld aan natuurlijke ioniserende achtergrondstraling (zon, atmosfeer, aarde, …)
Röntgenstraling wordt gebruikt om een radiologisch beeld te maken. Niet alle onderzoeken op de radiologie gebeuren echter met röntgenstraling. O.a. bij een MRI-scan en echografie gebruiken we geen straling, in tegenstelling tot bij de klassieke RX-opname, mammografie en CT-scan waar dit wel het geval is. Op deze pagina's kan je de details van elk type onderzoek terugvinden.
Het is geurloos, onzichtbaar en niet pijnlijk. Dit betekent niet dat het ongevaarlijk is. Is een opname met röntgenstraling schadelijk of niet? Moeten we deze opnames mijden? Neen. Een opname met röntgenstraling blijft een heel snelle, belangrijke en eenvoudige techniek om een goede diagnose te stellen.
Ons lichaam is opgebouwd uit cellen. Het gebruik van straling kan de cellen schaden en ons lichaam kan deze schade niet altijd herstellen. Dit leidt mogelijks tot verschillende aandoeningen waaronder kanker. De geschatte kans hierop is 0,00825%. Dit is een heel laag percentage maar niet te verwaarlozen. Enkel door preventie kunnen we dit percentage zo laag houden. Ook de modernisering van onze toestellen zorgen ervoor dat we minder röntgenstraling moeten gebruiken om een goed beeld te krijgen.
Aandoening | Gemiddeld verlies in levensverwachting |
---|---|
Alcoholisme |
11 jaar |
Roken |
6,3 jaar |
20% overgewicht |
3 jaar |
10 mSv |
1,5 maand |
Net zoals embryo’s zijn ook kinderen gevoeliger voor straling. De dosissen worden tijdens het onderzoek aangepast aan kinderen. Voor bepaalde onderzoeken wordt extra bescherming voorzien.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog bijkomende vragen? Neem dan gerust contact op met het secretariaat radiologie. Afhankelijk van de gewenste informatie, verbinden wij u door met de juiste verpleegkundige of arts.