Spinaalkanaalstenose

Symptomen bij stenose in de lage rug

In het spinale kanaal thv de lage rug bevindt zich geen ruggenmerg (deze loopt vanaf de nek tot op de overgang tussen de wervels van de borstholte en de lage rug). Hier lopen echter wel de zenuwwortels die naar de beide benen gaan. De vernauwingen in dit kanaal zorgen dan ook vaak voor pijnklachten in beide benen, vaak optredend of verergerend bij het stappen. Vaak merken patiënten dat ze geleidelijk aan mindere afstanden kunnen afleggen zonder pijnklachten in de beide benen te krijgen. Soms treedt een voos gevoel op of zelfs krachtsvermindering. Bij het stoppen met stappen of aannemen van een andere houding neemt deze pijn dan geleidelijk aan weer terug af. Bukken, voorovergebogen stappen of fietsen kunnen houdingen zijn die de pijn doen afnemen.

Symptomen bij stenose in de nek

Ter hoogte van de nek bevindt zich het ruggenmerg. Vernauwingen hier veroorzaken dan ook druk op het ruggenmerg, waardoor er symptomen zowel aan de armen als de benen kunnen optreden, omdat deze allemaal via het ruggenmerg bestuurd worden. Er is vaak sprake van tintelingen, voosheid, onzekere gang, gevoel van verminderde kracht en achteruitgang van fijne motoriek.

Diagnostiek

De arts zal u fysiek onderzoeken, beelden van uw wervelkolom evalueren of indien deze er nog niet zijn aanvragen. Er wordt vaak een aanvullend zenuwgeleidingsonderzoek (EMG of MEP/SEP) afgesproken ter verdere oppuntstelling. Ook wordt gekeken of andere oorzaken van uw klachten uitgesloten zijn, zoals vernauwingen van de bloedvaten, neurologische ziekte van de zenuwen zelf en dergelijke. Hiervoor wordt overleg gepleegd met de collega's van de vaatheelkunde, neurologie en fysische geneeskunde.

Behandeling bij lumbale stenose

Meestal wordt bij ernstige symptomatische vernauwing in de lage rug beslist om over te gaan tot een laminectomie.

Hoewel de meeste chirurgen hiervoor de volledige achterzijde van de wervelbogen verwijderen, kiezen wij er voor om deze te laten staan omdat wij geloven dat dit veel betere resultaten geeft qua herstel en stabiliteit van de rug. Wij verwijderen met de microscoop enkel de structuren die druk geven op de zenuwen, en niet de structuren die het lichaam nodig heeft om stabiliteit van de rug te behouden. Dit noemen we “minimaal invasieve decompressie”.

1 s2 0 S1084208 X14000044 gr1

Zo wordt de zak waarin de zenuwen zitten (de duraalzak) en de zenuwen zelf vrijgelegd, door het verwijderen van botwoekeringen en verdikte ligamenten. In de meeste gevallen is het niet nodig om schroeven te plaatsen, aangezien we bij deze ingreep de stabiliteit van de wervels kunnen bewaren (we nemen enkel het "dak" weg, de andere delen blijven staan).

De opening die we zo maken wordt niet met ander materiaal opgevuld: deze blijft beschermd door de spieren en littekenweefsel welke ontstaan na het sluiten van de wonde. Dit is immers zeer stevig weefsel welke de zenuwen na de operatie goed beschermd.

Deze operatie wordt uitgevoerd om de pijn in de benen te verbeteren. Rugpijnklachten zullen vaak op een andere manier aangepakt moeten worden aangezien deze door algemene slijtage via deze ingreep vaak niet te verhelpen zijn.

Behandeling bij cervicale stenose

Het principe van de behandeling van cervicale stenose is hetzelfde (vrij leggen van het zenuwweefsel, in dit geval het ruggenmerg en cervicale zenuwwortels), maar er zijn een aantal belangrijke verschillen.

Ten eerste wordt deze ingreep uitgevoerd om verdere achteruitgang van de klachten (gangstoornissen, stoornissen van de fijne motoriek, pijnklachten, etc) te voorkomen en de huidige situatie te stabiliseren. Verbetering kan optreden, maar kan helaas niet altijd gegarandeerd worden.

Ten tweede kan gekozen worden om de vernauwing te behandelen via de voorkant van de nek (via een zogenaamde ACDF of corporectomie, waarbij de tussenwervelschijf of het middelste deel van het wervellichaam verwijderd wordt via een snede in de hals) of via de achterkant via een cervicale decompressie.

Ook hier onderscheiden we ons van de meeste andere ziekenhuizen omdat wij - indien mogelijk - kiezen om een “cervicale laminoplastie” uit te voeren. Bij deze techniek vergroten we het kanaal waar het ruggenmerg in loopt zonder de structuren aan de achterzijde te verwijderen of beschadigen (zie fig. 1 onderaan).

Wij geloven dat het behoud van deze belangrijke structuren bijdraagt tot een beter herstel, betere stabiliteit en algemeen betere resultaten dan de meer gangbare techniek van een volledige laminectomie (= waarbij de achterzijde volledig verwijderd wordt).

Soms is het soms nodig om wervelschroeven in de nek te plaatsen om te voorkomen dat de stand van de nek vermindert doordat er instabiliteit optreedt, maar deze ingreep is eerder zeldzaam noodzakelijk. Voornamelijk na ongevallen zien we deze nood tot schroeffixatie vaker.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.