Lumbale en cervicale fusie/fixatie

Dr. Lavrysen gebruikt verschillende technieken om tot optimale resultaten te komen, in multidisciplinaire samenwerking met verschillende collega’s van de Spine Unit.

De ingreep zal altijd op maat van de patiënt gepland worden, slechts nadat alle niet-operatieve behandelingen geprobeerd zijn. Wij geloven er heilig in dat de meeste patiënten ondanks belangrijke klachten geen operaties nodig hebben, en zullen de patiënt hier dan ook duidelijk advies in geven en een op maat gemaakt behandelplan opstellen.

Indien er wel geopereerd moet worden, zullen we kiezen voor de minst belastende optie.

Wat ons onderscheidt van vele andere is dat we onze ingrepen altijd zullen plannen volgens het specifieke rugtype van elke patiënt, om zo tot een optimaal resultaat te komen. Hiervoor gebruiken we zeer specifieke berekeningen, waarvoor dr. Lavrysen een specifieke opleiding heeft gevolgd.

Ook kiezen we er voor om de ingreep via zo klein mogelijke incisies uit te voeren, met beperken van weefselschade. Daarbij komen we bijv. soms best via een kleine incisie in de flank (3-4 cm) in plaats van grote incisie met spiertrauma ter hoogte van de achterkant van de rug (XLIF-techniek).

586 2019 6083 Fig8 HTML
De 4 meest voorkomende rugtypes. Het is extreem belangrijk om deze berekening op voorhand te maken, omdat dit gaat bepalen hoe de rug er na de operatie uit zou moeten zien. Deze cruciale stap wordt vaak overgeslagen, en is een belangrijke oorzaak voor tegenvallende resultaten na rugchirurgie.

Dr. Lavrysen past in multidisciplinair verband meerdere technieken toe om tot een optimale reconstructie te komen, waarbij de individuele patiënt en zijn of haar specifieke ziektebeeld bepaalt wat voor soort operatie er nodig is. Dit draagt sterk bij aan het bekomen van optimale resultaten. Hiervoor werkt dr. Lavrysen samen met verschillende collega’s (orthopedisten en vaatchirurgen) in multidisciplinair verband. Deze ingrepen zijn voor hem altijd teamwork, met een zo goed en veilig mogelijk resultaat voor de patiënt als einddoel.

Rect

Een belangrijke manier om complicaties te voorkomen is het gebruik van “neuronavigatie”, een soort GPS-systeem om het chirurgisch materiaal optimaal te plaatsen (via de O-arm of 3D C-boog) . Deze technieken passen we zo veel mogelijk toe om tot optimale resultaten te komen.

Spine navigation software setup
Neuronavigatie, waarbij een soort GPS-systeem gebruikt wordt om accurate plaatsing van de implantaten te bekomen
Spinal navigation header scaled e1604499421191
Het voordeel van neuronavigatie is dat we tijdens de operatie het optimale traject kunnen bepalen, met constante feedback via de computer.

Overzicht van de toegepaste technieken:

  • XLIF (plaatsing implantaten via zeer kleine incisie thv zijkant van de buikwand)
  • mini-ALIF/ALIA (plaatsing materiaal via kleine incisie in de voorkant van de onderbuik)
  • OLIF/OLIA (variatie op plaatsing via zijkant van de buikwand)
  • Minimaal invasieve percutane fusies (schroeven doorheen de huid, zonder grote incisie)
  • PLIF/PLIA (plaatsing implantaten en pedikelschroeven via de rug zelf)
  • Ook cervicale (= nekwervels) reconstructieve ingrepen worden uitgevoerd, vnl bij ongevallen
  • XALIF procedure 1
  • 725x455 0122
  • PLIF Model CD Horizon Balan C Rod System Fa Medtronic with the C shaped PEEK dynamic
  • Images1

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.