Hernia in de nek

Symptomen

Deze beknelling kan pijn in de armen veroorzaken, in sommige gevallen zelfs uitvalsverschijnselen van de zenuw, met krachtsverlies of een verminderd gevoel thv de arm.

Diagnostiek

De arts zal je fysiek onderzoeken, beelden van uw wervelkolom evalueren of indien deze er nog niet zijn aanvragen. Eventueel wordt een aanvullend zenuwgeleidingsonderzoek (EMG) afgesproken ter verdere verduidelijking.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst en duurtijd van de klachten zal beslist worden tot een conservatief traject of een operatie. Een operatie is immers zeker niet altijd noodzakelijk. Het conservatief traject bestaat initieel uit pijnstilling, ontstekingsremmers en relatieve rust, met voldoende mobilisatie op geleide van de pijn.

U wordt bij dit conservatieve traject van zeer nabij en regelmatig opgevolgd door uw arts.

Bij zeer ernstige pijnklachten kan beslist worden om een lokale wortelinfiltratie te doen.

Bij uitblijven van een gunstig resultaat of bij verlammingsverschijnselen, wordt er een operatie voorgesteld. Meestal wordt een ACDF voorgesteld ("anterieure cervicale discectomie en fusie").

Via een kleine incisie ter hoogte van de zijkant van de voorzijde van de hals wordt een regio opgezocht tussen de luchtpijp en vaatbundel, via welke we relatief gemakkelijk de nekwervels via de voorkant kunnen bereiken. De tussenwervelschijf die door slijtage de hernia en vernauwing heeft veroorzaakt wordt wordt verwijderd, en via deze nieuwe opening wordt de hernia zelf onder de microscoop weggenomen. Vaak worden via deze weg de beenderige vernauwing mee weggenomen.

Vervolgens wordt de verwijderde tussenwervelschijf vervangen door een blokje gemaakt van kunststof, welke we een "kooi" of "cage" noemen. De kooi zorgt ervoor dat de openingen waardoor de zenuwen lopen opgehoogd worden, en dat de 2 aanliggende wervels aan elkaar zullen groeien. Dit alles om nieuwe vernauwingen en hernia's zoveel mogelijk te vermijden. Deze vastgegroeide wervels zullen er niet voor zorgen dat u niet meer met uw nek of hoofd zou kunnen bewegen, deze bewegingen gebeuren immers veel hoger in de nek dan waar meestal geopereerd wordt. Soms wordt er een plaat met schroefjes ter hoogte van de wervels geplaatst om voor meer stabiliteit te zorgen.

De ingreep duurt meestal 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van het aantal niveaus. Soms moeten namelijk meerdere vernauwingen opgelost worden, welke meestal tijdens dezelfde operatie gebeurt.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.