Een cervicale mediastinoscopie is een chirurgische kijkoperatie die wordt uitgevoerd om weefselmonsters uit het mediastinum te verkrijgen. Het mediastinum is het gebied in de borstholte tussen de longen, dat belangrijke structuren zoals het hart, de luchtpijp, slokdarm en grote bloedvaten bevat. Deze procedure wordt vaak gebruikt om aandoeningen zoals longkanker, lymfeklieruitzaaiingen en andere mediastinale aandoeningen te diagnosticeren.
De cervicale mediastinoscopie kan om verschillende redenen worden uitgevoerd, zoals:
De ingreep wordt doorgaans onder algemene anesthesie uitgevoerd. De chirurg maakt een kleine incisie aan de basis van de hals en plaatst een mediastinoscoop, een dunne buis met een camera en verlichting, in het mediastinum. Via deze buis kan de arts weefselmonsters (biopten) afnemen van de lymfeklieren of andere verdachte gebieden voor verder onderzoek.
Voorafgaand aan de procedure zal uw arts u instructies geven, zoals:
Zoals bij elke chirurgische ingreep, zijn er risico's verbonden aan een cervicale mediastinoscopie. Mogelijke complicaties zijn onder andere:
Na de procedure wordt u meestal een tijdje geobserveerd in het ziekenhuis. U kunt wat pijn, zwelling of ongemak ervaren op de plaats van de incisie. Het is belangrijk om de instructies van uw arts op te volgen voor herstel en eventuele controles.
Neem contact op met uw arts als u na de procedure ernstige pijn, koorts, of ongewoon bloeden of zwelling ervaart.
Secretariaat Heelkunde
Ons secretariaat is elke weekdag te bereiken van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 17u00.
Abdominaal Centrum – Verpleegafdeling