Dikke darm- of endeldarmoperatie

Je kreeg te horen dat je een operatie moet ondergaan aan de dikke darm of de endeldarm. De dikke darm (het colon) en de endeldarm (het rectum) zijn respectievelijk het voorlaatste en laatste deel van ons onze darm. Dit stuk van onze darm onttrekt voornamelijk vocht uit de vloeibare stoelgang die aan de uitgang van de dunne darm toekomt. Het transporteert vervolgens de vastere stoelgang naar de uitgang van ons spijsverteringsstelsel, de aars (of anus).

De operatie houdt in dat er een stuk van de darm verwijderd wordt. Er zijn verschillende redenen waarom de operatie moet gebeuren. De voornaamste zijn een tumor (of gezwel) in de darm of een terugkerende ontsteking van divertikels in de darm (“diverticulitis”).

De chirurg zal uitleggen welk deel van de dikke darm of endeldarm er moet verwijderd worden.

Verschillende types dikke darmoperaties

  • Rechter hemicolectomie

    Het rechter stuk van de dikke darm wordt verwijderd, samen met de klep tussen de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. Er wordt vervolgens een nieuwe verbinding gemaakt tussen de twee uiteinden van de dunne en dikke darm.

  • Linker hemicolectomie

    De linker bocht van de dikke darm wordt verwijderd. Er wordt vervolgens een nieuwe verbinding gemaakt tussen de twee uiteinden van de dikke darm.

  • Sigmoidectomie

    De S-bocht van de dikke darm wordt verwijderd. Er wordt vervolgens een nieuwe verbinding gemaakt tussen het uiteinde van de dikke darm en het bovenste deel van de endeldarm.

  • Rectosigmoidectomie of anteriorresectie

    De S-bocht van de dikke darm en het bovenste deel van de endeldarm wordt verwijderd. Er wordt vervolgens een nieuwe verbinding gemaakt tussen het uiteinde van de dikke darm en de endeldarm.

  • Lage rectumresectie

    De S-bocht van de dikke darm, samen met het bovenste en middelste deel van de endeldarm worden verwijderd. Er wordt vervolgens een nieuwe verbinding gemaakt tussen het uiteinde van de dikke darm en de distale endeldarm. Al dan niet zal de chirurg beslissen om een protectief stoma aan te leggen ter hoogte van de dunne darm.

  • Rectumamputatie (APRA)

    De endeldarm wordt volledig verwijderd, alsook de sluitspier met de huid rond de aars. Er wordt vervolgens een definitief stoma aangelegd met het uiteinde van de dikke darm.

Klinisch pad colonchirurgie

Het klinisch pad colonchirurgie is een gestandaardiseerd traject, dat wordt gehanteerd bij iemand die een dikke darm- of endeldarmoperatie ondergaat. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes voor versneld herstel na chirurgie of “enhanced recovery after surgery” (ERAS). De bedoeling van het klinisch pad colonchirurgie is om je vlot te laten herstellen van de operatie.

De principes die gehanteerd worden vinden toepassing op verschillende zorgdomeinen tijdens de hospitalisatie. Je zal bijvoorbeeld op de avond na de operatie gestimuleerd worden om al op de rand van uw bed rechtop te gaan zitten. Daags na de operatie zal je al een boterham mogen eten en wordt de blaassonde ook al verwijderd.

Je behandelende chirurg zal dagelijks met jou bespreken wat er op de planning staat.

Na een 4 à 5-tal dagen kan je normaal gezien het ziekenhuis verlaten.

Er kan uiteraard afgeweken worden van het klinisch pad. Dit wordt dagelijks met jou overlegd, door de behandelende chirurg en het team.

Voorbereiding

  • Voeding

    Herstellen van een darmoperatie is zoals topsport; een goede voorbereiding en starten in een zo goed mogelijke conditie is belangrijk. Daarbij speelt onder meer de voedingsstatus, waarin je de operatie kunt aanvatten een belangrijke rol. Patiënten die ondervoed zijn, zullen trager herstellen van een ingreep ten opzichte van goed gevoede patiënten. Ondanks het feit dat de aanloop naar een operatie vaak een stresserende periode kan zijn, willen wij het belang van goed te eten in de aanloop naar de ingreep benadrukken. Hiermee bedoelen we uiteraard geen overdaad, maar een evenwichtig en gevarieerd dieet. Vergeet ook niet voldoende water te drinken.

    Je behandelende chirurg zal mogelijk adviseren om enkele suikerrijke drankjes te nuttigen, daags voor en de ochtend van de operatie. Deze drankjes worden niet voorgesteld wanneer je diabetes hebt.

  • Sociale omkadering

    Op de raadpleging bij de chirurg werd vermoedelijk gevraagd naar uw sociale omkadering thuis. Het is belangrijk nadat je het ziekenhuis mag verlaten, er voldoende hulp is. Voor de operatie zal je mogelijk gecontacteerd worden door de sociale dienst van het ziekenhuis. Die persoon zal je bevragen naar uw sociale omkadering en de mogelijkheden op maat bespreken. Mocht je willen verder revalideren van de operatie in een hersteloord, dan is de sociaal/maatschappelijk assistent de persoon die dit voor jou kan aanvragen en plannen.

  • Verpleegkundige voorbereiding

    Wanneer je aangemeld bent aan de opnamedienst, zal je naar de verpleegafdeling Abdominaal Centrum worden verwezen. Daar zal een verpleegkundige jou enkele vragen stellen met betrekking tot de gepland procedure, thuismedicatie, allergieën, enz. Op de kamer zal de verpleegkundige je helpen met de voorbereiding voor de operatie.

    Afhankelijk van het type dikkedarmoperatie zal een lavement worden gegeven op de kamer, enkele uren voor de voorziene planning van de operatie.

    Eens je naar het Operatiekwartier wordt geroepen, zal een operatieverpleegkundige de verdere voorbereiding verzorgen.

Na de operatie

  • Op de verpleegafdeling

    Na het wakker worden op de ontwaakafdeling (of recovery), zal je terug naar de verpleegafdeling gebracht worden.

    Daar zal het verpleegkundig en zorgkundig team elke dag het beste van zichzelf geven om jou te ondersteunen in de vroege postoperatieve fase.

  • Lichaamsbeweging

    Kinesitherapie na een dikke darm- of endeldarmoperatie kan helpen bij het herstel door middel van specifieke (lichte) oefeningen, die voornamelijk gericht zijn op het onderhouden van de mobiliteit en kracht. Het kan ook helpen bij het verminderen van de pijn en het voorkomen van complicaties zoals stijfheid, spieratrofie of flebitis.

    Samen streven we naar een sneller en effectiever herstel op basis van je dagdagelijkse noden in het leven.

Mogelijke complicaties

Elke operatie heeft risico’s. De kans op complicaties is klein, maar uw behandelend chirurg bespreekt met u voor de operatie de voornaamste complicaties. Complicaties zorgen meestal voor een langer herstel.

  • Algemene complicaties, die na elke operatie kunnen gebeuren
    • Nabloeding
    • Infectie of ontsteking van een wonde
    • Longontsteking
    • Trombose
  • Na een dikkedarmoperatie zijn er ook specifieke complicaties die kunnen optreden

    Trager op gang komen van de darmtransit

    De darm heeft soms langere tijd nodig om terug te kunnen werken. Snel de lichaamsbeweging starten, helpt om de darmtransit sneller te herstellen.

    Naadlekkage

    Bij de operatie wordt er een nieuwe verbinding gemaakt tussen 2 uiteinden van de darm. Ondanks de controle tijdens de operatie, kan er alsnog een lek optreden, door zwakte van het weefsel. Wanneer dit optreedt, bestaat de kans dat er een stoma dient aangelegd te worden, om de naad te laten genezen. Dit zal steeds duidelijk worden uitgelegd door uw behandelende chirurg.

Nazorg

Wanneer je voldoende hersteld bent, zal de arts en het team met jou bespreken wanneer je het ziekenhuis kan verlaten.

Voor je het ziekenhuis verlaat, is het belangrijk dat je voldoende geïnformeerd voor de nazorg thuis.

Voor uw ontslag krijgt u informatie over

  • Voeding

    Een diëtiste komt tijdens je verblijf langs om je uitleg en tips te geven over de voeding in de eerste 2 à 3 weken na de operatie. Je krijgt een dieetbrochure mee voor thuis.

  • Lichaamsbeweging

    De kinesist geeft je op papier suggesties met oefeningen voor lichaamsbeweging. Voor een goed herstel is het aanbevolen om voldoende te bewegen. Zwaar tillen moet je vermijden gedurende de eerste 3 weken.

Bij je ontslag krijgt u een verpleegkundige ontslagbrief mee. Dit zijn belangrijke instructies met informatie over medicatie, alarmsymptomen en de opvolging die voorzien is bij je arts.

De nodige medicatie wordt voorgeschreven. Wanneer een thuisverpleegkundige nodig is, zal hiervoor een attest worden opgemaakt.

De medische hospitalisatiebrief wordt rechtstreeks elektronisch doorgestuurd naar je huisarts bij ontslag.

Contact bij problemen

Bij problemen kan je contact opnemen met ons secretariaat of de verpleegafdeling. Bij hoogdringende problemen buiten de normale werkuren neem je best contact op met de Spoedgevallendienst.

Secretariaat Heelkunde

Ons secretariaat is elke weekdag te bereiken van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 17u00.

+32 (0)50 534 500

Abdominaal Centrum – Verpleegafdeling

+32 (0)50 535 250

Spoedgevallendienst AZ Zeno

Knokke-Heist +32 (0)50 535 112

Blankenberge +32 (0)50 534 112

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.