Traumatologie is de behandeling van breuken en van pees- en spierletsels, veroorzaakt door een ongeval of geweld. De patiënten komen via de dienst spoedgevallen binnen in het ziekenhuis en worden in urgentie door een orthopedist behandeld.
Onder sportletsels vallen aandoeningen van pezen en ligamenten. Denk aan overbelasting van pezen, instabiliteit van een gewricht, gescheurde ligamenten en of pezen en dit zowel bij topsporters als recreatieve sporters.
Binnen de orthopedie specialiseren onze artsen zich in
Patiënten die in AZ Zeno een knie- of heupprothese krijgen, volgen het programma Rapid Recovery. Dit programma heeft als doel het herstel na de ingreep zo snel mogelijk te laten verlopen. De diagnose, behandeling en nazorg zijn optimaal op elkaar afgestemd om u letterlijk weer snel op de been te krijgen.
We vinden het heel belangrijk om u actief te betrekken en goed voor te lichten. Dat doen we tijdens een persoonlijk gesprek met onze coördinator en een maandelijkse infosessie. Daarnaast gebruiken we een nieuwe tool, een “patient journey app”. De app is een herhaling van de info, die u mondeling krijgt. Deze info wordt verduidelijkt met foto’s en filmpjes. We gebruiken de app om op het juiste moment de juiste info door te sturen. Zo herinnert de app dat het tijd is om een afspraak te maken met de kinesist of stuurt het een berichtje dat u de volgende dag nuchter moet binnenkomen.
Een vijftal weken voor uw ingreep komt u op afspraak bij onze coördinator. U krijgt informatie en doorloopt samen de voorbereiding. U krijgt een werkboek, waarin alle nodige documenten en voorschriften zitten (voorschrift kine en foto, bloedonderzoek,…). Als u een smartphone heeft, installeren we onze “patient journey app”. U kan altijd bij de coördinator terecht zowel vóór, tijdens als na de opname
Maandelijks organiseren we een “teaching class”. U maakt kennis met de verschillende zorgverleners die u tijdens uw opname zullen begeleiden (orthopedist, anesthesist, kinesist, verpleegkundige, ergotherapeut en sociaal werker). Iedere zorgverlener licht toe wat hij/zij precies voor u zal doen.
Data teaching class knieprothese - campus Knokke-Heist, auditorium De Bolle (gelijkvloers). Start om 16u, tenzij anders vermeld.
Data teaching class heupprothese - campus Knokke, auditorium De Bolle (gelijkvloers). Start om 13u45, tenzij anders vermeld.
Door een specifieke operatietechniek bij knieprotheses wordt weefselsparend gewerkt. Er worden geen spieren of ligamenten doorgesneden. Dit bevordert een vlotte revalidatie. De anatomische plaatsing van de prothese doet de knie natuurlijk aanvoelen.
Ook voor de heup wordt een spiersparende techniek gebruikt waardoor een snelle revalidatie mogelijk is.
Tijdens de ingreep spuit de arts een plaatselijke verdoving in de knie of heup. Hierdoor bent u na de operatie quasi pijnvrij en kan u uw been onmiddellijk belasten. We zorgen voor een pijnstilling op maat zodat u snel herste
Het programma is gericht op een veilige en snelle mobilisatie. Zo zal u de avond van de operatie onder begeleiding van de kinesist uit bed komen en rondstappen. U mag de knie of heup immers onmiddellijk 100% belasten. U wordt vanaf de eerste dag aangespoord om zoveel mogelijk zelfstandig te doen. Op deze manier revalideert u vlot en kan u snel uw dagelijkse activiteiten weer opnemen. Indien nodig krijgt u uiteraard hulp.
Wil je graag meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met coördinatoren Maguy Dierinck of Chiara Goethals:
T: +32 (0)50 534 519
Orthopedisch centrum