Onze dienst focust zich op de diagnose en behandeling van (spontaan ontstane) aandoeningen van gewrichten, spieren en pezen, waaronder bv. ontstekingsreuma (reumatoïde artritis, psoriasisartritis, spondyloartritis ...), bindweefselziekten door ontregeling van het afweersysteem (Sjögren-syndroom, systeemlupus, systeemsclerose of sclerodermie), artrose ('slijtagereuma'), jicht en kristalartritis, en wekedelenreuma met pees- of slijmbeursklachten.
Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het opsporen van osteoporose (botontkalking) en de behandeling ervan. Hiertoe werd een Osteoporose kliniek opgericht, waarbij we als reumatoloog samenwerken met de huisarts en andere specialisten, met als doel het voorkomen van botbreuken (fractuurpreventie). Hiervoor kreeg de dienst recent reeds internationale erkenning met een zilveren label van de ‘International Osteoporosis Federation’.
Voor de diagnosestelling maakt de reumatoloog gebruik van labo onderzoeken en beeldvormingsonderzoeken, aanvullend op het klinisch onderzoek. De reumatoloog kan volgende technische onderzoeken verrichten tijdens de consultatie:
Echografie wordt gebruikt om ontsteking van de gewrichten en pezen vast te stellen.
Voor de diagnose van osteoporose wordt een botdensiteitsmeting of DEXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry) verricht.
Voor het fenomeen van Raynaud - wat een symptoom kan zijn van reumatische aandoeningen - wordt een nagelriemonderzoek of capillaroscopie verricht.
Sinds kort bestaat op de dienst Reumatologie ook de mogelijkheid tot bepaling van de lichaamssamenstelling door middel van DEXA, met focus op bepalen van de spiermassa ter opsporing van sarcopenie (spierafbraak gerelateerd aan veroudering).
De dienst reumatologie heeft een eigen secretariaat . Je kan hen dagelijks tijdens de kantooruren bereiken voor afspraken, extra info, attesten….. via onderstaande contactgegevens.
T 050.53.46.40