Reumatologie en Metabole botziekten

Reumato 5

Het team

Waarvoor kan je bij ons terecht

Onze dienst focust zich op de diagnose en behandeling van (spontaan ontstane) aandoeningen van gewrichten, spieren en pezen, waaronder bv. ontstekingsreuma (reumatoïde artritis, psoriasisartritis, spondyloartritis ...), bindweefselziekten door ontregeling van het afweersysteem (Sjögren-syndroom, systeemlupus, systeemsclerose of sclerodermie), artrose ('slijtagereuma'), jicht en kristalartritis, en wekedelenreuma met pees- of slijmbeursklachten.

Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het opsporen van osteoporose (botontkalking) en de behandeling ervan. Hiertoe werd een Osteoporose kliniek opgericht, waarbij we als reumatoloog samenwerken met de huisarts en andere specialisten, met als doel het voorkomen van botbreuken (fractuurpreventie). Hiervoor kreeg de dienst recent reeds internationale erkenning met een zilveren label van de ‘International Osteoporosis Federation’.

Voor de diagnosestelling maakt de reumatoloog gebruik van labo onderzoeken en beeldvormingsonderzoeken, aanvullend op het klinisch onderzoek. De reumatoloog kan volgende technische onderzoeken verrichten tijdens de consultatie:

 • Echografie

  Echografie wordt gebruikt om ontsteking van de gewrichten en pezen vast te stellen.

 • Botdensitometrie

  Voor de diagnose van osteoporose wordt een botdensiteitsmeting of DEXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry) verricht.

 • Capillaroscopie

  Voor het fenomeen van Raynaud - wat een symptoom kan zijn van reumatische aandoeningen - wordt een nagelriemonderzoek of capillaroscopie verricht.

 • Lichaamssamenstelling door middel van DEXA

  Sinds kort bestaat op de dienst Reumatologie ook de mogelijkheid tot bepaling van de lichaamssamenstelling door middel van DEXA, met focus op bepalen van de spiermassa ter opsporing van sarcopenie (spierafbraak gerelateerd aan veroudering).

Verwante specialisme

Radiologie

Op de dienst medische beeldvorming kan u zowel in Knokke-Heist, Blankenberge als Maldegem terecht voor alle radiologische onderzoeken, echografie en duplex, mammografie …

Meer over deze afdeling

Verwante afdeling

Ambulante revalidatie

Ambulant revalideren houdt in dat je tijdelijk één of meerdere keren per week in het ziekenhuis langskomt om te revalideren, alleen of in een groep. Dit kan in onze campus te Knokke en in onze campus te Blankenberge.

Meer over deze afdeling

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.