Devices zijn onderhuidse implanteerbare batterijen die met één of meerdere elecktrische draden (leads) via een bloedvat verbonden worden met het hart. Zelden worden ze heelkundig op het hart geplaatst. Er zijn 3 types met elk hun eigen indicaties, uitgebreid bestudeerd in wereldwijde studies bij hartfalenpatiënten. Een verbetering qua levenskwaliteit en/of levensverwachting kunnen, mits juiste patiëntselectie, gerealiseerd worden. In België gelden strikte en specifieke wettelijke criteria voor terugbetaling. Je arts overloopt voor jou of je in aanmerking komt voor een dergelijk device.
Deze devices worden via lokale verdoving of soms onder algemene verdoving geplaatst, meestal onder het sleutelbeen aan de rechter of linker schouder. Het hebben van een cardiaal device zorgt voor continue bewaking van het hartritme (monitoring).
Een aparte controle per 6 of 12 maanden waarbij de batterijstatus en ritme monitoring wordt uitgelezen via een speciale kop die op de huid wordt geplaatst, is dan ook nodig. Via die kop kan het device ook geherprogrammeerd worden. Als na enige jaren (5-10 jaar) de batterij uitgeput is, kan deze vervangen worden en veelal aangesloten op de bestaande elektrische draden of leads.
Veel hartfalendevices laten uw behandelende arts en/of verpleegkundige toe één of andere vorm van thuismonitoring uit te voeren, zo kunnen bv. hartritmestoornissen, deviceproblemen en zelfs vroegtijdige detectie van hartfalen vanop afstand bekeken worden. Bij alarmen word je door iemand van het team gecontacteerd om verder onderzoek of aanpassing van de medicatie te bespreken.
Je ontvangt na implantatie van een device een bewijs dat je drager bent van een cardiaal device. Houd deze kaart steeds bij je en toon ze bij de controles op de luchthaven.
Potentiële nevenwerkingen:
Bij devices en onverklaarde koorts, zal uw huisarts eerst een bloedcultuur nemen vooraleer eventueel te starten met antibiotica.
Bij het krijgen van 1 shock maar u voelt zich goed: contacteer de dienst cardiologie tijdens de (eerstvolgende) werkuren.
Bij 2 shocks op 1 dag of u voelt zich onwel: meld u aan op de dienst spoedgevallen!
Autorijden en devices. Volgende beperkingen qua rijongeschiktheid gelden wettelijk. Deze dienen gerespecteerd te worden, zo niet kan je jezelf of anderen in gevaar brengen of loop je het risico op problemen in verband met verzekering bij ongeval.