Het normale hart

Het hart als spier

Je hart is een krachtige pomp die het bloed door je lichaam stuwt. Het bestaat uit twee voorkamers of atria (links en rechts) en twee kamers of ventrikels (links en rechts). Eerst trekken je voorkamers gelijktijdig samen om je kamers te helpen vullen. Daarna trekken je kamers gelijktijdig samen om het bloed naar je organen te sturen. Een goed werkende hartspier moet zowel goed kunnen pompen (uitstroom) als goed kunnen vullen (instroom).

In rust pompt je hart 4 tot 6 liter bloed per minuut, maar tijdens inspanning kan dit meer dan verdubbelen. Het zuurstofarme bloed uit je lichaam komt via de holle aders in je rechterhart. Dit deel van je hart pompt het bloed door je longen, waar zuurstof wordt opgenomen. Het zuurstofrijke bloed wordt via de longaders naar je linkerhart gebracht. Vervolgens pompt je linker kamer het zuurstofrijke bloed via de grote bloedsomloop naar de verschillende organen in je lichaam.

Hart

Meer dan spier alleen

Om een normale hartspierwerking en bloedsomloop te verzekeren, is er meer nodig dan de hartspier alleen: hartkleppen, kransslagaders en een electrisch geleidingssysteem.

Hartkleppen:

Hartkleppen zorgen dat het bloed in 1 richting stroomt en dat de vulling en pomp
functie maximaal efficiënt zijn. Er zijn 4 hartkleppen:

  • Mitralisklep: tussen linker voorkamer en linker kamer
  • Aortaklep: tussen linker kamer en aorta (lichaamsslagader)
  • Tricuspidalisklep: tussen rechter voorkamer en rechter kamer
  • Pulmonalisklep: tussen rechter kamer en grote longsslagader
Hart2

Kransslagaders

De slagaders rond het hart of coronairen voorzien het hart van de noodzakelijke brandstof door bloed met zuurstof en voedingsstoffen naar de hartspier te sturen.

We onderscheiden 4 belangrijke onderdelen:

  • Rechter kransslagader (RAC)
  • Hoofdstam (LM), gezamenlijke oorsprong van de linker coronairen
  • Linker circumflex tak (CX)
  • Linker anterior tak (LAD)

Electrisch geleidingssyteem

Het hart pompt in rust 60 tot 100 keer per minuut. Om eerst de voorkamers en later de kamers te laten samentrekken op een synchrone en gecoördineerde manier, is het hart voorzien van een electrisch prikkelgeleidingssysteem.

Een natuurlijke pacemaker (gangmaker) is aanwezig in de rechter voorkamer, de sinusknoop, ook wel sino-atriale knoop of SA-knoop genoemd. Daar ontstaat als het ware een kleine stroompuls, het startschot voor de spiercontractie van de voorkamer. Deze elektrische impuls wordt over de voorkamers geleid naar de atrio-ventriculaire knoop of AV-knoop, waar het signaal tijdelijk vertraagd wordt. Nadien gaat het verder via de bundel van His naar de rechter en linker bundeltak tot in beide kamers, die vervolgens samentrekken.

Hart3
De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 10 maart 2025

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.