> AZ Zeno  >  nieuws  >  Materniteiten in België

Materniteiten in België


AZZenoKnokke_TVAAPROG-BOECKX-B2AicMiloszSiebert_int_58.jpg
AZZenoKnokke_TVAAPROG-BOECKX-B2AicMiloszSiebert_int_58.jpg

24-01-2020

Het KCE (Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg) deed een onderzoek naar de materniteiten in Belgische ziekenhuizen. Het rapport adviseert de sluiting van 17 kraamafdelingen. Op vandaag is er echter nog niets beslist.

AZ Zeno is overtuigd dat de materniteit op campus Knokke-Heist moet open blijven. Het federaal Kenniscentrum voor gezondheidszorg stelt een quotum voorop van 557 bevallingen per jaar maar wat zegt dat cijfer? Onze Nederlandse bevallingen zijn niet meegerekend en onze afdeling groeit sinds de verhuis naar het modern uitgeruste nieuwbouwziekenhuis. Bovendien starten binnenkort enkele nieuwe gynaecologen.

Het rapport richt zich op nabijheid en kostenefficiëntie. In tegenstelling tot 40% van de ziekenhuizen is AZ Zeno, inclusief de dienst materniteit, rendabel. Naast al deze cijfers gaat het in de zorg echter ook over mensen.

Wij zijn akkoord met de centralisatie van hoogtechnologische zorg, daarom verenigen ziekenhuizen zich in netwerken. Voor basiszorg zoals verloskunde moeten vrouwen in hun vertrouwde en nabije omgeving terecht kunnen. Bovendien is de materniteit geen geïsoleerde dienst maar een onderdeel van een brede ziekenhuiswerking. De persoonlijke en warme aanpak die we in een kleinschalig ziekenhuis kunnen geven, moet blijven bestaan en dan kan de patiënt zelf zijn keuze maken.

Onze materniteit sluiten is vandaag en ook morgen helemaal niet aan de orde.


 terug naar het overzicht