3.000 extra zonnepanelen - start werken maandag 8 april

Pg5 parking
Duurzaamheid

Geplaatst op 20 mrt. 2024

Op maandag 8 april starten werkzaamheden op de parking van AZ Zeno campus Knokke-Heist. Het ziekenhuis zal 3000 extra zonnepanelen plaatsen, in de vorm van een carport op het deel van de bezoekersparking dat nog niet overdekt is. Dankzij die overkapping staan auto’s tijdens de warmste maanden in de schaduw én voorziet het ziekenhuis nog meer in eigen energie. Tijdens de werken, die tot eind juni lopen, zullen steeds een aantal parkeerplaatsen onbruikbaar zijn. Belangrijk: patiënten en bezoekers kunnen gedurende de werken blijvend terecht op de bezoekersparking. De werken verlopen in fases zodat er steeds voldoende plaatsen beschikbaar blijven. Moest alsnog blijken dat het te krap wordt, voorzien we in alternatieve parkeermogelijkheden voor onze medewerkers."Bij alles wat we doen komt duurzaam denken sterker dan ooit op de voorgrond. Het gaat over hoe we omgaan met mensen, met ons beleid en met de natuur", legt facilitair directeur Jo Dendauw uit. Groene energie maakt daar een belangrijk deel van uit. In 2024 komen er daarom 7.000 nieuwe zonnepanelen bij op ons ziekenhuisterrein. Het is een dubbel project, waarbij we zonnepanelen plaatsen op zowel de bezoekersparking als in ons nabijgelegen klimaatpark. De parking blijft steeds beschikbaar voor patiënten en bezoekers. We proberen de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Op maandag 8 april starten werkzaamheden op de parking van AZ Zeno campus Knokke-Heist. Het ziekenhuis zal 3000 extra zonnepanelen plaatsen, in de vorm van een carport op het deel van de bezoekersparking dat nog niet overdekt is. Dankzij die overkapping staan auto’s tijdens de warmste maanden in de schaduw én voorziet het ziekenhuis nog meer in eigen energie.

Tijdens de werken, die tot eind juni lopen, zullen steeds een aantal parkeerplaatsen onbruikbaar zijn. Belangrijk: patiënten en bezoekers kunnen gedurende de werken blijvend terecht op de bezoekersparking. De werken verlopen in fases zodat er steeds voldoende plaatsen beschikbaar blijven. Moest alsnog blijken dat het te krap wordt, voorzien we in alternatieve parkeermogelijkheden voor onze medewerkers.

"Bij alles wat we doen komt duurzaam denken sterker dan ooit op de voorgrond. Het gaat over hoe we omgaan met mensen, met ons beleid en met de natuur", legt facilitair directeur Jo Dendauw uit. Groene energie maakt daar een belangrijk deel van uit.

In 2024 komen er daarom 7.000 nieuwe zonnepanelen bij op ons ziekenhuisterrein. Het is een dubbel project, waarbij we zonnepanelen plaatsen op zowel de bezoekersparking als in ons nabijgelegen klimaatpark. De parking blijft steeds beschikbaar voor patiënten en bezoekers. We proberen de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Energieopwekkende carport

Het deel van de bezoekersparking dat nu nog niet is overdekt, voorzien we van een heuse carport. Een enorme witte staalstructuur waarop er zwarte zonnepanelen komen te liggen. En dat boven ongeveer 250 parkeerplaatsen. Dankzij die beschuttende overkapping staan auto’s tijdens de warmste maanden in de koele schaduw. Zo hoeft de airco minder te draaien, wat nog een extra duurzaamheidsfactor is! Ook komen er een 30-tal nieuwe laadpunten voor elektrische wagens bij. De duurzaam opgewekte zonne-energie belandt zo bijna rechtstreeks in de wagens die onder de carport staan.

Pg5 parking
Pg5 carportbuitenzicht
Pg5 weide opstelling

Duurzaam klimaatpark

Een aantal jaar geleden plantten wij naast het ziekenhuis een voedselbos aan dat uitgroeide tot een heus klimaatpark. Er grazen schapen, je kan er terecht voor een rustgevende wandeling en komt er in contact met de natuur. Omdat de carport niet alle nodige elektriciteit kan opwekken, komt er ook in het klimaatpark een installatie met zonnepanelen. De panelen liggen op een structuur die in de grond staat en komen tussen 90 centimeter en 2 meter hoog. De grassen, planten en bloemen die er bloeien kunnen gewoon verder blijven groeien.

Binnenkort lanceert AZ Zeno in het klimaatpark ook een educatieroute waarbij patiënten, bezoekers en medewerkers meer te weten komen over duurzame voedsel- en energieproductie.

Go green

Tegen de zomervakantie zouden de werken klaar moeten zijn, mooi op tijd om al die zonne-energie op te nemen. Midden februari zijn de werken op de parking gestart. Verlichtingspalen en bomen werden weggenomen, zodat er plaats is om de funderingen stevig vast te maken in de grond. Geen overbodige luxe met de windstoten en stormen die eigen zijn aan onze kuststreek. We kozen ervoor om de boompjes op de parking met de volledige wortel uit de aarde te laten halen door een speciale kraan en te verplanten naar een groene plek op het domein. Green all the way!

Zonne-energie? Die belandt rechtstreeks in de wagen, dankzij laadpalen die gekoppeld zijn aan zonnepanelen.”
Jodauw

Jo Dendauw

Facilitair directeur

Energiedelen

Met deze uitbreiding van het aantal zonnepanelen kunnen wij meer dan de helft van onze eigen elektrische energie opwekken. Dat is gigantisch veel voor een ziekenhuis. In de zomermaanden zullen we tijdens de warmste pieken een energieoverschot hebben. Die groene stroom kunnen we in eerste instantie doorsturen naar onze campus in Blankenberge. Wat daarna nog overblijft, delen we met de rusthuizen die verbonden zijn via de Zorggroep Oostkust. Zo kunnen zij meegenieten van onze groene energie.

Zonnepanelen in cijfers

Hindervrij parkeren

Tijdens de werken zullen er voldoende parkeerplaatsen ter beschikking blijven voor bezoekers en patiënten. De oprijlaan, inkom en spoedingang blijven geopend zoals gewoonlijk. Tip: Probeer zo dicht mogelijk bij het ziekenhuis te parkeren, in de overdekte parking of op de eerste verdieping.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.