Onco@home brengt kankerzorg aan huis

Pg3 onco at home
Medisch nieuws

Geplaatst op 02 apr. 2024

Met Onco@home slaat AZ Zeno de handen in elkaar met thuiszorgorganisaties i-mens, Mederi, Wit-Gele Kruis en ZorgConnect. Dankzij het project vindt de voorbereiding van de chemosessie nu plaats bij de patiënt thuis. ‘Op die manier kunnen wij het zorgtraject een stuk comfortabeler maken. Zorg op maat, daar gaan wij voor’, vertellen de voortrekkers van het transmuraal project.

Comfort bieden

Verlichting bieden in een moeilijke situatie, dat vinden we belangrijk. Behandelingen dichter bij de patiënt brengen, maakt daar een groot deel van uit. In oktober 2023 is daarom het testproject gestart voor AZ Zeno-patiënten met maag-, darm-, slokdarm- en leverkanker die chemotherapie krijgen en die een port-a-cath hebben.

Zorg aan huis

Vlak voor elke chemosessie checken wij of de patiënt stabiel genoeg is via een bloedafname en bevraging. Vroeger gebeurde dit steeds in het ziekenhuis maar dankzij de samenwerking met thuiszorgorganisaties i-mens, Mederi, Wit-Gele Kruis en ZorgConnect gebeurt die check-up nu de dag voordien thuis bij de patiënt.

En dat door speciaal opgeleide oncoverpleegkundigen. Zij prikken de patiënt daarnaast ook aan via de poortcatheter om de dag erop de chemo toe te dienen en checken de parameters en het gewicht. Alles verloopt vanzelfsprekend met het grootste respect voor de huisarts en de vaste thuisverpleegkundige.

Vlottere behandeling

Onco@home sluit beter aan op het sociaal leven van de patiënt. Omdat de voorbereiding thuis gebeurt, kan de chemobehandeling meteen starten wanneer de patiënt aankomt op het dagcentrum. Doordat de patiënt niet moet wachten, wordt het risico op besmetting van virussen als griep of covid-19 beperkt. Verder vermijden we ook dat iemand onnodige verplaatsingen doet. Soms wijken de bloedresultaten af en moet de chemosessie worden uitgesteld. In dat geval kunnen we de patiënt tijdig laten weten dat de behandeling niet kan doorgaan. Dat is tijd én een rit gespaard.

Mensen die een heftige periode doormaken, willen we een warm en veilig gevoel geven.”

Krachtig zorgnetwerk

De patiënten zijn zeer tevreden. Ze waarderen dit initiatief en het betrokken thuiscontact. Zelf zijn we fier op de verrijkende samenwerkingen die we opbouwen! Zowel tussen de thuisverpleging en het ziekenhuis als tussen de thuiszorgorganisaties onderling. De thuisverpleegkundigen krijgen allemaal een specifieke oncologische opleiding in AZ Zeno.

Daar leren zij ook de collega’s in het ziekenhuis kennen. Zeer waardevol, want voor de start van elke chemosessie is er contact om te horen hoe het met de patiënt gaat. Dankzij die korte communicatielijn en goede opvolging, creëren wij samen een extra sterk netwerk rond de patiënt. Mensen die een heftige periode doormaken een warm en veilig gevoel geven, daar draait het om.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.