Biologische landbouw en heerlijke maaltijden in AZ Zeno

RS22426 Zo Bio 112 min
Voeding en gezondheid

Geplaatst op 13 mrt. 2024

Vorige week vrijdag vond in AZ Zeno Knokke-Heist de aftrap plaats van ZoBio, een project dat wil inzetten op samenwerking tussen landbouw en zorginstellingen, met het doel meer bio en lokale voeding in keukens te krijgen.

Een netwerk van bioboeren en zorginstellingen kwamen op vrijdag 1 maart 2024 samen op de Kick-Off van ZoBio. De inspirerende samenwerking van AZ ZENO en Polderveld in Knokke was daarvoor de ideale setting. Met dit project willen BioForum, ILVO en Flanders’ FOOD nieuwe samenwerkingsverbanden tussen zorginstellingen en bioboeren opzetten. Naast de samenwerking met het Polderveld (Knokke-Heist) start AZ Zeno ook een samenwerking met het Livinushof (Sint-Magriete). Daarnaast zijn ook St. Kamillus met CSA De Witte Beek en Legumenhofke (Bierbeek), Curando en Plukhof (Beernem), Zorgband Leie en Schelde met Plukboerderij Grondig (Destelbergen) en AZ Maria Middelares en De Goedinge (Gent) betrokken bij het project.

  • RS22372 Zo Bio 58 min
  • RS22370 Zo Bio 56 min
  • RS22363 Zo Bio 49 min

Aanpak op maat

Tijdens de Kick-offmeeting konden de aanwezigen zich al laten inspireren door chef Catering Pieter De Smet (AZ Zeno), die vanuit zijn keuken vertelde hoe hij en zijn team het lokale aanbod geïntegreerd hebben: “Het was soms zoeken naar creatieve oplossingen, maar er was veel goesting binnen mijn team om dat te doen. Ondertussen zit de samenwerking met het Polderveld in het DNA van onze werking en sluit het heel goed aan bij de visie van de hele organisatie.”

Ook boer Lieven Devreese van het Polderveld vindt de samenwerking met AZ Zeno zeer waardevol. Ongeveer de helft van hun producten vindt afzet in het ziekenhuis. Lieven Devreese: “Het is fijn dat de smaak van onze producten zo gewaardeerd wordt. Bovendien krijgen we er een correcte prijs voor. Flexibiliteit is wel belangrijk, net als goede afspraken en regelmatig overleg.”

Marijke van Ranst bevestigt: “Binnen dit soort samenwerkingen is dialoog heel belangrijk. Een keuken die grote volumes wil bestellen, moet beseffen dat groenten maanden voordien gezaaid moeten worden. Afstemming rond teeltplanning is dus cruciaal. En het vraagt flexibiliteit. Een menu kan al een maand op voorhand vastliggen, maar de bloemkolenoogst kan wel eens opschuiven als de zon het laat afweten.”

RS22358 Zo Bio 44 min
RS22354 Zo Bio 40 min
RS22339 Zo Bio 25 min

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.