Als je te maken krijgt met een ernstige ziekte zoals kanker, dan gaat het leven anders aanvoelen. Je voelt je kwetsbaar en raakt voorgoed je onschuld en zorgeloosheid kwijt.
Alles wat je lief is, dreig je te moeten loslaten. Je oude vertrouwde zelf, het leven dat je opbouwde, de toekomstplannen die je voor ogen had. Niets is nog vanzelfsprekend. Niets is nog zoals voorheen. Je wereld valt in brokstukken uiteen.
Je vraagt je misschien af: “Waarom ik, waarom nu?”, “Wie ben ik nog?” Of: “Wat is nu écht belangrijk in mijn leven?” Levensvragen die je uitdagen om vanuit de brokstukken in je leven weer iets nieuws op te bouwen. Een ander leven, een ander zelf, een andere wereld, maar daarom niet minder betekenisvol dan voorheen.
Bij dit proces van leren omgaan met verlies en zoeken naar een leven dat de moeite waard is om geleefd te worden, wil ik je graag helpen.
Kanker tast niet alleen je lichaam aan, maar ook het vertrouwen in het leven. De toekomst die eerder nog vanzelfsprekend was, voelt plots onzeker. Je weet wel dat veel mensen vandaag van kanker genezen, of dat ze nog vele jaren mét de ziekte leven. Toch dringt de gedachte zich onvermijdelijk aan je op, dat het kán, dat de tijd van leven die je nog rest beperkt is.
Je vraagt je af: Hoelang heb ik nog te leven? Zal ik mijn kleinkinderen nog zien opgroeien tot toffe volwassenen? Of: Hoe zal mijn partner het redden als ik er niet meer ben? Vragen die je dag en nacht kunnen bezighouden. Vragen die je diepbedroefd maken, of je de stuipen op het lijf jagen. Het zijn vooral vragen waarmee je vaak in alle eenzaamheid achterblijft. Want ze zijn moeilijk bespreekbaar met wie je lief is.
Misschien voel je dan de behoefte om je verhaal te doen, zonder daarbij bang te moeten zijn om diegenen die je lief zijn te kwetsen of om zelf veroordeeld te worden. Of de behoefte om samen met een expert te zoeken, naar iets wat jou kan helpen bij het leefbaar maken van je angst. Dan wil ik er graag voor je zijn.
Niemand wil vergeten worden. Niemand wil voor niets geleefd hebben. En niemand wil zijn geliefden in leegte achterlaten.
Kostbare herinneringen nalaten, kan bij dit verlangen helpen. Alles wat je betekend hebt, de waarden waarnaar je hebt geleefd, de liefde die je nog wou overdragen, kan je via herinneringen laten voortleven in het hart van de mensen die van je houden.
Maar hoe doe je dat concreet, herinneringen maken, verzamelen en nalaten?
Je kan een herinneringsdoos maken, waarin je foto’s verzamelt die je verhaal vertellen. Of voorwerpen die voor jou belangrijk waren: een stukgelezen kinderboek of een lievelingsfilm. Of je favoriete parfum. Of nog: de lievelingsrecepten van je kleinkinderen, zodat ze die later zelf kunnen maken.
Je kan ook een gesprek aanknopen over je leven en hoe het vorm kreeg. Of om je dankbaarheid, liefde of spijt te betuigen. Je kan ook alles neerschrijven in een persoonlijke brief. Of een blog bijhouden. Je levensboodschap op sociale media posten.
Een andere manier waarop je herinneringen kan nalaten is bemoedigende of ludieke kaartjes, brieven of gadgets in huis verstoppen. Of samen terugkeren naar plaatsen die voor jou een speciale betekenis hebben. Er zijn zoveel verschillende manieren.
Daarnaar wil ik samen met jou op zoek gaan: naar hoe jij ‘je liefde kan inblikken’ voor later, op een manier die bij je past.
Dr. Goedele Van Edom is onderzoeker, auteur en zorgverlener in AZ Zeno. Ze begeleidt al meer dan 20 jaar mensen met kanker en hun familie.
‘Het grote leven, de vragen, de pijn’. Het zijn thema’s die haar van jongs af aan bezighouden. Levensvragen die ook centraal staan in haar masterproef over ‘Zinvinding in het verwerkingsproces van kanker’ en in haar doctoraat over ‘Doodangst bij mensen met kanker’ (KU Leuven).
Inzichten die Goedele bundelde in de boeken: ‘Bang voor kanker. Hoe kun je helpen?’ en ‘Zolang ik nog leef. Over ongeneeslijk ziek zijn, herinneringen nalaten en blijvende verbondenheid’.
De begeleidingsgesprekken vinden plaats op donderdagnamiddag tussen 13.30 uur en 17.00 uur. Je kan rechtstreeks met Goedele een afspraak maken via Goedele.Van.Edom@azzeno.be.
Locatie: Warm Nest, Kalvekeetdijk 260, 8300 Knokke-Heist.
Prijs: 10 euro (of 5 euro voor de mensen die een verhoogde tegemoetkoming hebben).