Oorcorrectie

Veel mensen hebben last van afstaande oren. Meestal is dit een aangeboren afwijking. Men merkt op dat meestal één van de twee oren meer afstaat dan het andere. Afstaande oren geven, spijtig genoeg, vaak aanleiding tot plagen, zeker op kinderleeftijd. Door de pesterijen wordt het kind op lange termijn onzeker en kan dit tot een gebrekkig zelfbeeld leiden. Vandaag kunnen afstaande oren gecorrigeerd worden met behulp van een operatie. Dit noemt men otoplastiek (oto betekent oor en plastiek komt van plastische chirurgie). De correctie kan gebeuren vanaf de leeftijd van 4/6 jaar, maar kan eveneens op volwassen leeftijd gebeuren. De vorm van het oorkraakbeen wordt aangepast om een ontbrekende oorplooi te maken of een diepe plooi ondieper te maken en het oor wordt dichter bij het hoofd gebracht.

Operatieplanning

Vóór de ingreep worden meestal foto’s gemaakt. De ingreep wordt meestal onder algemene verdoving verricht. Als je wenst, kan het eventueel ook onder lokale verdoving. Er zijn verschillende methodes, die door de arts van te voren met jou besproken wordt. Het litteken van deze ingreep wordt meestal dun en zeer onopvallend, maar soms kan het de eerste maanden rood zien, met name aan de buitenkant van het oor. De oorschelpen kunnen wat gevoelig zijn.

Voor de ingreep

Wanneer je bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet je het gebruik ervan drie tot tien dagen vóór de operatie staken. Je krijgt hierover instructies van de behandelende arts. De ingreep onder plaatselijke verdoving wordt op de operatiekamer uitgevoerd. Je mag dan na de ingreep al snel weer naar huis. Het is te adviseren iemand mee te brengen die je naar huis kan brengen na de ingreep. Als je een roesje krijgt of volledig in slaap gaat, word je een dag in het ziekenhuis opgenomen op de dagverpleging. Voor een roesje of algemene verdoving moet je vooraf nuchter zijn.

Na de ingreep

Na een oorcorrectie kunnen de behandelde oren dik, blauw en gezwollen zijn. Er wordt een speciaal verband (otoplastiekverband) aangebracht om zwelling van de oren te voorkomen en oren op de juiste positie te houden.

Na zeven tot 10 dagen worden de hechtingen achter het oor verwijderd. Vaak worden er oplosbare hechtingen gebruikt die niet verwijderd hoeven te worden. Eens het otoplastiekverband verwijderd is, is het raadzaam gedurende de eerste week dag en nacht een hoofdband te gedragen. De tweede week wordt het slechts gedurende de nacht gedragen om te voorkomen dat het oor in het hoofdkussen naar voren wordt gedrukt.

Werkwijze

Tijdens de operatie tekent de plastisch chirurg het operatieplan. Bij de operatie wordt een sneetje achter het oor gemaakt. Achter de oorschelp wordt een gebogen insnijding gemaakt. Soms wordt een stripje huid van het oorskelet verwijderd. De chirurg maakt een klein sneetje in het kraakbeen zodat hij de schelp kan ombuigen en zo een nieuwe plooi kan vormen. Soms moet een deeltje kraakbeen worden weggenomen om de oorschelp wat minder diep te maken. De stompe hoek tussen het oor en het hoofd wordt zo gecorrigeerd. Daarna wordt de wonde onderhuids gehecht.

Mogelijke hinder en uitdagingen

Resultaten van een operatie zijn niet altijd even gemakkelijk te voorspellen. Daarom streeft je dokter ernaar jou zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat je kan verwachten. Als je verwachtingspatroon van de ingreep reëel is, voorkomt dit teleurstellingen achteraf. Wanneer je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet je dit melden tijdens het gesprek. Ook andere medicijnen moet je melden evenals eerder ondergane operaties en andere gezondheidsproblemen. Je moet laten weten als je rookt. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. De risico’s van een otoplastiek worden met de patiënt of met de ouders van het kind besproken.

De oren zijn nooit helemaal symmetrisch.We streven er uiteraard naar ze zo gelijk mogelijk te maken, maar preoperatief zijn de oren ook al niet gelijk. Door littekenreactie kan het oor wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook kan je last krijgen van gevoelloosheid van de oren. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. Men dient er rekening mee te houden dat, indien de oren vóór de operatie ongelijk waren, het ontzettend moeilijk is om ze symmetrisch te krijgen. In een enkel geval kan het litteken van de oorcorrectie rood en dik worden en een bijkomende correctie vereisen.

Men is meestal zeer enthousiast over het resultaat. Na enkele weken is er vaak al een spectaculaire verbetering zichtbaar. Het resultaat van een oorcorrectie is meestal langdurig, maar een recidief is steeds mogelijk. Het is best om de operatie voor 18-jarige leeftijd te laten verrichten. Het permanent resultaat weegt ruimschoots op tegen de soms langdurige herstelperiode. Bij volwassenen kunnen de oren namelijk tot één jaar na de operatie gevoelig zijn omdat de inwendige genezing meer tijd nodig heeft.

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 09 maart 2025

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.