Tijdens de consultatie wordt besproken in hoeverre je ook last hebt van ademhalingsproblemen. De neus heeft een belangrijke functie die niet geschaad mag worden door een eventuele ingreep. Je verwachtingen van een correctie moeten dan ook goed worden afgewogen met de mogelijkheden. Afhankelijk van je wensen wordt besproken welke veranderingen er gedaan zullen worden. Meestal worden er foto’s genomen en wordt de geplande ingreep tijdens een tweede bezoek nogmaals aan de hand van deze foto’s doorgenomen.
Om de doorgankelijkheid van de neus te evalueren, wordt er meestal een consult bij de NKO-arts afgesproken. Deze bekijkt je neus van binnen en beoordeelt of het neustussenschot ook gecorrigeerd moet worden. Als dit het geval is wordt de ingreep gezamenlijk ingepland. Meestal blijf je één nachtje in het ziekenhuis maar bij beperkte ingrepen kan dit ook in dagkliniek.
Een neuscorrectie duurt gemiddeld drie uur en vindt plaats onder algemene narcose. Er bestaan diverse operatietechnieken voor een neuscorrectie. De plastisch chirurg zal je vóór de operatie informeren over de techniek van zijn keuze. De neus wordt meestal benaderd via een insnede op de onderkant van de neus. Er zijn een aantal structuren die gecorrigeerd kunnen worden: het neusbot, het neustussenschot, de kraakbeentjes van de neusvleugels en van de neuspunt en tenslotte andere dieper gelegen structuren. Met behulp van hechtingen wordt de nieuwe vorm van de neus gecreëerd voordat de huid weer gesloten wordt. Het neustussenschot wordt door de NKO-arts gecorrigeerd en deze plaatst vaak wieken om een goede stand te garanderen. Aan het einde van de ingreep wordt een kapje op de neus geplaatst om zwelling tegen te gaan en de vorm te beschermen.
Na de operatie valt de pijn over het algemeen mee. De nacht na de ingreep zitten er wieken in de neus waardoor je enkel via de mond kunt ademen. Deze worden de volgende ochtend al verwijderd. De neus zal nog enige tijd opgezet zijn en gestuwd aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt geleidelijk. Aan de buitenzijde van de neus worden hechtingen gebruikt die na 5 à 6 dagen verwijderd moeten worden. De hechtingen in de neus lossen van zelf op. De littekens worden meestal smaller en witter, maar kunnen ook breder worden. Je mag een littekencrème aanbrengen op de uitwendige littekens als ze goed genezen zijn. In de neusgaten helpt een verzachtende zalf of olie om korsten los te maken.
De resultaten van een neuscorrectie stemmen meestal tot tevredenheid en hebben een blijvend karakter. Het duurt zeker zes maanden voor de neus zijn definitieve vorm heeft gekregen. De littekens zijn meestal niet waarneembaar. Vaak geeft een neuscorrectie meer zelfvertrouwen en is er minder commentaar van de omgeving.
Bij alle ingrepen kunnen complicaties voorkomen. Gelukkig niet zo vaak. Je kan een nabloeding krijgen, de wonde kan wat opengaan of je kan een infectie krijgen. Er wordt de grootst mogelijke zorg besteed tijdens de operatie om het resultaat af te stemmen op de verwachtingen. Het kan echter zijn dat het resultaat voor de patiënt toch niet is wat men ervan verwacht had. Na de operatie kan het gevoel in de neus verminderd of zelfs geheel verdwenen zijn. Meestal komt het gevoel weer terug, maar niet altijd volledig en het kan lang duren. Het litteken kan gedurende enige tijd rood en soms gevoelig zijn. Dit verbetert in de loop van de tijd.