Borstverkleining

Een vaak gehoorde klacht van vrouwen is dat hun borsten te groot zijn voor hun lichaamsbouw. Er is gelukkig een oplossing voor, een borstverkleining. Zware en/of slappe borsten kunnen zowel psychisch als lichamelijk een zware last zijn. In veel gevallen is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een (gedeeltelijke) terugbetaling door de verzekering. Bij de eerste consultatie bespreekt en bepaalt de plastisch chirurg voor jou situatie de beste procedure.

Tijdens de ingreep

Tijdens de operatie wordt de borst verkleind door huid en klierweefsel te verwijderen. Vervolgens wordt de tepel verplaatst en meestal wordt het tepelhof verkleind. Om een natuurlijke vorm van de borst te verkrijgen, wordt van de tepel recht naar beneden een figuurnaad aangelegd. Soms wordt een litteken horizontaal in de plooi gemaakt. In het wondgebied worden soms twee dunne slangetjes (drains) achtergelaten. Zij zorgen ervoor dat het wondvocht kan afgevoerd worden.

Na de ingreep en herstel

Na de operatie zijn de borsten kleiner en steviger, maar er zijn wel littekens. Hoe deze littekens eruit zien, verschilt per persoon. Ze kunnen vrij dik, rood en gevoelig worden. Dit herstelt zich meestal na verloop van een aantal weken of maanden. De zwelling en gevoeligheid nemen ook af. De littekens worden meestal smaller en witter, maar kunnen ook breder worden. Om de littekens sneller soepel te maken, kan massage met een colostrum gel helpen. Je kan daarmee pas beginnen als de wond goed genezen is, meestal na drie weken.

Mogelijke hinder en uitdagingen

Een borstverkleinende operatie heeft dezelfde risico’s als elke andere ingreep. De wonde kan nabloeden of er kan een infectie optreden. Ook kan de wonde opengaan, met name net onder de tepel en het midden onder de borst in de plooi. Na de operatie kan het gevoel in de tepels verminderd of zelfs geheel verdwenen zijn. Vaak komt het gevoel weer terug, maar niet altijd volledig.

De resultaten van een borstverkleining zijn vrijwel altijd positief. Patiënten zijn meestal zeer opgelucht en wensten dat ze het eerder hadden gedaan.

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 10 maart 2025

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.