Pijnkliniek

AZ Zeno Knokke TV AAPROG BOECKX B2 Ai c Milosz Siebert ext 36

Maak een afspraak

Knokke-Heist

Blankenberge

De pijnkliniek van AZ Zeno staat in voor de behandeling van acute en chronische pijn. Acute pijn is pijn die minder dan 3 maanden bestaat en wordt veelal behandeld met medicamenteuse en interventionele therapieën. Chronische pijn is pijn die langer dan drie maanden aanwezig is. Deze pijn is vaak niet alleen een persoonlijk, maar ook een maatschappelijk probleem. Onze pijnkliniek werkt daarom multidisciplinair, dit wil zeggen in samenwerking met verschillende andere diensten (e.g. revalidatie geneeskunde, orthopedie, psychologie,…), zodat we dit probleem zo volledig mogelijk kunnen aanpakken en behandelen.

Openingsuren

Knokke-Heist

Ma - vrij: 08.00 u. - 17.00 u.

Blankenberge

Ma - vrij: 08.00 u. - 17.00 u.

Het team

In AZ Zeno hebben we een uitgebreid pijnbeleid. Hoe we pijn bevragen en onder controle houden lees je hier: Pijnbeleid

Waarvoor kan je bij ons o.a. terecht

  • Facetdenervatie

    Facetdenervatie is de behandeling van de steungewrichtjes van de wervelkolom (ofwel percutane behandeling met continue toegediende radiofrequente elektrische stroom ter hoogte van de bezenuwing van de facetgewrichten). De facetdenervatie vindt steeds plaats op de campus Knokke. Na opname begeef je je naar de dagkliniek.

    Download de infofolder

  • Epidurale infiltratie

    Een epidurale infiltratie onderga je voor rug- of uitstralingspijn in één of beide benen. Een epidurale infiltratie maakt deel uit van de niet-operatieve behandeling voor rugpijn of uitstralingspijn, vaak ischias of ‘sciatique’ genoemd.

    Download de infofolder

  • Gepulseerde radiofrequente zenuwblokkade

    PRF staat voor ‘Pulse Radio Frequente stroom’, en omvat een behandeling van een zenuw(wortel) in de rug (lumbaal) of de nek(cervicaal). Hierbij wordt de zenuw(wortel) verwarmd tot maximaal 42°C. Bedoeling is om de geleiding van de zenuwprikkel te beïnvloeden. De zenuw wordt niet beschadigd. Radiofrequente stroombehandelingen worden pas uitgevoerd nadat eerst een duidelijke (tijdelijke) pijnverbetering heeft plaatsgevonden na een proefbehandeling. Dit betekent dat er eerst een proefbehandeling voorafgaat aan de PRF. Indien er beterschap optreedt na deze proefbehandeling, wordt de effectieve PRF binnen de drie maanden uitgevoerd.

    Download de infofolder

  • Facetgewrichtsinfiltratie

    De facetgewrichtjes zijn de gewrichtjes die de wervels achteraan met elkaar verbinden. Deze gewrichtjes spelen een belangrijke rol in de stabiliteit en de beweeglijkheid van de wervelkolom. Slijtage (artrose) of ontsteking van de facetgewrichten kan leiden tot pijn.

    Pijn uitgaande van de facetgewrichten in de lage rug (lumbaal) kan leiden tot bandvormige lage rugpijn, die soms uitstraalt naar het zitvlak, de lies- of de heupstreek. Pijn uitgaande van de facetgewrichten in de nek (cervicaal) kan leiden tot nekpijn, die soms uitstraalt tot aan de schouder en de bovenrug. Vaak zijn er ook bewegingsbeperkingen van de nek.

    Bij therapeutische facetinfiltraties wordt er ter hoogte van de pijnlijke facetgewrichten plaatselijk werkende corticoïden (cortisone) ingespoten. Dit vermindert de ontstekingsreactie en de mede hierdoor veroorzaakte zwelling. Het effect verschijnt vaak pas na een 5 tal dagen.

    Bij een diagnostische facetinfiltratie of ook wel proefinfiltratie genoemd, wordt er ter hoogte van de pijnlijke facetgewrichten een lang werkende lokale verdoving ingespoten. Indien u gedurende de uren die volgen na de infiltratie een duidelijke pijnverlichting ervaart, spreken we van een positieve test. Later gebeurt dan meestal ook een aanvullende facetdenervatie. Het effect van de diagnostische facetinfiltratie is kortstondig (enkele uren).

    Bekijk de folder over facetgewrichtsinfiltratie

    Bekijk de folder over facetdenervatie

Verwante specialisme

Anesthesie

Wanneer je verdoving moet krijgen, bijvoorbeeld met het oog op een operatie, dient een anesthesist je die verdoving toe. Anesthesisten staan ook in voor pijnbestrijding tijdens en na een ingreep.

Meer over deze afdeling
De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 29 mei 2024

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.