Anesthesie

06 01 2022 Afb 138

Contacteer ons

Het team

Het woord 'anesthesie' betekent letterlijk 'niets voelen'. De dienst staat in voor het verdoven van patiënten die een operatie moeten ondergaan of het toedienen van pijnstilling.

In de klinische praktijk gebruikt men locoregionale anesthesie of verdoving waarbij een welbepaalde bezenuwing van het lichaam verdoofd wordt ofwel een algemene narcose waarbij de patiënt volledig in slaap wordt gebracht. De laatste jaren gebeurt het frequent dat men beide technieken combineert zodat men de voordelen van beide vormen van anesthesie kan benutten (vooral naar postoperatieve pijn toe) zonder de potentiële nadelen.

Wat moet je weten wanneer je onder verdoving moet?

Wanneer je onder verdoving of narcose moet voor een operatieve ingreep, zijn er een aantal zaken waar je best rekening mee houdt of die je in orde moet brengen voor de ingreep. We sommen ze graag even op.

  • Preoperatieve vragenlijst

    Om ervoor te zorgen dat de anesthesie en de ingreep veilig verlopen, is het belangrijk dat wij een goed zicht hebben op je gezondheid en medisch verleden.

    Het kan zijn dat er een aantal preoperatieve onderzoeken moeten gebeuren (zoals een bloedafname, longfoto, enzoverder). Dat hangt af van patiënt tot patiënt en zal de arts bepalen.

    Sowieso moet elke patiënt voor de ingreep een preoperatieve vragenlijst invullen. Heb je al eerdere ingrepen onder verdoving meegemaakt? Rook of drink je? Heb je bepaalde allergieën? ... Op die manier krijgt de anesthesist een beter zicht op je achtergrond en kan hij de verdoving/pijnstilling beter afstemmen op de patiënt. De anesthesist neemt deze vragenlijst door en je kan hem/haar nog steeds vragen stellen voor de ingreep.

  • Nuchter zijn

    Zowel bij regionale als algemene verdoving is het belangrijk om tot 6 uur voor de ingreep nuchter te blijven. Dit wil zeggen dat je in die periode niets meer mag eten of drinken. Enkel bij het nemen van eventuele voorbereidende medicatie mag je een slok water innemen.

    Het is belangrijk dat je maag volledig leeg is bij de ingreep om misselijkheid en braken (met risico op slikpneumonie) te voorkomen.

    Roken voor de ingreep is eveneens verboden. Zuigelingen mogen hun laatste voeding 4 uur voor de ingreep krijgen i.p.v. 6 uur.

  • Premedicatie

    Het kan zijn dat de dokter je voor de ingreep medicatie voorschrijft om je voor te bereiden op de anesthesie en de ingreep. Dit kan om je tot rust te brengen of om een een andere reden.

    De geneesheer zal beslissen of jij premedicatie moet en/of mag nemen. Het is belangrijk dat je die niet op eigen initiatief, zonder medeweten van de arts, inneemt. Indien je voor de operatie reeds medicatie nam, breng je hier best de arts van op de hoogte.

  • Mogelijke bijwerkingen

    Hoewel de moderne verdovingstechnieken veilig zijn en we alle veiligheidsmaatregelen in acht nemen, kan het zijn dat er een aantal bijwerkingen optreden. Dit is afhankelijk van patiënt tot patiënt en zijn/haar achtergrond, levensstijl...

    Om goed te anticiperen op mogelijke bijwerkingen en de de juiste/aangepaste verdoving toe te dienen, is het belangrijk dat je de preoperatieve lijst nauwkeurig invult zodat we de verdoving goed op jou kunnen afstemmen.

    Mogelijke bijwerkingen zijn:

    • Misselijkheid & braken
    • Allergie
    • Heesheid
    • Duizeligheid & een verstoord bewustzijn
    • Zwelling infuus
    • Geheugen- en concentratiestoornissen
    • Pijn

Verwante afdelingen

Operatiekwartier

Op het Operatiekwartier voeren tal van chirurgen dagelijks heelkundige ingrepen uit. Zowel de campus Knokke-Heist als campus Blankenberge beschikken over een Operatiekwartier.

Meer over deze afdeling

Dagcentrum chirurgie

In het Chirurgisch dagcentrum kunnen patiënten terecht voor een chirurgische ingreep, behandeling in de pijnkliniek of cardioversie. De behandeling duurt niet langer dan één dag. Het dagcentrum bevindt zich op de campus Knokke-Heist.

Meer over deze afdeling
De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 22 november 2022

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.