Iedereen heeft recht op een pijnbehandeling, door de wetenschappelijke vooruitgang is er meer aandacht voor de pijn en hoe ermee om te gaan. De pijn voorkomen, het comfort en de levenskwaliteit verbeteren zijn voor ons een prioriteit.
We streven ernaar om je pijn zoveel mogelijk te voorkomen en/of te verlichten, pijn kan je genezingsproces negatief beïnvloeden.
Een goede pijnbehandeling heeft veel voordelen, zoals:
Postoperatieve pijn of andere acute pijn moet best behandeld worden, onbehandelde acute pijn kan eventueel evolueren naar chronische pijn. Deze pijn is moeilijker te behandelen.
Aandachtspunten:
Lees hieronder hoe we als ziekenhuis omgaan met je pijnklachten, wat pijn is en info ivm pijnbehandelingen ( zoals vb. pijnmedicatie, ijs, warmte,…)
Bijna iedereen kent het en heeft het al eens ervaren in zijn leven.
Je kan voor jezelf hierop een antwoord op geven, want alleen u weet wat u voelt en in welke mate, en bijgevolg de gevolgen ervan ervaart in uw dagelijks leven.
Maar wat is pijn nu eigenlijk:
Het is niet gemakkelijk om pijn te omschrijven, in het ziekenhuis hebben we een folder (pijn-bevraging) met info om je hierbij te helpen. Met deze info helpen we je verwoorden waar, hoe en hoeveel pijn je ervaart. Die informatie is belangrijk voor ons om voor u de correcte pijnbehandeling te voorzien.
Er zijn verschillende soorten pijn, het is belangrijk om de juiste pijn te herkennen.
Iedereen ervaart pijn anders, daarom is het belangrijk dat u de zegt hoe u de pijn ervaart.
Vb de aard, omvang, intensiteit,..
Door je pijn te verwoorden is het gemakkelijker om u pijn te begrijpen en daarbij de aangepaste behandeling te voorzien.
Acute pijn:
Chronische pijn:
Totale pijn
Pijn is meer dan lichamelijke pijn alleen, het omvat lichamelijke, emotionele, sociale en spirituele pijn. Ze beïnvloeden elkaar op elk moment, we spreken dan ook voor totale pijn
Tijdens je opname in ons ziekenhuis, zal je meerdere keren per dag gevraagd worden of je een cijfer kunt geven aan de pijn. Er bestaat geen toestel om de pijn te meten, alleen jij kan vertellen of je pijn hebt en hoe je die pijn ervaart. Dat doen we aan de hand van een pijnschaal met cijfers van 0 tot 10 en de bijhorende omschrijving, het is belangrijk voor je om een cijfer door te geven aan de verpleegkundige dat overeenstemt met jouw pijn. Het is tevens belangrijk om aan te geven waar en wanneer het pijn doet. Zo krijgen wij een goed beeld van jouw pijn en zo kunnen we een effectieve pijntherapie opstarten en/of verder opvolgen.
Als patiënt of familielid ben jij de belangrijkste informatiebron om pijn vroegtijdig te rapporteren. Zeg het dus spontaan tegen de verpleegkundigen als jij of jouw familielid pijn heeft, niet alleen op de momenten dat er expliciet naar gevraagd wordt.
Pijn kan veroorzaakt worden door:
Het is belangrijk om dit tijdig te melden aan uw (huis)arts en de problemen bespreekbaar te maken.
Als pijn veel invloed heeft op uw dagelijks leven, is het belangrijk dat uw omgeving hierin mee te betrekken. Want om het alleen te doen is het bijna onmogelijk om uw pijn beheersbaar te maken.
Tijdens je ziekenhuisopname wordt afhankelijk van de reden van opname een pijnbeleid opgestart. Tijdens de opname wordt aan de hand van de pijnscore die je aangeeft het pijnbeleid verder gegeven of aangepast waar nodig.
Als je de pijn zo ervaart, dat de grens van wat comfortabel is overschreden wordt, zal de verpleegkundige met jou overleggen hoe de pijn kan verlicht worden.
Een pijnbehandeling kan met of zonder medicatie ( zie hieronder). Het zal niet altijd mogelijk zijn om de pijn volledig weg te nemen, we streven een comfortabel niveau na.
Dit kan door toediening pijnmedicatie of door bepaalde infiltraties
Er bestaan verschillende soorten klassieke pijnmedicatie, we kunnen die indelen in 3 trappen volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie)
Opgelet bij inname pijnmedicatie:
Hiertoe behoort de medicatie die we 'basispijnstillers' noemen. Zij worden als eerste keuze genomen en bij onvoldoende pijnstillend effect dient een arts geraadpleegd te worden. Deze groep medicatie is een belangrijk onderdeel in het pijnbeleid en dient vaak als een soort fundament, waarbij combinaties met medicatie uit andere trappen mogelijk is.
Voorbeelden van sterke opioïden: Morphine Teva®, MS Contin®, MS Direct®, Temgesic®, Transtec®, Durogesic® , Fentanyl Sandoz®, Matrifen®, Palladone®, Oxycontin®, Oxynorm®
Vraag bij twijfel steeds raad aan je huisarts of huisapotheker.