Operatiekwartier

06 01 2022 Afb 012 uitsnede vierkant

Contacteer onze dienst

Op het Operatiekwartier voeren tal van chirurgen dagelijks heelkundige ingrepen uit. Zowel de campus Knokke-Heist als campus Blankenberge beschikken over een Operatiekwartier.

Locatie & bezoekuren

Campus Knokke-Heist

LIFT A/B - 1ste verdieping

De afdeling is 24/7 bereikbaar

Zo werkt onze dienst

Op het Operatiekwartier of OK werken chirurgen dagdagelijks samen met het team verpleegkundigen, medewerkers sterilisatie en anesthesisten om heelkundige ingrepen uit te voeren.

Zowel de campus Knokke-Heist als campus Blankenberge beschikken over een operatiekwartier.

Het OK in Knokke-Heist bestaat uit 7 operatiezalen waaronder een hybride zaal. Dat is een hoogtechnologische zaal waarbij gebruik wordt gemaakt van radioscopie en CT. Ze wordt voornamelijk gebruikt voor vaatheelkunde en orthopedie.

Daarnaast behandelen we ook de volgende specialiteiten: urologie, plastische heelkunde, mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde, neus-keel-oor, tandheelkunde, gynaecologie, oogheelkunde voor kinderen, algemene heelkunde en orthopedie.

Het OK in AZ Zeno is een hoogtechnologisch digitaal Operatiekwartier. Dat zorgt ervoor dat de verschillende zalen en diensten makkelijk met elkaar in contact staan.

Op de campus Blankenberge ligt de nadruk op heelkundige ingrepen in dagopname. We beschikken er over 3 operatiezalen waar eveneens een team verpleegkundigen, chirurgen, anesthesisten en medewerkers sterilisatie aanwezig zijn. we richten ons (voornamelijk) op oftalmologie en dermatologie.

Daarnaast beschikken beide campussen over een recovery- of ontwaakzaal en een sterilisatieruimte.

In de sterilisatieruimte zorgen de medewerkers voor het reinigen, verpakken en steriliseren van het instrumentarium.

Zo verloopt een opname in het OK

Patiënten komen terecht in het operatiekwartier via een andere dienst. Bij het toekomen krijgen ze een verpleegkundige te zien die een infuus aanbrengt en hen verder informeert. De arts en anesthesist komen gewoonlijk even langs waarbij eventuele vragen/bezorgdheden aan hen gesteld kunnen worden vlak voor de operatie. In de campus Knokke-Heist is 1 pediatrische box voorzien waar kinderen voor de operatie gerustgesteld worden op een kindvriendelijke manier, zo is er bijvoorbeeld speelgoed voorzien en worden ze ook hier bijgestaan door de ziekenhuismuis 'Piep'.

Vervolgens worden patiënten naar de operatiezaal gebracht waar de operatie plaatsvindt.

Na de operatie worden patiënten naar de recovery of ontwaakzaal gebracht. Hier krijgen ze de tijd om rustig te ontwaken na de verdoving. Patiënten worden voortdurend gemonitord en krijgen de nodige pijnstilling. Er zijn ook twee pediatrische ontwaakzalen ingericht waar kinderen rustig kunnen ontwaken na een operatie.

  • 06 01 2022 Afb 171 uitsnede 16 op 9
  • 06 01 2022 Afb 157
  • AZ ZENO 22 09 2020 Afb 0113

Wie is wie

Aldcal

Campus Knokke-Heist

Aldo Callenaere

Hoofdverpleegkundige Operatiekwartier Knokke
Dommee

Campus Blankenberge

Dominique Vermeersch

Hoofdverpleegkundige dagcentrum & Operatiekwartier Blankenberge

Verwante specialisme

Anesthesie

Wanneer je verdoving moet krijgen, bijvoorbeeld met het oog op een operatie, dient een anesthesist je die verdoving toe. Anesthesisten staan ook in voor pijnbestrijding tijdens en na een ingreep.

Meer over deze afdeling

Verwante afdelingen

Dagcentrum chirurgie

In het Chirurgisch dagcentrum kunnen patiënten terecht voor een chirurgische ingreep, behandeling in de pijnkliniek of cardioversie. De behandeling duurt niet langer dan één dag. Het dagcentrum bevindt zich op de campus Knokke-Heist.

Meer over deze afdeling

Dagcentrum

In het dagcentrum Blankenberge verblijven patiënten max. 1 dag na o.a. een chirurgische ingreep, internistische behandelingen een onderzoek of een oncologische behandeling.

Meer over deze afdeling

Abdominaal centrum

Het abdominaal centrum kent een grote verscheidenheid aan patiënten. We behandelen voornamelijk aandoeningen rond de buikstreek, maar zowel het internistisch als het chirurgisch luik komen aan bod op de dienst.

Meer over deze afdeling

Orthopedisch centrum

De dienst Orthopedie behandelt defecten of afwijkingen aan het bewegingsstelsel. Zowel orthopedie als traumatologie komen aan bod. De dienst bevindt zich op de campus Knokke-Heist.

Meer over deze afdeling

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.