Revalidatiecentrum

29 03 2023 AZ ZENO Bl Afb 0260 min
In het Revalidatiecentrum bereiden we patiënten zo goed mogelijk voor om opnieuw zelfstandig te kunnen functioneren in het dagdagelijkse leven na een ingreep/ opname. Het revalidatiecentrum bevindt zich op de campus in Blankenberge en is opgedeeld in twee eenheden: Locomotorische revalidatie & Cardiopulmonaire revalidatie.

Locatie & bezoekuren

Campus Blankenberge

Verdieping 3

14.00 u. - 20.00 u.

Zo werkt onze dienst

Wij zijn een multidisciplinair team van kinesisten, ergotherapeuten, logopedist, psychische en sociale begeleiders en een enthousiast verpleegkundig team met kennis van zaken.

Omdat iedereen op een andere manier herstelt na een ingreep/ gebeurtenis, stellen we voor elke patiënt een individueel revalidatieschema op. Daarnaast maken we gebruik van de modernste revalidatietechnieken waardoor we de revalidatieduur maximaal beperken.

De revalidatiearts komt regelmatig langs bij de patiënt zodat die voldoende op de hoogte is van de stand van zaken. Daarnaast is er een goede samenwerking met andere disciplines. Wekelijks houden we een transdisciplinair overleg waarin elke patiënt individueel besproken wordt door de revalidatiearts, (hoofd)verpleegkundige(n), ergotherapeuten, kinesisten, logopedisten, psychologen, sociale dienst en diëtist. Op die manier kunnen we de zelfredzaamheid en functionaliteit van de patiënt grondig evalueren en het revalidatieschema bijsturen waar nodig. Ook het ontslag van de patiënt wordt op deze manier besproken.

We zijn een warme en familiale dienst en proberen een huiselijke sfeer te creëren voor de patiënten. We hopen dat je je op die manier ook echt een beetje 'thuis' voelt op de dienst.

29 03 2023 AZ ZENO Bl Afb 0034 min
29 03 2023 AZ ZENO Bl Afb 0059 min
29 03 2023 AZ ZENO Bl Afb 0073 min

Waarvoor kan je bij ons terecht?

  • Locomotorische / neurologische revalidatie

    Je kunt terechtkomen in het Revalidatiecentrum indien je recent een orthopedisch ingreep onderging (zoals vb. een heup-, knie- of schouderoperatie) of na een neurologisch incident. Op voorwaarde dat de motivatie om te revalideren aanwezig is, en dat je niet dementerend bent of verwarde tekenen vertoont.

    Daarnaast zijn (osteoporotische) wervelindeukingen, bekkenfracturen die niet operatief behandeld worden, evenals slecht- helende breuken en andere complicaties zoals Sudeck een indicatie voor orthopedische revalidatie. Daarenboven zijn we gespecialiseerd in onder- en bovenbeenamputaties.

    Op neurologisch gebied zijn ook parkinsonpatiënten, MS-patiënten ... die een tijdelijke achtuitgang meemaken en nood hebben aan extra revalidatie welkom. In dat geval is wel een verwijsbrief nodig van onze eigen neurologen van AZ Zeno, zij zijn zoals de CVA-patiënten enkel intra- en niet extramuraal.

  • Cardiopulmonaire revalidatie

    Je komt in aanmerking voor cardiopulmonaire revalidatie als je opgenomen bent naar aanleiding van een ernstige cardiale (vb. acuut hart infarct, PTCA, hartchirurgie, CABG, klepoperatie …) of pulmonaire aandoening (vb. COPD, longontsteking, longchirurgie ...).

    Indien je recent ontslagen werd uit een ziekenhuis, en je niet zelfredzaam genoeg bent om thuis te verblijven, kan je ook een aanvraag indienen. We willen je graag helpen tijdens de voorbereiding om thuis terug volwaardig te kunnen leven.

Een aanvraag doen

Je vindt het aanvraagformulier voor het Revalidatiecentrum terug op de website.

Aanvragen voor locomotorische en cardiopulmonaire revalidatie mogen per mail verstuurd worden naar Evelien Blomme via evelien.blomme@azzeno.be. Je kan ook telefonisch contact opnemen met haar via +32 (0)50 534 322.

Bereikbaarheid: maandag - vrijdag 08.30 u. - 16.30 u.

Opname op het revalidatiecentrum

  • Wat breng ik mee?
    • toiletgerief
    • Aangepaste dagkledij waarin je gemakkelijk kan bewegen
    • Gesloten schoenen
    • Eventueel krukken of looprek (indien je deze al in je bezit hebt)

    We raden je aan om geen al te persoonlijke spullen of grote geldsommen mee te brengen tijdens je verblijf in het ziekenhuis.

  • Hoe ziet een dag in het Revalidatiecentrum eruit?
    • 6.30 u. - 11.00 u.: persoonlijke verzorging en wondzorg
    • 8.00 u.: ontbijt op de kamer
    • 8.30 u. - 11.30 u.: therapie
    • 11.30 u.: middagmaal op de kamer
    • 13.00 u. - 17.00 u.: therapie
    • 17.00 u: avondmaal op de kamer
    • vanaf 18.00 u. : avondverzorging

Aanvraagformulier tot opname op het revalidatiecentrum

Wie is wie

Verwante specialismen

Orthopedie

Orthopedie behandelt afwijkingen, letsels en ziektes aan het bewegingsapparaat. Dat omvat aandoeningen van gewrichten, botten, pezen en spieren. Het artsenteam bestaat uit orthopedisten met elk hun eigen aandachtsgebieden binnen de orthopedie. Je kan in AZ Zeno terecht voor aandoeningen aan de elleboog, heup, pols, wervelkolom, enkel, knie, schouder, hand en voet.

Meer over deze afdeling

Neurologie

Onze neurologen houden zich bezig met de diagnose en behandeling van aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg, het zenuwstelsel en de spieren. De neurologen onderzoeken klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, dubbelzien, gangproblemen, verlammingsverschijnselen, beven, slaapproblemen,...

Meer over deze afdeling

Cardiologie

De dienst cardiologie diagnosticeert en behandelt algemene hartziekten. Je kan er terecht voor een preventieve screening naar erfelijke aandoeningen en/of cardiovasculaire aandoeningen. Ook voor aandoeningen zoals ziekte van de kransslagader, hartfalen of hartritmestoornissen kan je bij ons terecht. In AZ Zeno worden volgende onderzoeken uitgevoerd: electrocardiogram, echocardiografie, inspanningstest, holteronderzoek of heart scan.

Meer over deze afdeling

Verwante afdelingen

Ambulante revalidatie

Ambulant revalideren houdt in dat je tijdelijk één of meerdere keren per week in het ziekenhuis langskomt om te revalideren, alleen of in een groep. Dit kan in onze campus te Knokke en in onze campus te Blankenberge.

Meer over deze afdeling

Logopedie

Als je spraak-, taal-, stem- of slikproblemen hebt, dan kan je bij één van onze gespecialiseerde logopedisten terecht. Ben je opgenomen in het ziekenhuis? Dan komt de logopedist naar de afdeling waar je bent opgenomen voor de behandeling. In de andere gevallen behandelt de logopedist jou in het ambulant revalidatiecentrum in Knokke of in Blankenberge. Een logopedist wordt altijd ingeschakeld door een arts, bijvoorbeeld de kinderarts, de neuroloog of de NKO-arts. Je kan ook doorverwezen worden door je huisarts.

Meer over deze afdeling

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.