Campus Blankenberge
2de verdieping
ma-vr: 7.00 u. - 17.45 u. | weekend: gesloten
Dankzij de nieuwe anesthesiemethodes en moderne medische en chirurgische technieken is het vandaag perfect mogelijk om bepaalde ingrepen uit te voeren zonder overnachting. Dat biedt voor de patiënt het voordeel dat we een breuk met het familiaal en professioneel leven kunnen vermijden. Een korte afwezigheid is makkelijker op te vangen op het werk, wat kinderopvang betreft, enzoverder.
Patiënten komen in het dagcentrum terecht voor een behandeling die - zoals de naam laat vermoeden - niet langer duurt dan één dag. Je meldt je aan op het afgesproken tijdstip en vertrekt opnieuw naar huis later die dag.
Het dagcentrum bevindt zich op de campus Blankenberge en straalt een familiaire sfeer uit, waar patiënten niet worden gezien als een nummer. Het contact tussen hen en ons multidisciplinair team van artsen, psychologen, diëtisten, (pijn)verpleegkundigen, palliatief verpleegkundigen en de sociale dienst … is zeer nauw.
Het dagcentrum in Blankenberge is een gemengd dagcentrum. Dat betekent dat patiënten er terecht kunnen voor een chirurgische ingreep, internistische behandelingen, maar even goed voor verschillende onderzoeken of een oncologische behandeling.
Kom je bij ons langs voor een ingreep of onderzoek? Overloop dan zeker onderstaande checklist om helemaal voorbereid te zijn op de dagopname:
Je gaat langs bij de huisarts voor enkele preoperatieve onderzoeken, zoals een bloedafname, EKG (een onderzoek dat de elektrische activiteit van het hart meet) ...
Je brengt de resultaten van deze onderzoeken mee op de dag van de opname.
Je vult de vragenlijst die je van ons kreeg thuis volledig in en brengt die ook mee naar het ziekenhuis.
De dag voor de ingreep mag je vanaf middernacht niet meer eten, drinken of roken.
Neem vooraf een bad of douche en draag geen make-up en (gel)nagellak.
Draag je lenzen? Haal die dan uit voor de ingreep.
Indien je een operatie aan de arm of het been ondergaat, is het ook aangeraden om kledij met brede mouwen en broekspijpen mee te brengen.
In het dagcentrum kan je om verschillende redenen opgenomen worden. Afhankelijk van de ingreep/het onderzoek, is het belangrijk om een aantal zaken mee te hebben.
Bij een administratieve opname:
Identiteitskaart en ziekenboekje of een geldige verblijfsvergunning
Naam, adres en telefoonnummer van je contactpersoon
Naam en adres van van je huisarts
Bij een arbeidsongeval:
Identiteitskaart
Naam, adres en telefoonnummer van je werkgever
Naam, adres en polisnummer van de verzekeringsmaatschappij
Schadegevalnummer bij de verzekeringsmaatschappij
In geval van een medische opname:
Identiteitskaart
Bloedgroepkaart en allergiekaart
Verwijsbrief van de arts
Lijst van thuismedicatie
Medische rapporten, röntgenfoto’s, uitslagen van het bloedonderzoek
Neem ook altijd de volgende zaken mee:
Beperkt toiletgerief
Lectuur, leesbril, handwerk ... iets om je mee bezig te houden tijdens de dagopname.
We raden je aan om geen waardevolle voorwerpen of grote geldsommen mee te brengen naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor eventueel verlies of diefstal.
Op de dag van de behandeling/het onderzoek kom je op het afgesproken uur naar het ziekenhuis. Bekijk goed welke voorbereidingen je al dan niet best getroffen hebt voor de ingreep (moet je nuchter zijn, draag je lenzen…).
Je schrijft je in en er wordt een volgorde bepaald door het operatieschema. Daarna word je naar het dagcentrum begeleid. Je kunt kiezen voor een één-, twee- of meerpersoonskamer.
De behandelende arts en anesthesist zullen doorheen de dag beslissen wanneer je naar huis kunt. Voordat je het ziekenhuis verlaat, kun je altijd nog een beroep doen op een verpleegkundige die je zal helpen met de nodige attesten/documenten (attest werk, volgende afspraak …).
Belangrijk bij het ontslag uit het dagcentrum: je mag het ziekenhuis enkel onder begeleiding verlaten en mag zelf nog geen voertuig besturen. De eerste 12 uren na de ingreep blijf je best in het gezelschap van iemand anders in geval van eventuele bijwerkingen.
Campus Blankenberge
De oncologen behandelen patiënten die lijden aan een kanker of een kwaadaardige aandoening. Afhankelijk van het type kanker kan de behandeling bestaan uit: het operatief verwijderen van een letsel, bestraling van een letsel met radiotherapie, behandelen van de ziekte met antitumorale middelen (chemotherapie, immunotherapie, gerichte therapie). Ook een combinatie van bovenstaande zijn mogelijk. Alle disciplines en zorgprofessionals betrokken bij de behandeling van kanker werken nauw samen en hebben op geregelde tijdstippen overleg.
De dienst maag-, darm- en leverziekten (of gastro-enterologie) behandelt patiënten met aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel. De waaier aan aandoeningen die behandeld worden, is heel divers gezien het spijsverteringsstelsel uit een heel aantal verschillende organen bestaat: slokdarm, maag, twaalfvingerige en dunne darm, dikke darm, aars en endeldarm, galblaas en galwegen, lever en pancreas.