Op deze pagina
Op een eerste afspraak word je gescreend door 3 verschillende disciplines:
Na de individuele screenings komt het team samen en wordt je dossier besproken. Er wordt een op maat gemaakt advies geformuleerd, rekening houdend met jouw persoonlijke verwachtingen (vóór aanvang van de screening heb je al een vragenlijsten ingevuld waarin o.a. gevraagd wordt naar de verwachtingen van dit project).
In een tweede tijd zien we jou terug om het advies mee te delen en concrete afspraken in te plannen. Dit is een voorstel en geen verplichting. We houden steeds rekening met wat je wenst en haalbaar vindt.
We maken gebruik van een pakketprijs ter waarde van €120 en dit omvat:
De kostprijs van de screening bij de arts wordt niet opgenomen in de pakketprijs, aangezien de wettelijke vastgelegde RIZIV-tarieven worden toegepast en de patiënt enkel het remgeld betaalt.
Obesitas is een chronische aandoening waarbij je een aanzienlijk hoger lichaamsgewicht hebt dan gezond is. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en gewrichtspijn. Daarnaast kan het ook je mentaal welzijn slecht beïnvloeden en het zo erger maken.
Het is belangrijk om obesitas serieus te nemen en te behandelen, omdat het je globale gezondheid en welzijn beïnvloedt.
Body Mass Index (BMI) is een veelgebruikte maat om overgewicht en obesitas te definiëren. Het wordt berekend door je gewicht in kilogram te delen door je lengte in meters kwadraat. (BMI = gewicht (kg)/lengte(m²)). De resultaten worden vervolgens ingedeeld in verschillende categorieën.
Let wel:
BMI < 18,5
Dit duidt op een lager gewicht dan wat gezond wordt geacht voor je lengte.
BMI 18,5 - 24,9
Dit wordt beschouwd als een gezond gewicht voor de meeste volwassenen.
BMI 25 - 29,9
Dit betekent dat je meer weegt dan wat als gezond wordt beschouwd voor je lengte, maar nog niet in de obesitascategorie valt.
BMI ≥ 30
Dit duidt op een aanzienlijk hoger lichaamsgewicht dan wat gezond is, wat kan leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.
Het Obesitas Zorgteam bestaat uit een team van verschillende zorgprofessionals dat samenwerkt om je te ondersteunen. Elk lid van het team brengt zijn eigen expertise en ervaring in om een op maat gemaakt behandelplan te ontwikkelen. Dit zorgt voor een holistische benadering van je zorg, waarbij niet alleen het gewicht, maar ook de onderliggende factoren en je algemene gezondheid worden aangepakt.
De obesitascoördinator is het eerste en centrale aanspreekpunt voor elke patiënt die de Obesitaskliniek consulteert. De coördinator leidt het multidisciplinair teamoverleg en vormt de schakel tussen de patiënt, het team en de huisarts.
De diëtist helpt bij het ontwikkelen van een gezond en gebalanceerd dieet dat aansluit bij je behoeften en voorkeuren. Ze geven advies over voeding en helpen je gezonde eetgewoonten te ontwikkelen.
De endocrinoloog evalueert je gezondheidstoestand en eventuele onderliggende metabole aandoeningen. De arts beslist mee over de behandeling op maat, al dan niet met ondersteuning van medicatie.
Obesitas kan vaak samengaan met emotionele en psychologische uitdagingen. De psycholoog helpt je omgaan met stress, eetstoornissen en andere mentale gezondheidsproblemen die bijdragen aan obesitas. De psycholoog werkt nauw samen met de psychiater die kan geconsulteerd worden zo nodig.
De fysiotherapeut en kinesitherapeut ontwikkelt een gepersonaliseerd oefenprogramma om je te helpen actiever te worden. Ze kunnen je ook adviseren over hoe je veilig en effectief kunt bewegen, rekening houdend met eventuele lichamelijke beperkingen.
Soms is een operatieve interventie de voorgestelde behandeling voor geselecteerde patiënten met obesitas. De obesitaschirurg maakt deel uit van het team en staat in het bijzonder in voor een vlot verloop van de operatieve procedure en herstel na de operatie.
Bij iedereen die zich aanmeldt, wordt er tijdens het eerste consult een multidisciplinaire evaluatie uitgevoerd. Je dient voorafgaand aan het consult enkele vragenlijsten in te vullen en door te sturen. Dit dient ter voorbereiding. Je medische geschiedenis, leefstijl en doelen worden de diëtist, arts en psycholoog besproken.
Op basis van de evaluatie wordt een persoonlijk behandeladvies opgesteld, nadat het teamoverleg plaatsvond. Dit plan wordt op basis van de bevindingen aan je voorgesteld, en kan onder meer bestaan uit dieetadviezen, een beweegprogramma, medische (en/of chirurgische) behandelingen en psychologische ondersteuning.
Je voortgang wordt regelmatig gevolgd door het team. Dit helpt om je behandelplan aan te passen zo nodig en om je gemotiveerd te houden. Obesitas is een chronische aandoening, waarbij een duurzaam effect wordt beoogd op je gezondheid. De begeleiding kan steeds terug worden herstart, ook na een langere periode waarin je geen recente opvolging meer had. Bijvoorbeeld omdat het lange tijd goed ging met je gewicht (en gezondheid).
Je ontvangt informatie en ondersteuning over hoe je veranderingen in je leefstijl kunt doorvoeren en hoe je kan omgaan met eventuele uitdagingen.
We moedigen je aan om open en eerlijk te zijn over uw ervaringen, gevoelens en uitdagingen. Dit helpt ons om het beste zorgplan voor jou te ontwikkelen.
Jouw actieve deelname aan de behandeling is cruciaal. Volg de adviezen van het team op, werk samen aan je doelen en stel vragen als je iets niet begrijpt.
Het behalen van je doelen vereist tijd en inspanning. Wees geduldig met jezelf en blijf gemotiveerd, zelfs als het moeilijk wordt.
Neem al je medische gegevens, een lijst van medicijnen die je gebruikt, en eventuele vragen die je hebt mee naar de eerste afspraak.
De duur van de behandeling varieert afhankelijk van je persoonlijke situatie en doelen. We werken samen met jou om een haalbaar tijdschema te bepalen.
Secretariaat Heelkunde
Ons secretariaat is elke weekdag te bereiken van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 17u00 op het nummer: +32 (0)50 534 500
De dienst legt zich toe op het behandelen van aandoeningen van het bewegingsstelsel (spieren, pezen, beenderen & de wervelzuil) en het zenuwstelsel, zowel bij de sporter als niet-sporter, en ongeacht de leeftijd. Onze verschillende subdisciplines (Fysische Geneeskunde, Revalidatie, Sportgeneeskunde) leggen daarbij hun eigen accenten om tot een correcte diagnose en juiste behandeling te komen.