Buikwandcorrectie

Shutterstock 1051884236 min

Waarom kiezen voor een buikwandcorrectie?

  • Huid en vet teveel ter hoogte van de buik wat niet weggaat met behulp van een dieet of lichaamsbeweging.
  • De vorm is aangetast als gevolg van zwangerschap of extreem gewichtsverlies.
  • Veroudering, waardoor je het gevoel hebt dat je buik er niet mooi uitziet.

Voor de ingreep

Als je te zwaar bent, is het verstandig eerst af te vallen om een beter resultaat te verkrijgen. Wanneer je dit na de ingreep doet, zal de buikwand weer verslappen. Hetzelfde geldt voor vrouwen die nog een kinderwens hebben, want een zwangerschap kan het effect van de ingreep beïnvloeden.

Tijdens de ingreep

Bij een buikwandcorrectie wordt de buikhuid geheel losgemaakt van de onderliggende spierlaag en de navel wordt omsneden, zodat deze op zijn plaats blijft. De chirurg trekt vervolgens de huid strak en verwijdert het overtollig huid en het onderhuids vetweefsel. Mochten de buikspieren verslapt en uitgerekt zijn, dan worden die meteen weer strak gemaakt. Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt er een gaatje in de buikwand gemaakt.

Tijdens de operatie worden vaak een aantal dunne slangetjes (drains) geplaatst, zodat het wondvocht kan worden afgevoerd.

Bij een mini-buikwandcorrectie wordt de navel niet verplaatst en wordt de huid van de onderbuik weer strak getrokken. Dit kan eventueel onder lokale verdoving.

Na de ingreep en herstel

Als tijdens de ingreep je buikspieren weer strak gemaakt zijn, heb je een strak gevoel en wordt er aangeraden één dag strikte bedrust te houden. De eerste zes weken na de ingreep mag je niet zwaar tillen of persen. Een lipopanty, steunend korset of buikband is noodzakelijk om de buikwand goed aan te laten genezen.

De totale herstelperiode bedraagt ongeveer vier tot zes weken, daarna zijn alle bewegingen weer gewoon mogelijk.

Mogelijke hinder en uitdagingen

Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico’s als elke andere ingreep. Je kan een nabloeding krijgen, de wonde kan opengaan en je kan een infectie krijgen. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Soms is er een deel van de buikhuid dat gevoelloos aanvoelt, meestal verdwijnt dit na enkele maanden, maar soms blijft er een ‘dove’ plek over. De navel kan soms nalekken. Ook de littekens kunnen minder fraai worden ten gevolge van een gestoorde wondgezening. Het duurt drie à vier maanden vooraleer de buik zijn definitieve vorm heeft.

Het is een pittige, maar dankbare ingreep. Vrijwel iedereen zou het weer doen als het moet. De resultaten van een buikwandcorrectie stemmen meestal tot tevredenheid.

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 10 maart 2025

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.