Carpaal tunnel syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een veelvoorkomende aandoening die optreedt wanneer de middelste zenuw (nervus medianus) in de pols bekneld raakt. Deze zenuw loopt door een nauwe doorgang genaamd de carpale tunnel, gelegen aan de onderzijde van de pols. Wanneer de druk op de zenuw toeneemt, kunnen boven genoemde symptomen ontstaan.

Wanneer een CTS vermoed wordt, zal de geleiding van de zenuw onderzocht worden. Dit gebeurt meestal door de neuroloog, maar kan ook door de fysiotherapeut gebeuren. Als de geleiding vertraagd is, spreken we van een CTS.

Behandelingsopties

  • Conservatieve behandeling

    Polsbraces en spalken, pijnstillers en ontstekingsremmers, fysiotherapie en ergonomische aanpassingen kunnen in lichte gevallen het probleem oplossen.

  • Corticosteroïden-injecties:

    Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een arts een corticosteroïde-injectie in de carpale tunnel toedienen. Dit kan ontsteking verminderen en tijdelijke verlichting bieden van symptomen.

  • Chirurgische ingreep - Carpaal Tunnel Release (CTR):

    In ernstige gevallen van CTS kan een chirurgische ingreep worden aanbevolen.

De ingreep

De CTR ingreep gebeurt in dagkliniek, je mag dezelfde dag naar huis. De verdoving kan zowel plaatselijk, regionaal of onder algemene narcose. Bespreek met je arts welke methode voor jou de beste is. Voor de start van de ingreep wordt een drukband om de arm aangebracht om geen bloeding te hebben en veilig te kunnen werken. Tijdens deze ingreep wordt de carpale tunnel vergroot door het doorsnijden van het ligament dat de tunnel bedekt. Dit vermindert de druk op de zenuw. De huid wordt met enkele hechtingen gesloten.

Na de ingreep en herstel

Na de operatie is een drukkend verband aangebracht, dit mag de volgende dag worden verwijderd. Je moet direct na de operatie de vingers bewegen om verklevingen van de pezen te voorkomen. Na een dag of 9 worden de hechtingen verwijderd.

Mogelijke hinder en uitdagingen

Een CTR heeft dezelfde risico’s als elke andere ingreep. De wonde kan nabloeden of er kan een infectie optreden en de wond is wat pijnlijk of gevoelig. Ook kan de wonde opengaan. Gelukkig komen complicaties niet vaak voor. Het gevoel komt meestal weer terug als het niet te lang afwezig was, maar niet altijd volledig.

De resultaten van een CTR zijn vrijwel altijd positief. Patiënten zijn meestal zeer opgelucht en worden ‘s nachts niet meer wakker. Het is belangrijk om CTS vroegtijdig te diagnosticeren en te behandelen om langdurige schade aan de mediane zenuw te voorkomen. Als je symptomen van CTS ervaart, zoals pijn, tintelingen of gevoelloosheid in je hand of vingers, raadpleeg dan een arts voor een juiste diagnose en behandelingsadvies.

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 10 maart 2025

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.