Lipofilling

Shutterstock 96372599

Lipofilling is het opvullen van weefsel met eigen vet. Dit vet wordt door middel van een kleine liposuctie afgenomen op een plaats waar men vet te veel heeft en ingespoten waar men volume te kort heeft. Lipofilling kan een oplossing bieden voor zowel een reconstructief als een esthetisch probleem.

De te behandelen gebieden kunnen zijn: gelaat, lippen, handen, borsten (esthetisch). Op reconstructief vlak kan dit zijn: brandwonden, trauma’s, chronische wonden, deuken en oneffenheden.

Elke operatie brengt onzekerheid en risico’s met zich mee. Resultaten van een operatie zijn niet altijd even makkelijk te voorspellen en daarom streeft de arts ernaar je zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat je kan verwachten. Als jouw verwachtingspatroon van de ingreep realistisch is, voorkomt dit teleurstellingen achteraf.

Voordelen van lipofilling

Lipofilling gebruikt lichaamseigen weefsel. Hierdoor vindt er geen afstoting plaats van het ingespoten vetweefsel. Een tweede voordeel is dat het vetweefsel (via liposuctie verkregen) op zeer doelgerichte manier ingespoten kan worden via kleine incisies of puncties. Een derde voordeel is dat meestal het vetweefsel voor handen is en makkelijk bereikbaar is gezien het onder de huid ligt.

De nadelen van lipofilling

Het resultaat is moeilijk voorspelbaar. 20 tot 70% van het ingespoten vetweefsel kan verdwijnen. De resultaten zijn over het algemeen goed. Men moet wel ingelicht worden dat een tweede procedure nodig kan zijn om het gewenste eindresultaat te halen. Er is aanvankelijk altijd zwelling van het ingespoten gebied, maar deze vochtophoping verdwijnt weer. De eerste weken tot maanden na de lipofilling kan je soms wat verhardingen voelen. Dit verdwijnt geleidelijk met bv. zachte massage van de zone.

Voor de ingreep

Indien de patiënt bloedverdunners neemt, wordt gevraagd hiermee te stoppen om de kans op nabloedingen te beperken. De medicijnen worden, in overleg met huisarts/cardioloog, 10 dagen voor de ingreep gestopt.

Na de ingreep

Na de operatie valt de pijn over het algemeen mee. Het dragen van een lipopanty wordt zeker aangeraden om druk uit te oefenen op de zone waaruit het vetweefsel opgezogen werd via liposuctie. Voornamelijk de eerste dagen kan er zwelling of blauwe plekken optreden. Deze verdwijnen meestal binnen de 10 dagen.

Werkwijze

De lipofilling procedure kan onder algemene of lokale verdoving plaats vinden. Indien kleinere zones moeten behandeld worden (bv. littekencorrectie) is een lokale verdoving aangewezen.

Wat doet men precies?

Via fijne canules wordt er vetweefsel van onder de huid opgezogen. Dit vetweefsel wordt daarna gereinigd. De techniek die gebruikt wordt om het vetweefsel te prepareren wordt de Coleman techniek genoemd.

Een deel van de ingespoten vetdeeltjes zullen afsterven. Dit wordt resorptie genoemd. Daarom wordt er steeds iets meer vetweefsel geïnjecteerd, rekening houdend met deze resorptie. Hoeveel er zo verdwijnt, verschilt van persoon tot persoon.

Om de kleine insneden te sluiten wordt er gebruik gemaakt van heel fijne hechtingen. Na een week worden deze al terug verwijderd.

Mogelijke hinder en uitdagingen

De lipofilling is een veilige techniek. Er is kans op een infectie (van de behandelde zone), cystevorming (kan optreden indien teveel vetweefsel wordt ingespoten in een te kleine zone), embolie (komt zelden voor) of blauwe plekken. Er wordt natuurlijk de grootst mogelijke zorg besteed tijdens de operatie. Het kan zijn dat het resultaat voor de patiënt niet geheel beantwoordt aan zijn verwachtingspatroon.

De inhoud van deze pagina is bijgewerkt op 10 maart 2025

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.