De facetgewrichtjes zijn de gewrichtjes die de wervels achteraan met elkaar verbinden. Deze gewrichtjes spelen een belangrijke rol in de stabiliteit en de beweeglijkheid van de wervelkolom. Slijtage (artrose) of ontsteking van de facetgewrichten kan leiden tot pijn.
De facetgewrichtjes zijn de gewrichtjes die jouw wervels achteraan met elkaar verbinden. Deze gewrichtjes spelen een belangrijke rol in de stabiliteit en beweeglijkheid van je wervelkolom. Slijtage (artrose) of ontsteking van de facetgewrichten kan pijn veroorzaken.
Pijn die vanuit de facetgewrichten in je lage rug (lumbaal) komt, kan leiden tot bandvormige lage rugpijn. Deze pijn straalt soms uit naar je zitvlak, lies- of heupstreek.
Pijn vanuit de facetgewrichten in je nek (cervicaal) kan nekpijn veroorzaken, die soms uitstraalt naar je schouder en bovenrug. Vaak heb je dan ook bewegingsbeperkingen in je nek.
Bij therapeutische facetinfiltraties worden er ter hoogte van de pijnlijke facetgewrichten plaatselijk werkende corticoïden (cortisone) ingespoten. Dit vermindert de ontstekingsreactie en de daarbij behorende zwelling. Het effect merk je vaak pas na ongeveer vijf dagen.
Bij een diagnostische facetinfiltratie, ook wel proefinfiltratie genoemd, wordt er op dezelfde plek een langwerkende lokale verdoving ingespoten. Als je in de uren na de infiltratie duidelijke pijnverlichting ervaart, spreken we van een positieve test. Meestal volgt daarna een aanvullende facetdenervatie. Het effect van deze diagnostische infiltratie is kortstondig en duurt enkele uren.
De behandeling gebeurt via de dagkliniek. Na je aanmelding voor dagopname (met je identiteitskaart en eventuele verzekeringspapieren), begeef je je naar deze afdeling.
Je wordt best begeleid door een chauffeur. Na de behandeling is het mogelijk dat je je suf voelt door de verdoving. Het is niet toegestaan om daarna zelf met de auto te rijden.
Bepaalde bloedverdunnende middelen moet je 7 tot 10 dagen op voorhand stoppen (bv. Marcoumar®, Sintrom®, Ticlid®, Aspirine®, Plavix®, …).
Gelieve vooraf aan je arts te melden als je:
bloedverdunnende medicatie inneemt;
last hebt van allergie voor medicijnen, contrastvloeistof of jodium;
lijdt aan suikerziekte of een hartkwaal;
mogelijk zwanger bent.
De behandeling vindt plaats in de operatiezaal. Je ziet er onder andere een speciale behandeltafel, een televisiemonitor en een röntgenapparaat (Rx-stralen).
De arts ontsmet eerst je huid. Dit voelt koud aan. Daarnaast krijg je een licht kalmerende injectie via je infuus.
Vervolgens wordt de plaats van de behandeling steriel afgedekt. De arts verdooft de prikplaatsen (meestal 3) van je huid en het onderhuidse weefsel. Deze injecties kunnen als prikkelend worden ervaren.
De naaldjes worden onder röntgencontrole geplaatst en de medicatie wordt ingespoten.
Na de behandeling blijf je nog minstens een uur in het ziekenhuis voor controle. Terug op de dagkliniek bespreek je eventuele verdere behandelingen.
Je totale verblijf in het ziekenhuis duurt enkele uren.