Screening huidkanker

Dermatologie en huidziekten

Screening huidkanker

Wat is een melanoom?

Melanoom is een vaak voorkomende gevaarlijke huidkanker, die veroorzaakt wordt door ontaarde pigmentcellen (melanocyten).

Risicofactoren

  • Bleek huidtype (fototype I en II)
  • Verwanten met melanoom
  • Voorgeschiedenis van (herhaaldelijk) zonnebrand
  • Overmatige blootstelling aan de zon
  • Gebruik van zonnebank

Diagnose en behandeling

Een vroege diagnose en heelkundig ingrijpen is uitermate belangrijk, aangezien dit de belangrijkste prognostische factor is voor de overleving, m.a.w. hoe eerder het melanoom weggenomen wordt, hoe groter de kans op overleving. Onze dienst engageert zich sinds vele jaren voor de screening naar melanoom, onder meer door jaarlijkse deelname aan Euromelanoma.

Met de Fotofinder, een geavanceerd toestel voor beeldvorming van pigmentletsels, kunnen we melanomen nog vroeger opsporen en het aantal ingrepen voor goedaardige letsels beperken. Het geavanceerde toestel maakt overzichtsfoto’s van het volledige lichaam, zodat bij een volgende consultatie, nieuwe letsels sneller worden opgemerkt.

Boven de leeftijd van 40 jaar, is het ontstaan van nieuwe naevi (=goedaardige pigmentletsels of moedervlekken) veel zeldzamer en dient men bij een dergelijk nieuw letsel beducht te zijn voor een melanoom. Daarnaast kunnen we met de Fotofinder zeer gedetailleerde foto’s (tot 70x vergroting) maken van pigmentletsels. De kleinste verandering, die het begin kan zijn van ontaarding, kan op deze manier opgemerkt worden. Zo kunnen we patiënten met zeer veel letsels of met letsels in moeilijke gelegen zones, zoals de genitaliën, handen en voeten, onnodige ingrepen besparen.

10 02 2022 AZ ZENO Afb 0189

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.