Een lichtbehandeling met UVB of PUVA wordt gebruikt bij eczeem, psoriasis, polymorfe licht eruptie (zonneallergie), lichen planus etc..
Bij UVB en PUVA wordt gebruik gemaakt van licht met een specifieke golflengte. De golflengte van UVA is langer dan deze van UVB, waardoor de UVA-stralen dieper in de huid doordringen (zie afbeelding). De 'P' in PUVA staat voor psoralenen, die de patiënt twee uur voor de behandeling dient in te nemen om de huid 'gevoeliger' (fotosensibel) te maken voor het UVA licht. Hierdoor wordt u ook gevoeliger voor zonlicht en dit tot acht uur na inname van de psoralenen. We raden aan om tijdens deze periode een zonnebril te dragen en u goed te beschermen tegen de zon. Voor een behandeling met UVB dient de patiënt geen fotosensibiliserende medicatie in te nemen. UVB dringt minder diep in de huid door en is daardoor minder krachtig.
Een UVB en PUVA cabine lijkt uiterlijk heel sterk op een klassieke zonnebank. De patiënt staat echter rechtop in de cabine en draagt een speciale bril om de ogen te beschermen. De arts stelt de dosis (joules) in. De behandeling wordt geleidelijk opgebouwd van een halve minuut tot ongeveer maximum tien minuten. De meeste patiënten ondergaan twee tot drie behandelingen per week en dit gedurende gemiddeld twee tot drie maanden.
Fotodynamische therapie wordt gebruikt als behandeling voor aktinische keratosen en oppervlakkig basocellulair carcinoom.
Op de te behandelen zone wordt methylaminolevulinezuurcrème (Metvix®) aangebracht. Deze crème dient vervolgens gedurende twee à drie uur onder occlusie (=onder plastic pleister, beschermd tegen zonlicht) op het letsel in te werken. De (pre)maligne cellen nemen het methylaminolevulinezuur op en zetten het binnen de cel om in protoporfyrine IX en X. Bij belichting met een felrode lamp, gedurende acht minuten, worden deze protoporfyrines opgewarmd waardoor de (pre)maligne cellen vernietigd worden. Deze procedure dient na twee weken herhaald te worden.
Laserbehandeling wordt ingezet voor de behandeling van
Botox® wordt gebruikt in de behandeling van voorhoofdrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes. Met een fijn naaldje wordt het botulinetoxine, dat de gelaatspiertjes ontspant, geïnjecteerd. Voor een optimaal resultaat dient deze behandeling om de zes maanden te worden herhaald.
Met hyaluronzuur worden fijne en diepe rimpels opgevuld. Vooral rond de mond en de neus geeft dit een mooi resultaat dat ongeveer één jaar aanhoudt.
Peelings met trichloorazijnzuur. Trichloorazijnzuur (15% en 19%) wordt op de huid aangebracht. Hierdoor verminderen fijne rimpeltjes, pigmentvlekken en krijgt de huid een fijnere textuur.
Huidtesten of epicutane testen dienen om een contactallergie op te sporen. Bij een contactallergie herkent het immuunsysteem bepaalde moleculen, waartegen het een specifieke, immunologische reactie (allergie) ontwikkelt. Deze immunologische reactie leidt tot een allergisch eczeem. De moleculen die deze immunologische reactie veroorzaken worden contactallergenen genoemd. Contactallergenen kunnen zowel metalen, bewaarmiddelen, parfums, antiseptica etc.. zijn. Bij een huidtest worden bepaalde stoffen op de huid aangebracht. Wanneer er roodheid, een jeukende uitslag of zelfs blaasjes ontstaan is de test positief. De testen worden aangebracht op de rug en zijn volledig pijnloos.
Het onderzoek bestaat uit drie opeenvolgende afspraken in één week:
We brengen de allergenen en de meegebrachte producten aan op je rug. Deze allergenen zijn verwerkt in vaseline en worden via een testkamer op de huid aangebracht. Vervolgens worden alle testen afgedekt met een grote pleister.
De pleisters en allergenen worden van je rug verwijderd. Met een markeerstift wordt aangeduid waar de afzonderlijke producten werden aangebracht. Deze stift kan vlekken maken op uw kledij. Je trekt dus beter een donker kledingstuk aan.
De testen worden een tweede maal afgelezen. Dit is nodig omdat allergenen ook een laattijdige reactie (na > 48 uur) kunnen veroorzaken en om het verschil te maken met aspecifieke, niet- allergische reacties. Wanneer de positieve reactie, vastgesteld tijdens de tweede afspraak, het gevolg is van irritatie (niet-allergische reactie) zal de intensiteit van de reactie reeds afgenomen zijn op de laatste afspraak. Wanneer er een allergie wordt vastgesteld, verstrekken we je uitgebreide informatie over het gevonden allergeen. Je krijgt ook een lijst mee met veilige (vrij van het gevonden allergeen) producten.
Wanneer je vermoedt dat een bepaald product (crème, zeep, parfum, gel..) de oorzaak is van het probleem, breng je dit product best mee. Indien mogelijk breng je ook de verpakking mee zodat we de samenstelling van het product kunnen nakijken.
Melanoom is een vaak voorkomende gevaarlijke huidkanker, die veroorzaakt wordt door ontaarde pigmentcellen (melanocyten).
Een vroege diagnose en heelkundig ingrijpen is uitermate belangrijk, aangezien dit de belangrijkste prognostische factor is voor de overleving, m.a.w. hoe eerder het melanoom weggenomen wordt, hoe groter de kans op overleving. Onze dienst engageert zich sinds vele jaren voor de screening naar melanoom, onder meer door jaarlijkse deelname aan Euromelanoma.
Met de Fotofinder, een geavanceerd toestel voor beeldvorming van pigmentletsels, kunnen we melanomen nog vroeger opsporen en het aantal ingrepen voor goedaardige letsels beperken. Het geavanceerde toestel maakt overzichtsfoto’s van het volledige lichaam, zodat bij een volgende consultatie, nieuwe letsels sneller worden opgemerkt.
Boven de leeftijd van 40 jaar, is het ontstaan van nieuwe naevi (=goedaardige pigmentletsels of moedervlekken) veel zeldzamer en dient men bij een dergelijk nieuw letsel beducht te zijn voor een melanoom. Daarnaast kunnen we met de Fotofinder zeer gedetailleerde foto’s (tot 70x vergroting) maken van pigmentletsels. De kleinste verandering, die het begin kan zijn van ontaarding, kan op deze manier opgemerkt worden. Zo kunnen we patiënten met zeer veel letsels of met letsels in moeilijke gelegen zones, zoals de genitaliën, handen en voeten, onnodige ingrepen besparen.