Allergologie

Dermatologie en huidziekten

Allergologie

Huidtesten

Huidtesten of epicutane testen dienen om een contactallergie op te sporen. Bij een contactallergie herkent het immuunsysteem bepaalde moleculen, waartegen het een specifieke, immunologische reactie (allergie) ontwikkelt. Deze immunologische reactie leidt tot een allergisch eczeem. De moleculen die deze immunologische reactie veroorzaken worden contactallergenen genoemd. Contactallergenen kunnen zowel metalen, bewaarmiddelen, parfums, antiseptica etc.. zijn. Bij een huidtest worden bepaalde stoffen op de huid aangebracht. Wanneer er roodheid, een jeukende uitslag of zelfs blaasjes ontstaan is de test positief. De testen worden aangebracht op de rug en zijn volledig pijnloos.

Huidtest

Procedure

Het onderzoek bestaat uit drie opeenvolgende afspraken in één week:

Afspraak 1

We brengen de allergenen en de meegebrachte producten aan op je rug. Deze allergenen zijn verwerkt in vaseline en worden via een testkamer op de huid aangebracht. Vervolgens worden alle testen afgedekt met een grote pleister.

Afspraak 2

Afspraak twee valt twee dagen na de eerste afspraak. De pleisters en allergenen worden van je rug verwijderd. Met een markeerstift wordt aangeduid waar de afzonderlijke producten werden aangebracht. Deze stift kan vlekken maken op uw kledij. Je trekt dus beter een donker kledingstuk aan.

Afspraak 3

De derde afspraak plannen we één à twee dagen na de tweede afspraak. De testen worden een tweede maal afgelezen. Dit is nodig omdat allergenen ook een laattijdige reactie (na > 48 uur) kunnen veroorzaken en om het verschil te maken met aspecifieke, niet- allergische reacties. Wanneer de positieve reactie, vastgesteld tijdens de tweede afspraak, het gevolg is van irritatie (niet-allergische reactie) zal de intensiteit van de reactie reeds afgenomen zijn op de laatste afspraak. Wanneer er een allergie wordt vastgesteld, verstrekken we je uitgebreide informatie over het gevonden allergeen. Je krijgt ook een lijst mee met veilige (vrij van het gevonden allergeen) producten.

Praktisch

Wat breng je mee?

Wanneer je vermoedt dat een bepaald product (crème, zeep, parfum, gel,...) de oorzaak is van het probleem, breng je dit product best mee. Indien mogelijk breng je ook de verpakking mee zodat we de samenstelling van het product kunnen nakijken.

Voor het onderzoek

  • Breng een volledige medicatielijst mee. Vermeld zeker het gebruik van immunodeprimerende medicatie zoals cortisone (Medrol®), ciclosporine (Neoral®), methotrexaat (Ledertrexaat®), azathioprine (Imuran®)…
  • De huid van de rug moet vrij van uitslag zijn.
  • De testen zijn het duidelijkst op een ongebruinde huid. Zon of zonnebank kan de reacties ook onderdrukken en leiden tot vals negatieve resultaten (= je bent allergisch maar de testen blijven negatief). Vermijd dus zonnebank en zonblootstelling in de weken voorafgaand aan de tests.
  • Breng geen cortisonecrème op je rug aan in de week voorafgaand aan de tests

Tijdens het onderzoek

  • De pleisters mogen niet verschuiven tussen de eerste en tweede afspraak.
  • Douchen, baden of de rug wassen is niet mogelijk tijdens de testweek.
  • Vermijd activiteiten die leiden tot overmatig zweten zoals sporten.

Na het onderzoek

  • Je krijgt een behandeling om het eczeem uitgelokt door positieve testen te behandelen.
  • Contacteer ons wanneer er nieuwe reacties optreden na de laatste afspraak.
10 02 2022 AZ ZENO Afb 0278
10 02 2022 AZ ZENO Afb 0270

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.