Behandelingen

Dermatologie en huidziekten

Behandelingen

Lichtbehandeling: UVB / PUVA

Een lichtbehandeling met UVB of PUVA wordt gebruikt bij eczeem, psoriasis, polymorfe licht eruptie (zonneallergie), lichen planus etc..

Bij UVB en PUVA wordt gebruik gemaakt van licht met een specifieke golflengte. De golflengte van UVA is langer dan deze van UVB, waardoor de UVA-stralen dieper in de huid doordringen (zie afbeelding). De 'P' in PUVA staat voor psoralenen, die de patiënt twee uur voor de behandeling dient in te nemen om de huid 'gevoeliger' (fotosensibel) te maken voor het UVA licht. Hierdoor wordt u ook gevoeliger voor zonlicht en dit tot acht uur na inname van de psoralenen. We raden aan om tijdens deze periode een zonnebril te dragen en u goed te beschermen tegen de zon. Voor een behandeling met UVB dient de patiënt geen fotosensibiliserende medicatie in te nemen. UVB dringt minder diep in de huid door en is daardoor minder krachtig.

Een UVB en PUVA cabine lijkt uiterlijk heel sterk op een klassieke zonnebank. De patiënt staat echter rechtop in de cabine en draagt een speciale bril om de ogen te beschermen. De arts stelt de dosis (joules) in. De behandeling wordt geleidelijk opgebouwd van een halve minuut tot ongeveer maximum tien minuten. De meeste patiënten ondergaan twee tot drie behandelingen per week en dit gedurende gemiddeld twee tot drie maanden.

Lichtspectrum

Fotodynamische therapie (PDT)

Fotodynamische therapie wordt gebruikt als behandeling voor aktinische keratosen en oppervlakkig basocellulair carcinoom.

Op de te behandelen zone wordt methylaminolevulinezuurcrème (Metvix®) aangebracht. Deze crème dient vervolgens gedurende twee à drie uur onder occlusie (=onder plastic pleister, beschermd tegen zonlicht) op het letsel in te werken. De (pre)maligne cellen nemen het methylaminolevulinezuur op en zetten het binnen de cel om in protoporfyrine IX en X. Bij belichting met een felrode lamp, gedurende acht minuten, worden deze protoporfyrines opgewarmd waardoor de (pre)maligne cellen vernietigd worden. Deze procedure dient na twee weken herhaald te worden.

Laser

Laserbehandeling wordt ingezet voor de behandeling van

  • Pigmentletsels
  • Zonnevlekken
  • zwangerschapsmasker
  • Tatoeages
  • Bloedvatletsels
  • Uitgezette bloedvaatjes in het gelaat (rosacea)
  • Uitgezette bloedvaatjes in de benen (fijne aderspatten)
  • Wijnvlekken
  • Esthetisch storende huidletsels (naevi, verruceuze letsels)
  • Verbetering van rimpels, littekens en striemen.

Esthetische behandelingen

Botox®

Botox® wordt gebruikt in de behandeling van voorhoofdrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes. Met een fijn naaldje wordt het botulinetoxine, dat de gelaatspiertjes ontspant, geïnjecteerd. Voor een optimaal resultaat dient deze behandeling om de zes maanden te worden herhaald.

Fillers

Met hyaluronzuur worden fijne en diepe rimpels opgevuld. Vooral rond de mond en de neus geeft dit een mooi resultaat dat ongeveer één jaar aanhoudt.

Peelings

Peelings met trichloorazijnzuur. Trichloorazijnzuur (15% en 19%) wordt op de huid aangebracht. Hierdoor verminderen fijne rimpeltjes, pigmentvlekken en krijgt de huid een fijnere textuur.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.