Hoe werkt de dienst?

De aanpak van onze dienst pediatrie zet kinderen centraal. Zij zijn een zeer specifieke doelgroep en vragen dan ook een andere aanpak dan volwassenen. Het team werkt dagelijks aan kwalitatieve zorg voor kinderen waarbij we bijzonder veel aandacht schenken aan een warme en kindvriendelijke aanpak.

De zorg voor kinderen bekijken we vanuit het welzijn van het kind en zijn directe omgeving. Daarbij houden we rekening met de richtlijnen uit het ‘Handvest Kind en Ziekenhuis’, dat is opgesteld in samenspraak met twaalf Europese patiëntenverenigingen en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Uiteraard spelen de ouders een belangrijke rol tijdens de hospitalisatie van het kind. Ze zijn gedurende de hele dag welkom op de afdeling en we proberen hen continu te informeren en te betrekken bij de verschillende onderzoeken en behandelingen. Als ouder kun je ook altijd bij je kind overnachten.

De opname is volledig aangepast aan de noden van het kind. Ons team staat in een nauw contact met het kind en de ouders. Elk kind maakt bij opname kennis met Piep, onze ziekenhuismuis die hen doorheen de behandeling bijstaat. Er is een grote hoeveelheid speelgoed aanwezig. Kinderen die niet in isolatie liggen, mogen in de speelkamer en op het buitenterras spelen en zo de ziekenhuisomgeving even vergeten.

Daarnaast zorgen we er ook voor dat ook de behandelingen zelf kindvriendelijk verlopen. Sommige kleine ingrepen, zoals een bloedafname bijvoorbeeld, kunnen indrukwekkend zijn voor een kind. Met de hulp van o.a. een VR-bril trachten we hen in zo’n situaties even af te leiden.

Om alles vlot te laten verlopen, zijn er op het kindcentrum een aantal huisregels:

 • Bezoekuren: 14u - 20u. Ouders zijn altijd welkom.
 • Wij verwachten van jou dat je in de mate van het mogelijke zelf instaat voor de verzorging van je kind: wassen, verluieren, voeding geven, temperatuur nemen. Indien je hierbij hulp nodig hebt, kan je dit steeds aan de verpleegkundigen vragen. Wij voorzien een observatieblad op de kamer waarop je het verloop van de dag kunt noteren.
 • Mocht je iets ongewoons opmerken bij je kind, vragen we dit steeds te melden aan de verpleegkundige.
 • De netheid van de kamer valt onder de verantwoordelijkheid van de ouder. Graag onze materialen met respect behandelen en geen matrassen op de grond leggen.
 • Wij vragen jou, wanneer je de afdeling verlaat, de verpleegkundige hiervan op de hoogte te brengen.
 • Ook ‘s nachts moeten de verpleegkundigen hun werk doen. Het is dan ook niet te vermijden dat je nachtrust of die van je kind wordt verstoord. Infusen, de temperatuur en andere moeten nu eenmaal gecontroleerd worden.
 • Als je een verpleegkundige nodig hebt, kan je de rode knop induwen. De blauwe knop is de reanimatieknop.
 • De temperatuur in de kamer kan naar wens aangepast worden. Vraag dit gerust aan de verpleegkundige.
 • Het is enkel toegestaan dat één van de ouders blijft overnachten.
 • Voor de inslapende ouder worden er, indien gewenst, maaltijden voorzien op de kamer.
 • De maaltijden worden op de kamer opgediend. Respecteer het dieet van je kind. Mocht je voor jezelf specifieke wensen hebben, kunt u dit doorgeven aan de verpleegkundige.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.